Den beste kvisebehandlingen

Vi har spurt hudekspertene, her får du deres beste råd mot kviser.

Publisert Oppdatert
Tilbakevendende kviser og akne i voksen alder er et problem som ikke bare går utover huden, men også livskvaliteten generelt.

Det kan være vanskelig å vite hvilke aknebehandlinger som er de beste på markedet, og det er samtidig veldig individuelt hvilke produkter som egner seg for akkurat din hud. Vi spurte en hudterapeut og farmasøytisk rådgiver om hva som kan hjelpe. Her er deres råd:

Bekjempende og forebyggende


Anette Lie, sykepleier og hudterapeut ved Skin in Klinic AS:

- Foruten riktige akneprodukter, er det viktig med gode renserutiner morgen og kveld. Problemet kan også være hormonbetinget når man som voksen får akneutbrudd i ansiktet, men stress og arvelighet har samtidig mye å si, forteller Lie.
 • I-Clear Lysbehandling
 • En lysbehanlding mot akne. Blått lys som dreper propionebakterien som forårsaker akne. Normal behandlingsperiode er 8-10 behandlinger over cirka fire uker. For alle aknepasienter er det en fordel å komme raskt i gang med behandling for å unngå arrdannelser. Fordelen med lysbehandling er at man ikke får bivirkninger som man kan oppleve ved bruk av medisiner.
 • Legemiddelet Roaccutane
 • Kvisemiddelet Roaccutane har en dempende effekt på talgproduksjonen og er svært effektivt på kviser for de fleste. Det er vanlig med varig effekt på kvisene, men 10-15 prosent må ha en kur nummer to og noen få kur nummer tre.
 • Antibiotika Tetracyclin
 • Tetracyclin er et bredspektret antibiotikum som også har betennelsesdempende virkning. Andre typer antibiotika er også virksomme ved akne, for eksempel erytromycin og trimetoprimsulfa, men disse er gjerne et andrevalg på grunn av pris og risiko for bivirkninger. Effekten av disse kommer langsomt, gjerne etter uker og måneder. Tetracycliner kan gi bivirkninger fra mage/tarm, kan medføre soppinfeksjoner hos kvinner og økt solømfintlighet. Tablettene bør derfor ikke tas om sommeren eller på påskefjellet uten god solbeskyttelse.
 • MD Formulation
 • Den viktigste ingrediensen i MD Formulations er AHA-molekylet glykolsyre. AHA (Alpha Hydroxy Acids) er en fellesbetegnelse på en gruppe stoffer som ofte kalles fruktsyrer. Glykolsyre er den aller minste AHA-forbindelsen. Vitenskapelige studier viser at glykolsyre har en unik, dyptvirkende effekt på huden.
 • DuveMedicas hudpleieserie
 • Ingen andre virkestoffer innen hudpleie er bedre studert og dokumentert enn vitamin A. I huden er det kun vitamin A -syren som gir synlige resultater. Vitamin A - syre virker inne i selve hudcellene. Syren reparerer cellene slik at huden forandres til det bedre.

- Virkningen tar tid


Farmasøytisk rådgiver ved Apotek 1, Silje Furuseth:

- I tillegg til renseprodukter og fuktighetskremer for uren hudfinnes det også produkter som behandler og dekker. Ved lette plager vil det ofte være nok å behandle med slike produkter, sier Furuseth.
 • Daglig stell av huden
 • - Rens huden godt morgen og kveld med renseprodukter beregnet på fet hud.
  - Påfør eventuelt et behandlingsprodukt på de aktuelle områdene. Dette er gjerne produkter som nedsetter talgproduksjonen, åpner porene og reduserer forekomsten av bakterier.
  - Behandlingsproduktene vil ofte tørke ut huden. Det er da viktig å tilføre fuktighet, men ikke fett. Bruk en vannbasert fuktighetskrem beregnet på fet hud.
  - Bruk eventuelt en farget dekkstift dersom du ønsker å dekke kvisene.
  - Ikke klem på kvisene, det kan forverre plagene og gi arr.
 • Behandling av kviser med legemidler
 • Dersom rens av huden og behandling med hudpleieprodukter ikke er nok, kan man prøve behandling med legemidler. Noen legemidler kan kjøpes uten resept på apoteket.
 • Basiron, reseptfritt legemiddel
 • Virker ved å redusere mengden bakterier og løser opp talgpropper. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk. Dersom de reseptfrie legemidlene ikke har effekt, kan legen eventuelt forskrive reseptpliktige legemidler mot kviser.

  - Det er viktig å være klar over at det kan ta noe tid før legemidlene har effekt. Behandlingen viser ofte ikke resultater før etter 4-6 uker, og full effekt kommer ofte først etter flere måneder, sier Furuseth.

  Les mer om aknebehandling på tidsskriftet.no!

  Les mer om aknebehandling på Lommelegen.no!

Årsaker til akne

Årsakene til akne er ikke fullstendig kjent. En del medisiner er kjent å forårsake eller betydelig forverre akne (kortikosteroider, litium). Miljøgiften dioksin forårsaker et helt karakteristisk utslett, men er svært sjelden. Det er en betydelig arvelig komponent i akne, og det er mange misforståelser rundt årsaker til akne. Hverken diett (for eksempel sjokolade), dårlig hygiene eller sex er vist å være en årsak til akne.

Nesten alle tenåringer har elementer av akne. De mest alvorlige tilfellene ser vi som regel hos personer i alderen 17-19 år, og menn er hardere rammet enn kvinner. Problemet forsvinner som regel i 25 årsalderen.

Kilder: Wikipedia, lommelegen.no, helsenett.no, hudspesialisten.no akne2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning