Arr og kroppskunst

Betaler tusenvis for å få arr

- De tiltrekkes av det diskrete, naturlige uttrykket.

STATEMENT: Et arr er mer permanent enn en tatovering, men når det er ferdig grodd, vil det være mer diskret, mener noen.
STATEMENT: Et arr er mer permanent enn en tatovering, men når det er ferdig grodd, vil det være mer diskret, mener noen. Foto: FOTO: http://www.flickr.com/photos/doctorow/
Sist oppdatert

De fleste av oss skjemmes over arr, og mange går til behandling for å få dem fjernet.

Men enkelte ønsker flere arr. De betaler tusenvis av kroner for dem.

Scarifications - kunst risset inn i huden

- Vi gjør i snitt en til to scarifications i måneden, så det er ikke veldig utbredt. Ståle hos Leading Light i Drammen utfører det også, pluss et par andre, forteller Christiane Løfblad ved Pinpoint piercing i Oslo. Ved hennes salong begynner prisene ved rundt tusenlappen for en scarification.

- Som med en tatovering må man være klar over at det er permanent. Arr er faktisk enda vanskeligere å fjerne enn tatovering.

Skal du fjerne arr, gjøres det på tilnærmet samme vis som tatoveringer.

- De kan vi også fjerne hos oss. Teknikken er noe annerledes, vi bruker fraksjonell laser eller CO2-laser, det samme som vi gjør når vi behandler acne-arr eller til generell hudforbedring, sier Drude Elisabeth Kilen ved Drammen laserklinikk.

Om ikke laser får fjernet arrene, trengs det hudtransplantasjon, altså må du belage deg på et kirurgisk inngrep av større karakter. Men det er altså mulig å få det fjernet.

Det er altså verd å tenke seg om en ekstra gang før du skaffer deg dette. Cathrine brukte tre år på å fjerne sin tatovering.

Hvorfor arr?

Arr er den siste fasen av kroppens reparasjonsprosess etter at huden er skadet. Arrdannelse oppstår som en direkte følge av for eksempel ulykker, brannsår, kirurgi, akne, eller annen vesentlig skade på huden.

Arrdannelseprosessen er en del av den sårhelende mekanismen som kroppen vår benytter for å gro etter skade på huden. Kroppen setter dermed i gang en fase hvor den forsegler såret for å hindre at bakterier kommer inn i såret og gir infeksjon. Kollagen, et naturlig forekommende protein i kroppen, blir så brukt til å reparere og lukke såret. Tenk på det som en type menneskelig sement utnyttet av kroppen for å fylle et hull, altså såret.

Sår som er medisinsk sydd igjen, helbreder som oftest bedre enn sår hvor kroppen har måttet gjøre jobben selv, opplyser Karl Johan hudpleie.

Kan gå galt

- Det kan være vanskelig å forutsi hvordan et arr gror da det er mange faktorer som spiller inn; teknikk, dybde på skaden, etterbehandlig, bevegelse i huden, genetikk. Så det er viktig å gå til en som har erfaring for best mulig resultat, sier Løfblad.

Om man har hudproblemer som psoriasis eller danner mye arr eller ekte kelodier, bør man snakke med en hudspeisalist før man får utført scarification.

I 2006 gikk gikk det veldig, veldig galt for en mann. Han endte opp med flere store arr som så ut som pølser festet til magen. Disse måtte fjernes kirurgisk - noe han valgte å gjøre hos et scarificationstudio.

Historisk skjønnhet

KELOID-ARR: En av ulempene med scarification, er at huden kan gro feil og lage et keloid-arr. Disse er store og klumpete.
KELOID-ARR: En av ulempene med scarification, er at huden kan gro feil og lage et keloid-arr. Disse er store og klumpete. Foto: FOTO: http://news.bme.com
MÅTTE FJERNES: Mannen som fikk de store keloid-arrene ønsket dem fjernet. Det så ikke pent ut.
MÅTTE FJERNES: Mannen som fikk de store keloid-arrene ønsket dem fjernet. Det så ikke pent ut. Foto: FOTO: http://news.bme.com

Scarification eller arring stammer fra Afrika, hvor mennesker tidligere så på det som en essensiell del av det å være vakker.

TRADISJONER: Skikken med å skjære mønster inn i huden, kommer fra Afrika der denne kroppskunsten har lange tradisjoner.
TRADISJONER: Skikken med å skjære mønster inn i huden, kommer fra Afrika der denne kroppskunsten har lange tradisjoner. Foto: FOTO: www.flickr.com/photos/gbaku/

En skarp bit flint, et bein eller et skjell ble brukt til å skjære motiver inn i huden (Polhemus, 2004). Noe av det viktigste med scarification er ikke selve arringen, men behandlingen etterpå. Ettersom hvilket resultat du ønsker, varierer også måten du skal behandle såret på i ettertid. For eksempel hvis du ønsket et mer levende, framtredende arr ble det åpne såret gnidd inn med enten aske, kull, jord eller juice fra bær, da dette irriterte såret og skapte den rette effekten (Polhemus, 2004).

Ikke bare tatovering, men også piercing er kanskje blitt mer populært blant folk generelt, mens branding og scarification fortsatt er ekstreme former for kroppskunst (Kraft, 2005). Når det gjelder de sistnevnte kan man se tendenser til at de blir tatt mer og mer i bruk i dag. Ikke så mye at det merkes så godt i kroppskunstfeltet, men sakte men sikkert spres det, ifølge informantene.

Dette skriver Karoline Andreassen i sin masteroppgave i sosiologi ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet Universitetet i Tromsø, våren 2008. Du kan lese resten av oppgaven her.

Synes det er diskret

- Vi gjør det på alle typer folk. Mange har ingen tatoveringer, og tiltrekkes av det diskret, naturlige uttrykket et arr gir, sier Løfblad.

FERDIG: Når en scarification er leget, kan den se slik ut.
FERDIG: Når en scarification er leget, kan den se slik ut. Foto: FOTO: http://itsjuststephanie.blogspot.no/2011/08/scarification.html
PRESISJON: De flinkeste kroppskunstutøverne lager scars med grafisk presisjon. Likevel vil en scarification alltid endre seg fra den er fersk, til den er ferdig.
PRESISJON: De flinkeste kroppskunstutøverne lager scars med grafisk presisjon. Likevel vil en scarification alltid endre seg fra den er fersk, til den er ferdig. Foto: FOTO: PrecisionBodyart.com/tumbler

- Utenom infeksjon er et ujevnt grodd arr et mulig uønsket utfall.

MIN LILLE ROBOT: En søt, liten robot på leggen til ei jente.
MIN LILLE ROBOT: En søt, liten robot på leggen til ei jente. Foto: FOTO: http://www.flickr.com/photos/cherryscented/

Lang erfaring

Løfblad har jobbet som piercer siden '94, har gjort branding siden '03 og cutting siden '05.

- Jeg har lært ved å observere andre erfarne artister. Det er vanligst at man har jobbet innen kroppskunst, vanligvis som piercer, en god stund før man begynner med scarification.

Les også:

Dette må du skjære opp og sy, for å bli kvitt

Slik blir tatoveringen vellykket

HVOR SOM HELST: En scarification kan du ha hvor som helst på kroppen, på samme måte som en tatovering.
HVOR SOM HELST: En scarification kan du ha hvor som helst på kroppen, på samme måte som en tatovering. Foto: FOTO: http://www.flickr.com/photos/danielleblue/

Her er de mest populære tatoveringene i Hollywood

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også