Bort med vinterhuden

La huden få puste etter en lang vinter. Hudlege forteller det hva du kan gjøre.

Publisert Oppdatert

Nå har føttene vandret i klamme skoletter i flere måneder, gummistøvler og støvletter har satt sitt preg på den ellers så slitesterke huden. I tillegg har ansiktet måtte tåle ekstremkuldevær i flere måneder.

Tilføre fuktighet

Så hvordan møte våren med en finere hud? Hudlege Bjørn E. Bondevik mener at man må oppnå balanse i huden ved å tilføre den fuktigheten den har mistet.

- Hvis huden er tørr etter vinteren, anbefaler jeg en god fuktighetskrem som ikke for fet, gjerne en krem rik på antioksidantene vitamin E og C. Likeledes er det alltid viktig å rense og peele, sier han.

Kulde, vind og forurensing kan gi kronisk uttørring, særlig for de med tørr og sensibel hud fra før av.

- Noen mener at ved kraftige frostskader kan man utvikle sykdommen rosacea, noen kan igjen få kraftig oppbluss i en allerede bestående eksemhud. Det er mulig å reversere miljøskader, men hudsykdommen rosacea er vanskelig å få helt i ro, da den gjerne "ulmer" hele tiden. Men der finnes behandling, sier hudlegen.

Bondevik understreker samtidig at kostholdet er kjempeviktig for å kunne gi huden god fuktighet. Her gjelder selvsagt mye frukt, grønnsaker og fisk med gode vitaminer, mineraler og Omega-3.

Hender og føtter

Du kjenner kanskje at føttene er slitne etter å ha vært innestengt i nesten et halvt år i varme sko. Her er det intet annet enn god, gammeldags fotpleie som gjelder.


- La føttene lufte seg i åpne sko, og bruk en god og fet krem morgen og kveld, sier Bondevik.

Selv om man går med hansker eller vanter, får også hendene hard medfart når det er kaldt ute. Også her er fuktighet viktig.

- Igjen, en litt fet fuktighetskrem er viktig, for de som er blitt veldig tørre, anbefaler jeg bomullshansker om natten, med innsmurte hender.
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning