70-talls sommer!

Hippietiden er tilbake. Les ekspertenes gode motetips her og se bildeserie!

Publisert Oppdatert
Hva er hot og hva er not denne våren og sommeren? Les om hvilken mote som dominerer i 2008, hva du bør skaffe deg, hva du skal kvitte deg, og hva du kan beholde!

Moteansvarlig i Det Nye, Vibeke Stiansen:

Hot

- Jeg spår 70-talls trenden til å bli den største vår/sommer 2008, med fotside kjoler, gjerne med blomstermotiver, tunikaer med hippiebroderier, runde solbriller inspirert av John Lennon, bukser med høy liv og sleng, platåsandaler, skjerf i håret og store smykker. Looken til Jane Birkin passer perfekt inn her, sier Stiansen til Kvinneguiden.

Not

- Det blir vanskeligere og vanskeligere hver sesong og spå hvilket plagg eller trend som kommer til å være helt ut, siden hver trend holder seg mye lenger enn tidligere. Dessuten er det mye mer fritt fram til å mikse og matche fra forskjellige stiler og epoker. Ironisk nok er du faktisk aller mest trendy om om du kjører din egen personlige stil og ikke er så opphengt i trender. Men om jeg må si en ting, spår jeg at den new rave-inspirerte neontrenden som kom i fjor, får en veldig kort levetid. Knallfarger vil også dukke opp i år, men de lyser ikke like godt i mørket som sine forgjengere.

Behold

- Jeg synes ikke man skal være så redd for om ting er ut eller inn lenger. Kle deg i det du føler deg vel i. Se heller på trendene som en inspirasjon. Jeg synes du helt fint kan bruke tightsen fra i fjor under kjoler, dersom det gjør at du føler deg mer vel. Og strømpebukser med farger kan være en morsom måte å live opp et antrekk på. Den maskuline trenden hvor vi jenter låner fra guttegarderoben, fortsetter også for fullt. Bruk gjerne et slips eller tversoversløyfe til et ellers feminint antrekk. Eller bruk en mer feminin bluse med sløyfe i halsen inni en maskulin dress. Vide herrebukser er også supre å kombinere med mer romantiske overdeler. Og trenchen er en sikker vinner vår etter vår. Knallfargene fra i fjor holder også stand, spesielt gult, blått, grønt, oransje og rosa. Husk at klær og trender skal være gøy, og må ikke tas altfor høytidelig.

Moteblogger Sigrid Bjørkum:

Hot

- Det blir veldig mye beige farger, i tillegg til pasteller, men ikke så mange knallfarger som det var i 2007. Det blir også masse blomstermønster igjen og etnisk trykk på kjoler. Stilen er 90-talls med opprulling på bukser og skjorter, unisexplagg, man kan vise magen og være litt styggfin. 70-talls kjoler, mønster, slengbukser dominerer også.

Not

- Babydollkjolene kan du gjemme til du faktisk skal ha barn og trenger å skjule magen. Men hvis du vil bruke de, knyt et tynt belte i livet, så blir det smashing, midjen skal frem!

Behold

- Skinnyjeans begynner å bli litt kjedelig, men er greie å ha i skapet. Klipp gjerne av midt på leggen eller rull de opp! Sats på grå eller beige småbaggy chinos isteden. Strømpebuksene holder seg, gjerne helt hvite!

Motejournalist i KK, Cecilie Leganger:

Hot

- Løs og ledig 70-talls- og hippiestil er det som gjelder utover våren. Jakker i smørmykt skinn, florlette kjoler, store smykker og slengbukser. Men alt med en sofistikert og feminin touch. Den etniske trenden følger også med oss videre. I tillegg vil sterke farger og mønster bli en hit, og dressjakken er et av vårens nøkkelplagg.

Not

- Personlig har jeg blitt ganske lei av både dyremønster og palestinaskjerf, samt superkorte minikjoler og tights.

Behold

- Basisplaggene du har i grått, svart og hvitt går aldri av moten. Spar også på blomstrete tunikaer, blazere og smale olabukser.

De amerikanske moteekspertene er langt på vei enige med de norske Kvinneguiden har snakket med. Carolyn Ansome i Timesonline skriver følgende:

Hot

- Blomsterprint og store mønstre er in i år. Ikke vær redd for å bruke klær som gjør mye ut av seg, trikset er å la håret være glatt og enkelt, sminken skal være minimal og smykker trenger du heller ikke mye av. Blomstermønstre bør matches med figuren din. Er du liten og nett trenger du plagg med mønster over det hele, men gjerne i en farge, er du høy kan bruke plagg med store, grafiske print for en mer dramatisk look.

Not

- Vi beveger oss bort fra 80-tallet på mange måter. Istedenfor å kle deg i sterke, opplyste neonfarger, er det riktigere å gå for mer avslappede jordfarger.

Behold

- Har du bukser og skjørt med høyt liv liggende i skapet, er ikke dette bare en elegant mote akkurat nå, de gjør også kroppen mer strømlinjeformet og får deg til å virke høyere. Bruk dem sammen med en enkel skjorte eller en finstrikket jakke. Smale belter kan du også beholde og bruke i livet, særlig over vide kjoler og topper.

Se bildeserie fra H&M, Asos.com og Victoriasecret:Moten 2008

=images) value = 0; show(value); }


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning