Sminketips

Dårlig tid, råd eller plass?

Her er sminkeproduktene som kan brukes til så mangt.

SMARTE VALG: Du trenger ikke så mange produkter for å se flott ut. FOTO: Dia/Flickr.com
SMARTE VALG: Du trenger ikke så mange produkter for å se flott ut. FOTO: Dia/Flickr.com
Publisert Oppdatert
MAKEUP-ARTIST: Mette Langseth FOTO: Privat
MAKEUP-ARTIST: Mette Langseth FOTO: Privat

Millionbutikk

I 2013 brukte vi 2020 millioner kroner på såkalt "dekorativ kosmetikk". Brytes tallene ned, viser de at vi blant annet brukte 440 millioner på leppeprodukter, 864 millioner på øyekosmetikk og 515 millioner på ansikts-make-up. De fleste kvinner bruker fem til sju kosmetiske produkter daglig.

Kilde: Kosmetikkleverandørenes forening.

Du trenger ikke drasse med deg hele sminkebagen på fest. Eller kjøpe allverdens dyre produkter.

Det kan holde med et par-tre produkter for å se smashing ut.

En leppestift kan brukes som blusher og som øyeskygge, en myk eyeliner kan fungere som leppestift og øyeskygge. Det er nemlig ikke bare vi damer som kan multitaske, det kan også skjønnhetsprodukter.

Makeup-artist Mette Langseth gir sine innsider-tips til Kvinneguidens lesere:

- Et supert multiprodukt, som jeg personlig er veldig glad i, er Lip & Cheek Stain fra Bodyshop. Det er en rød-/rosafarget lipgloss som kan brukes både på lepper og kinn, og som gir en fin og naturlig farge.

Langseth anbefaler dette produktet til dem som ønsker en naturlig look som skal vare, for eksempel de som skal stå brud eller som er ute etter et fint hverdagssminkeprodukt. Den skal brukes på renset, ikke-preparert hud, den sitter nemlig ikke godt hvis du for eksempel har hatt på deg en fet krem.

Ikke vær skyggeredd

- Kremrouge og kremskygger kan brukes på lepper, som øyeskygge og til skyggelegging av ansikt og på bryn. Det samme kan en myk leppeblyant/kohlliner. Det er viktig at lineren er myk, ellers er det mye jobb for at det skal bli et fint og jevnt resultat. Myke kohllinere finnes i de fleste merker. For eksempel hos MAC, Bodyshop og Makeupstore, forteller Langseth.

- Sort maskara anbefaler jeg personlig alltid til alle uansett hud-og hårfarge. Selv om du er lys eller mørk, så ønsker  man jo å fremheve øynene, få et markert blikk og fyldige vipper. Det går fint an å bruke mascara som eyeliner, påfør den da med en liten, tynn pensel innerst ved vipperoten.

Langseth forklarer videre at en myk eyeliner kan brukes til å definere øynene, lage sotede øyne og markere bryn.

- Husk også at solpudder kan brukes som rouge, som øyeskygge og til å lage konturer med, det vil si å skyggelegge ansiktet. Påfør litt solpudder under kinnbenet og tinningen for å "forme" ansiktet, og eventuelt på siden av nesebenet for å gjøre nesen smalere.

Finne riktig farger

Å finne riktig farge handler om du kler varme eller kalde farger.

- Ta utgangspunkt i om hudens undertone er rosa (kald), gul (kald/varm) eller oliven (varm). I tillegg til hudtonen er hårfarge og øyenfarge viktige, såkalte egenfarger. Noen har sterkere egenfarger og vil kunne bruke mer kontraster i makeupen selv om de i utgangspunktet er lyse i huden, mens andre har mindre kontraster og kler en dusere look.

- Korallfarger fungerer til de fleste, tilpass intensiteten på fargen til  hudfargen din. De som er bleke og lyse kler ofte litt dusere og sartere toner, har du mørkere hud eller mer kontraster i egne farger, er det fint med litt sterkere pigment, råder makeup-artisten.

MULTIPRODUKTER: Concealere og concealerkost til høyre. Til venstre en krempalette fra Ben Nye, som kan brukes som liner, til å skyggelegge/contour, kremøyenskygge og evnt til lepper og kinn. FOTO: Mette Langseth
MULTIPRODUKTER: Concealere og concealerkost til høyre. Til venstre en krempalette fra Ben Nye, som kan brukes som liner, til å skyggelegge/contour, kremøyenskygge og evnt til lepper og kinn. FOTO: Mette Langseth

Tre favoritter

Sara Melinda Sandal har skrevet om skjønnhet og sminke i mange år, som tidligere skjønnhetsansvarlig i bladet Kamille.

SKJØNNHETSEKSPERT: Sara Melinda Sandal. Journalist og tidligere skjønnhetsansvarlig i bladet Kamille. FOTO: Privat
SKJØNNHETSEKSPERT: Sara Melinda Sandal. Journalist og tidligere skjønnhetsansvarlig i bladet Kamille. FOTO: Privat
Ekstra pluss er at den er fri for skumle tilsetninger.
Sara Melinda Sandal

Som travel småbarnsmor, student og journalist har hun funnet gode multitask-produkter som funker i en travel hverdag.

- Jeg liker den skrå øyenbrynskosten fra Glo minerals fordi den kan både brukes til å legge brynsskygge (dens egentlige formål), og til å legge eyeliner langs øvre vippekant, med favorittøyeskyggen din. Den skrå vinkelen gjør det superenkelt å komme til helt inntil vippene, og du kan enkelt variere fargen på eyelineren. Mest intens og varig farge får du ved å fukte penselen og dyppe helt i hjørnet på øyeskyggen, så du ikke ødelegger skyggen. Noen øyenskygger kan du også væte uten at de ødelegges, sier hun til Kvinneguiden.

- Mama Mio Tummy Rub Oil er egentlig en antistrekkmerke-olje til gravide mager. Den gir fantastisk med fukt og er dermed en favoritt på min tørre, ikke-gravide hud. Håret mitt har en tendens til å bli tørt og frizzy, så etter at jeg har smurt kroppen går jeg over hårlengdene mine med oljen som er igjen i håndflatene. Resultatet blir bra. Ekstra pluss er at den er fri for skumle tilsetninger.

- Sist, men ikke minst, vil jeg anbefale Rudolph Care Facial Scrub Mask. Dette økologiske produktet er en to-i-én i seg selv da det er en ansiktsskrubb som du kan la sitte på huden etter at du har massert litt så huden får sugd til seg den myke- og fuktighetsgjørende aprikosoljen. Ansiktsskrubb og ansiktsmaske i ett, altså. Topp for tørr vinterhud!

FLERBRUK: Til venstre er strekkmerkeoljen som funker fint til tørre hårtupper. Til høyre produktet som kan brukes både som ansiktsskrubb og som ansiktsmaske. FOTO: Sara Melinda Sandal.
FLERBRUK: Til venstre er strekkmerkeoljen som funker fint til tørre hårtupper. Til høyre produktet som kan brukes både som ansiktsskrubb og som ansiktsmaske. FOTO: Sara Melinda Sandal.

Riktig farge til hudtypen din:

Røde- og ferskenfargede toner kan kle alle, hemmeligheten er å finne en tone som fungerer akkurat til din hudfarge. Har du en kald/blek hudtone, gå for kaldere farger, gjerne med undertoner av kald rosa, sølv eller fersken. Duse farger fungerer oftest best til deg. Har du varm/gyllen hudfarge, velg en varmere farge, gjerne med undertoner av kobber, gull eller rosa.

Mørk magi:

Lag sotede øyne ved å bruke en myk eyeliner over hele øyelokket. Dus den i kantene og legg så solpudder eller rouge på toppen for å forsegle det + legg litt ekstra i kanten av øyet. Dette myker det hele opp og gir fin skyggeeffekt. Fine farger på pudderet eller rougen er karamell eller brunbeige.

Unngå hårene:

Mange kvinner har småhår på siden av ansiktet. Vær forsiktig med concealer og pudder på det området. Det er ikke fint hvis det setter seg rundt hårsekken.

Dekk deg (litt) til

- Istedenfor å dekke til hele ansiktet med en foundation, bruk heller en concealer som ikke er for lys kun på ujevnheter, misfarging og rødheter. Det gir et mer naturlig resultat. En fin, allround base er en semi-lett concealer som MACs Select Cover-up. Makeup Store og Flashbox har også gode varianter.

Kilde: Makeup-artist Mette Langseth

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning