Basisgarderobe for høsten

Med en god grunnstamme i garderobeskapet er du rustet til å møte både denne høsten og neste.

Publisert Oppdatert
Solkjolesesongen er definitivt over. Nå er det tid for å pakke seg inn i litt varmere plagg. Noe nytt må kanskje kjøpes inn, men da kan det lønne seg å tenke et hakk forbi butikkenes mest trendy fristelser. Det lureste, ifølge de fleste stileksperter, er å bygge opp en god grunnstamme i form av en basisgarderobe.

Garderobens klassikere

 • Trenchcoaten: Denne klassiske frakken holder i tiår etter tiår. Sats på en av riktig god kvalitet.

 • Den lille sorte: En enkel svart, knelang kjole kan fremstå som mer eller mindre pyntet, avhengig av tilbehøret.

 • Skjorta: En velsittende skjorte eller bluse kan man bruke til alt mulig. Man ser skikkelig og representativ ut på jobb, men kan også komplettere med sjal eller smykker for å skape enten en mer festlig eller fritidspreget look.

 • Skjørt: Et skjørt som passer til kroppsformen din, kan brukes i mange sammenhenger, fra hverdagslige til formelle til festlige. Tilbehøret avgjør.

 • Fine jeans/bukser: Et par bra basisbukser kan være enten av jeans- eller dresstypen. De bør være svarte eller grå, ikke blå.

 • Draktjakke/dressjakke: Velg en modell som er like fin til skjørt og bukser. For de fleste er kledelig med en innsvinget modell.

 • Strikkejakke: En jakke i ull som ikke nupper, og som er varm når det er kaldt og sval når det er varmere, er en god investering. Man kan med fordel ha en kort ulljakke til skjørt og en lang, gjerne med belte i midjen, til bukser.

- Med en nøye planlagt basisgarderobe sparer man både penger og tid, siden alt passer sammen og man kan kombinere plaggene på mange måter, sier Pernilla Ulfsdotter, som er personal shopper hos Åhléns.

Solid base

Det som ikke bør mangle i en kvinnes garderobe, er ifølge Ulfsdotter en svart kjole, et par pene busker, en skjorte eller bluse og en trenchcoat. Satser man klassisk her, kan det i prinsippet aldri gå galt. Eksperimenteringen kan man i stedet spare til innkjøpene av mindre plagg som er rimelige å bytte ut.

Les også: Sexy 60's

Les også: Høstens lekreste kåper

Les også: Klassisk og tidløst- Det som er gøy, er at 60-tallet er tilbake. Det er nytt og forfriskende. Du trenger jo ikke «safe» over hele linja, sier moteredaktør Hege Aurelie Badendyck i Costume.

Også høyhalser'n har gjort et byks tilbake i høstens motebilde. Selv har moteredaktør og stylist Badendyck tørket støvet av sine tre år gamle høyskaftede støvletter med litt kraftig hel. Fram til kulda tar tak, er også ankelbukser et godt høstplagg. - Det må være opp til hver enkelt hvor tett en vil følge trendene også for basisplagg. Tenk på hva du normalt drar på deg. Trives du best i jeans og hvit t-skjorte, bør du kanskje gå for plagg som en klassisk trenchcoat, den hvite skjorta, støvletter og pologenser. Ikke kjøp klær med nye, moteriktige snitt bare fordi det er in, sier Badendyck.

Tenk kvalitet

- Med topper og lignende kan man være mer leken i fargevalg og stil. Der gjelder det å finne noe mer personlig, mener Pernilla Ulfsdotter. Mange kjøper gjerne en dyr merketopp, og velger basisplagg i billigere bruk- og kastkvalitet. Men det burde heller vært omvendt, mener hun.

- Vi lever i konsumets tidsalder og handler ofte på impuls. Generelt sett hadde vi hatt godt av å tenke bedre gjennom innkjøpene våre. Slik får vi også et annet forhold til plaggene, og kanskje passer vi bedre på dem, sier Badendyck i Costume.

Tre nye innkjøp i sesongen bør være nok, mener hun. Og så kan vi bli flinkere til å være kreative med det vi har, gå gjennom posene på loftet og selge eller gi bort klær vi ikke bruker.

Garderobens eksperimentplagg

 • Dette er plagg som ikke tilhører basisgarderoben, men som gjerne skiftes ut oftere og er mer trendpregede:
 • Topper: Her kan man fråtse i skiftende trender og følge sin personlighet i stedet for å tenke klassisk og basic.

 • Støvler/Støvletter: La din personlige smak styre når du velger hæltype og farge. Et par støvletter må ikke alltid være i glatt svart eller brunt skinn. Gå uansett for kvalitet.

 • Accessoirene: Veske, sko, skjerf, sjal, smykker - vær fri og løssluppen når du velger! Men husk at også vesker og sko bør ha god kvalitet.- God kvalitet og klassisk snitt gjør at du kan ta plagg i bruk igjen etter flere år. For sko er det viktig og hensiktsmessig med god kvalitet, også med tanke på skomakerregninger. Også for vesker og annet er det lurt med god kvalitet, sier Badendyck.

Riktig passform

Et klassisk, anvendelig plagg som har vist stor utholdenhet i motebildet gjennom mange tiår, er trenchcoaten. Frakken er en trofast venn når vi venter på sommervarmen, men også i påvente av vinterkulda.

- Er du heldig, kan du godt finne en tidløs trenchcoat fra Burberry av ypperste kvalitet på Fretex, sier Badendyck.

Men selv om du velger basisplagg av god kvalitet, gjør du lurt i også å tenke litt på egen kropp og stil før du går til innkjøp av noe nytt, mener Ulfsdotter i Åhléns.

- Altfor mange kaster seg på trender som innebærer silhuetter de ikke kler. Har man riktig passform på klærne sine, ser man bra ut selv om plagget ikke er årets trend, sier Ulsfdotter og fastslår:

- Riktig passform er nøkkelen til å kle seg stilig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning