God hudpleie

Derfor er hans hud penere enn din

Med riktig pleie kan du likevel oppnå utrolige resultater, mener ekspertene.

DAGLIG PLEIE: - Ved å slutte med hudpleieprodukter vil huden desperat forsøke å tilpasse seg miljøutfordringene som forurensning, tørr luft, kald luft, kosthold, sol, sigaretter, PC-bruk og så videre, mener Linda Johansen.
DAGLIG PLEIE: - Ved å slutte med hudpleieprodukter vil huden desperat forsøke å tilpasse seg miljøutfordringene som forurensning, tørr luft, kald luft, kosthold, sol, sigaretter, PC-bruk og så videre, mener Linda Johansen. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
Publisert Oppdatert
HUDMISJONÆR: - Menn har en tykkere hud som produserer mye mer olje enn oss kvinner. Derfor holder huden deres seg yngre enn oss. Oljer i huden gjør den motstandsdyktig, glatt og glansfull, sier Linda Johansen (bilde).
HUDMISJONÆR: - Menn har en tykkere hud som produserer mye mer olje enn oss kvinner. Derfor holder huden deres seg yngre enn oss. Oljer i huden gjør den motstandsdyktig, glatt og glansfull, sier Linda Johansen (bilde). Foto: Foto: LINDA JOHANSEN.

Mange kvinner renser ansiktet morgen og kveld, smører seg inn med krem og bruker sminke hver dag - alt i jakten på et plettfritt ytre.

Det er kanskje en smule irriterende da at kjæresten ikke trenger å styre med rens, peeling og fuktighet hver morgen og kveld - hans hud ser jo strålende ut uansett!

Men hvorfor har mange menn en flott, ren og ofte en mye mer rynkefri hud enn kvinner på samme alder når de aldri bruker hudpleieprodukter noen gang?

Hvorfor skal vi kvinner da i det hele tatt starte med noen form for hudpleie?

Mer testosteron

Kjersti Johansen, Cand. Scient. og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS, forklarer:

- Menn har en mye fetere hud enn kvinner på grunn av testosteronet som stimulerer talgproduksjonen. De bruker heller ikke sminke som må fjernes hver kveld. Hvis vi kvinner dropper sminke og kutter ut rensen, vil vi også merke at huden klarer seg selv i større grad, sier fagsjefen til Kvinneguiden.

- Men de fleste ønsker jo å se best mulig ut, og liker ikke tanken på å gå til sengs med ansiktet fullt av skitt og forurensning som har samlet seg på huden i løpet av dagen. Renser man huden, fjernes en del av fettstoffene samtidig, og vi må derfor tilføre dette via produkter. I tillegg til fett, tilfører gode kremer også antioksidanter og pleiende stoffer som motvirker hudaldring og hudproblemer, sier hun.

Dette støtter skjønnhets-og hudpleiegründer Linda Johansen:

- Menn har en tykkere hud som produserer mye mer olje enn oss kvinner. Derfor holder huden deres seg yngre enn vår hud. Oljer i huden gjør den motstandsdyktig, glatt og glansfull. Når kvinner når overgangsalderen og hormonproduksjonen avtar, stanser oljeproduksjonen og huden tørrer inn. Det er da vi kvinner går fra drue til å bli rosiner, sier Linda Johansen til Kvinneguiden.

Kjersti Johansen mener samtidig at det er mange menn som kunne hatt godt av litt antiage-effekt, selv om huden ikke ser spesielt tørr ut.

- Noen menn syns også det er helt OK med litt linjer og rynker her og der, mens vi kvinner gjerne vil utsette dette så lenge vi kan.

40 ÅR: Skuespillerne Jude Law og Cameron Diaz er begge 40 år, vakre og vellykkede kjendiser. Samtidig kan man se at det er en viss forskjell på huden deres.
40 ÅR: Skuespillerne Jude Law og Cameron Diaz er begge 40 år, vakre og vellykkede kjendiser. Samtidig kan man se at det er en viss forskjell på huden deres. Foto: Foto: STELLA IMAGES

Fet hud i ung alder et pluss

DAGLIG RENS: - Både genetikk og livsstil spiller inn i bildet. Skal man klare seg uten hudpleieprodukter, må man også akseptere å ikke ha helt ren hud, sier Kjersti Johansen.
DAGLIG RENS: - Både genetikk og livsstil spiller inn i bildet. Skal man klare seg uten hudpleieprodukter, må man også akseptere å ikke ha helt ren hud, sier Kjersti Johansen. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM

Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole i Oslo, forteller at menn får rynker mye senere enn kvinner, men når rynkene først oppstår, vises de gjerne som dype, lange furer:

- Menn har en helt annen hudstruktur enn det vi kvinner har. De har gjerne mer kviser enn kvinner når de er i puberteten. Dette skyldes nivået av testosteron de har i kroppen sin. Og dette igjen gjør at de da har en fetere hudtype, sier Palacios til Kvinneguiden.

I tillegg mener hun at de som har fet hud som ung er heldige;

- Har man fet hud i ungdommen så får man senere rynker enn om man har en tørr hudtype med liten talgproduksjon, sier hudpleieren.

Livsstil og gener

Huden vil i utgangspunktet klare å ordne opp i det meste når det gjelder selvrens, da skulle man også tro at det ville være best å la være å bruke en kunstig rens samt fuktighetskrem og sminke hver dag.

Jo lenger huden får puste og være "fri", jo bedre er vel det?

- Her kommer både genetikk og livsstil inn i bildet. Skal man klare seg uten hudpleieprodukter, må man også akseptere å ikke ha helt ren hud. Alternativet er kanskje såpe og vann? Det vil jeg ikke anbefale, mener Kjersti Johansen.

Hun sier likevel at man i perioder, som på sommeren, kan merke at man trenger mindre hudpleieprodukter og makeup for å føle seg fresh.

- En slik pause innimellom er godt for huden så lenge huden renses regelmessig og beskyttes mot ytre påvirkning som sol, vind og forurensning. Det er nå en gang slik, at huden skades av UVA-stråler fra solen året rundt, noe man må beskytte seg mot for å unngå for tidlig hudaldring. Selv huden til de tøffeste karene krøller seg etter mange år i sol og vind, sier Johansen.

Hudpleier Palacios mener at dersom huden aldri hadde blitt utsatt for UV-stråling fra solen og andre miljøpåkjenninger som eksos, stråling fra mobil, PC og TV, sur nedbør, sminke og mat, så kunne man latt være å beskytte den.

Men dette er strengt tatt uunngåelig:

- Alt dette blir vi utsatt for hver eneste dag, og det påvirker huden vår på en negativ måte. Mange sier at i "gamle dager" da hadde de jo ikke alt dette og de klarte seg alikevel. Ja, men vi vet ikke hvor mange som døde av hudkreft før, for vi hadde ikke gode nok statistikker på dette. Ikke hadde vi like mye forurensing heller, sier hudpleieren og fortsetter;

- Vi har fått en ny hudtilstand som vi kaller Cityskin. Huden kan føles stram, varm og sensitiv. Dette er fordi vi sitter foran PC-skjermen, snakker i mobil, går ute i forurenset luft og lignende. Vi er egentlig ikke laget for dette, og de færreste tenker på å beskytte huden sin. Vi vet jo nå at vi bør bruke solkrem i sola og kuldekrem på fjellet. Men god hudpleie er mye mer enn som så.

- Vi pusser jo ikke tennene kun den dagen vi skal til tannlegen, men morgen og kveld hele året. Slik bør det være med huden også, den bør renses morgen og kveld hele året, mener Palacios.

Produkter er et must

Linda Johansen er enig med hudpleieren og mener man overhodet ikke kan vende seg av med hudpleieprodukter i dagens samfunn:

UTÅLMODIG: - Kvinner er utålmodige! De holder ofte ikke ut lenge nok med ett produkt til å få full effekt av det. Det å skifte produkter veldig ofte er ikke lurt, da det kan stresse huden, mener fagsjefen.
UTÅLMODIG: - Kvinner er utålmodige! De holder ofte ikke ut lenge nok med ett produkt til å få full effekt av det. Det å skifte produkter veldig ofte er ikke lurt, da det kan stresse huden, mener fagsjefen. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

- Nei det er ikke mulig. Ved å slutte med hudpleieprodukter vil huden desperat forsøke å tilpasse seg miljøutfordringene som forurensning, tørr luft, kald luft, kosthold, sol, sigaretter, PC-bruk og så videre.

- Slutter vi med produkter vil huden vår jobbe på den eneste måten den kan, nemlig med å overkompansere med noe. Resultatet blir da tørr hud, flasset hud, kviser, eksem eller andre problemer, sier hun.

Linda Johansen mener at hudpleie hjelper oss å hjelpe huden slik at den er balansert.

- Da kan den fokusere på det den er laget for; skille ut avfall/svette og beskytte oss mot ytre påkjenninger.

Hudpleie-feil

Når vi da ønsker å ta best mulig vare på vårt største organ, og målet er å holde huden ren, pen og ung lengst mulig, er det aller viktigste å bruke produkter som er tilpasset huden, og å bruke dem lenge nok.

Kjersti Johansen mener at kvinner ofte er for utålmodige.

- De holder ofte ikke ut lenge nok med ett produkt til å få full effekt av det. Det å skifte produkter veldig ofte er ikke lurt, da det kan stresse huden, mener fagsjefen.

En annen felle er når man "kamikaze-soler" seg.

- Når solen først kommer, eller man reiser til varmere strøk, er det mange som soler seg maks for å få mest mulig farge. Dette straffer seg etter noen år. Ta det med ro, både når du jobber for å bli brun og når du vil oppnå gode resultater av hudpleie. Brunfargen kommer etter hvert. Det samme gjør resultater av skikkelig rens, gode serumer og riktige kremer, mener Kjersti Johansen.

Linda Johansen mener at den største hudpleiefellen de fleste kvinner går i er å ikke skrubbe huden nok.

- Jeg kan ikke få sagt det nok ganger. Alle skrubbe huden minst en gang per uke, og er du rundt 35 pluss så holder det ikke med kun en krem! En aldrende hud, og ja 35 er aldrende, trenger mer pleie enn en ung hud. I tillegg vil huden visuelt eldes raskere hvis den ikke blir jevnlig skrubbet og døde hudceller ikke fjernes, understreker hun.

Les også:

Derfor ser Kathrine Sørland alltid bra ut

DET ENE OPPÅ DET ANDRE: Bruker du sminke hver dag,er dette bare en av mange ting som vil slite på huden. Da er det uansett viktig å rense og pleie med riktige produkter, samt tilføre fuktighet etter rensen. Her ser du eksempler på produkter som kan brukes hver dag. Rens: Elixir Cosmeceuticals Acne Clearing Cleanser, 470 kr. Serum: Vichy Liftactiv Serum, 379 kr. Dagkrem: Biotherm Blue Therapy, 600 kr. Øyekrem: Eucerin Hyaluron Filler Eye,160 kr. Nattkrem: Dermica Sans nattkrem, 110 kr.
DET ENE OPPÅ DET ANDRE: Bruker du sminke hver dag,er dette bare en av mange ting som vil slite på huden. Da er det uansett viktig å rense og pleie med riktige produkter, samt tilføre fuktighet etter rensen. Her ser du eksempler på produkter som kan brukes hver dag. Rens: Elixir Cosmeceuticals Acne Clearing Cleanser, 470 kr. Serum: Vichy Liftactiv Serum, 379 kr. Dagkrem: Biotherm Blue Therapy, 600 kr. Øyekrem: Eucerin Hyaluron Filler Eye,160 kr. Nattkrem: Dermica Sans nattkrem, 110 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Smink deg som stjernene

Slik unngår du nuppete hud

Sukker er hudens fiende

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning