Pentøy

17. mai uten bunad

Unngå kleskrisen. La deg inspirere av disse tipsene.

SØTT ALTERNATIV: Har du antrekkskrise i dag? Velg helt enkle, søte plagg. Og husk komfortable sko. Trenchcoat fra Riccovero, 2799 kr, kjole fra Moods Of Norway, 1700 kr, veske fra Morris, 799 kr, sko fra Skopunkten, 299 kr.

SØTT ALTERNATIV: Har du antrekkskrise i dag? Velg helt enkle, søte plagg. Og husk komfortable sko. Trenchcoat fra Riccovero, 2799 kr, kjole fra Moods Of Norway, 1700 kr, veske fra Morris, 799 kr, sko fra Skopunkten, 299 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Publisert Oppdatert

Nasjonaldagen er endelig her og for mange er det eneste rette å ikle seg bunaden, men for andre kan det være vanskelig å velge riktig type antrekk til en dag som denne.

- Antrekket til 17. mai skal være stilrent og enkelt. Gå for klassiske plagg som blazer, knelange skjørt og bluser, forteller Annette Sandstå, pressekontakt i Polhem PR.

Selv om du er kvinne er det ikke en selvfølge at du føler deg komfortabel i kjole eller skjørt, og det finnes mange alternativer til deg.

Ankelbukse

- Om du ikke er glad i kjoler eller skjørt kan bukse være et flott alternativ, men pass på at snittet er pent og at det er i tynnere og finere materialet, som for eksempel bomull. Buksen kan også være litt kort slik at ankelen synes. Det gir det lille ekstra og plutselig er du litt mer pyntet enn til vanlig, sier hun.

Stylist Gunn Bø fra Lekker Stil er enig og forteller at det er ingenting i veien for at kvinner kan gå med bukser i slike anledninger. Det er bare det å finne den rette buksen som gjelder her.

- Velg en pen bukse med skjorte eller en pen topp til. Her kan du da gjerne spe på med litt ekstra tilbehør for å friske opp antrekket. For eksempel smykker, vesker, belter eller sko, forteller hun.

Er du en skikkelig norgespatriot kan du selvsagt kjøre en stil som følger det norske flaggets farger, men dette er ikke et must, nevner Annette Sandstå og utdyper;

- Mange assosierer denne dagen med fargene rødt, hvitt og blått, men det er ikke selvfølge at du må gå i disse fargene. Du kan gjerne velge lysere nyanser som beige - eller kremtoner.

Videre nevner hun at det er lurt å ha med seg ytterjakke da værgudene ikke alltid gir oss sol og blå himmel.

- Tenk at yttertøyet er en del av antrekket og gå for en trenchcoat eller et fint sjal som ytterplagg.

ANKELBUKSE: Et fint alternativ når været er dårlig. Blå bukse fra InWear, 699 kr, pudderfarget fra Bik Bok, 299 kr, sort fra MQ, 499 kr, beige fra Stella Nova, 1199 kr.

ANKELBUKSE: Et fint alternativ når været er dårlig. Blå bukse fra InWear, 699 kr, pudderfarget fra Bik Bok, 299 kr, sort fra MQ, 499 kr, beige fra Stella Nova, 1199 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Klassisk vårstil

Stylist Jon Lundemoen forteller at 17.mai er en stor feiring i landet og at dette er en dag man absolutt bør pynte seg på.

- 17. mai er en folkefest, så det er virkelig dagen for å pynte seg. Hvem husker vel ikke de nye vårklærne vi fikk til 17.mai som barn?

Videre påpeker han at man bør gå for en klassisk, stilren og vårlig stil.

- Det jeg håper jeg får se på nasjonaldagen er den klassiske marinestilen tilført noen lyse, spisse pumps, store ringer, toppet med en liten, klassisk veske. Kombinasjonen av sterke farger blandet med hvitt er også noe som virkelig frisker opp 17. mai toget.

For deg som liker det nedtonet anbefaler han duse pastellfarger kombinert med hvitt.

Styr unna

JAKKE: Velg en klassisk jakke litt finere enn hverdagsjakken. Rød kåpe fra Lindex, 599 kr, kort jakke fra InWear, 1599 kr, denimfrakk fra Stella Nova, 2999 kr.

JAKKE: Velg en klassisk jakke litt finere enn hverdagsjakken. Rød kåpe fra Lindex, 599 kr, kort jakke fra InWear, 1599 kr, denimfrakk fra Stella Nova, 2999 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Annette Sandstå fra Polhem PR mener at det er visse plagg man bør legge igjen i skapet akkurat denne dagen.

- Mange tyr nok til den lille sorte når de ikke vet hva de skal ha på seg, men for å ikke gå i fella er det noen plagg som godt kan legges hjemme den dagen. Unngå lårkorte kjoler og miniskjørt, store utringninger og jeansplagg.

Hverdagslige plagg som allværsjakke er heller ikke spesielt lekkert over den fine 17. mai kjolen du har valgt.

Dette er Lundemoen helt enig i.

- På nasjonaldagen bør man holde seg unna hverdagslige jeans og helt svarte klær. Dette er dagen hvor vi skal kle oss med respekt og samtidig se delikate ut. Puss skoene og bruk litt ekstra tid på hår.

Ellers kan det være en god ide og følge en litt mer naturlig stil når det kommer til sminke.

- Husk at samme regel som til antrekket også gjelder for sminke. Det skal være enkelt og ikke overpyntet. Tenk at du sminker deg for dagslys, så gå heller for fokus på leppene enn øynene når du skal legge sminke på denne dagen, anbefaler Annette Sandstå.

Skovalget

Når det kommer til skovalg er 17.mai en dag der man helst ikke bør vandre rundt i de høyeste hælene man har.

- Man skal gå mye denne dagen og det verste som finnes da er vonde sko. Dette betyr ikke at man ikke skal velge høye hæler, men unngår skyhøye stiletthæler med mye pynt og strass. Et annet bra alternativ til 17. mai antrekket er ballerinaene. Det er både elegant og komfortabelt å gå i en hel dag, forteller hun.

Når du skal velge tilbehør til resten av antrekket er det samme regel som går igjen her også.

- Tilbehøret skal også holdes ganske stilrent. Ikke velg for store smykker, men sats på enten øredobber eller halskjeder, avslutter Sandstå.

Les også:

Hun har på seg Norges dyrest bunad

SØT TOPP: Det enkle er ofte det beste, også på en dag som dette. Blå topp fra Bik Bok, 199 kr, rosa topp fra Lindex, 149 kr, kremhvit topp fra InWear, 499 kr.

SØT TOPP: Det enkle er ofte det beste, også på en dag som dette. Blå topp fra Bik Bok, 199 kr, rosa topp fra Lindex, 149 kr, kremhvit topp fra InWear, 499 kr. Foto: FOTO:Produsentene.

Ja, vi elsker menn i bunad

Quiz: Hva kan du om bunader?

Flekkfjerning og skobehandling

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning