Vin til julematen

Vineksperten gir deg sine beste anbefalinger.

Vin til julematen
Vin til julematen
Publisert Oppdatert
Øl og akevitt er som kjent klassisk følge til norsk julemat, men det går fint med vin også, og kanskje er det vel så bra? Stadig flere velger vin, sier vinekspert ved Magasinet Vinofil Svein Lindin.

Så hvilken vin velger du til hva? Her har du tipsene!

Svineribbe og vin


Kjøttet som i seg selv er relativt smaksnøytralt med mye fett, serveres gjerne i følge med medisterkaker og medisterpølser. Dette er en rett som fordrer drikke som renser opp i munnhulen og tilfører friskhet til den ellers tunge menyen.

Les også: Vi tester festbobler

Les også: I glasset på julekvelden

Les også: Knallgod vin


Det går fint med rødvin, men vær oppmerksom på å velge en syrlig, frisk, fruktig vin med moderat tannin-nivå. For eksempel:
 • En Barbera fra Piemonte
 • En klassisk Valpolicella
 • Foretrekkes hvitvin går det bra med en tysk Riesling av god kvalitet.
 • Prøv gjerne andre syrefriske, fruktige viner.
 • Champagne kan klare brasene.

Pinnekjøtt og vin


Dette er en velkjent julemiddag på Vestlandet, men har vunnet anerkjennelse i store deler av landet. Smaksmessig kan en velge mellom to varianter; saltet og tørket eller saltet, røkt og tørket. Pinnekjøtt er salt, fett og med mye smak. Vi har utallige ganger - med godt resultat - valgt hvitvin.
 • Gode alternativ finner vi i Alsace, men også i Tyskland.
 • Det kan gjerne være tørr Alsace-riesling, eller tysk Riesling med noe restsødme og fin syresnert.

Kalkun og vin


Fra det fete til det magre og milde. Tilbehøret og hva vi fyller kalkunen med vil være avgjørende for valg av drikke. Eple og sviskefyll brukes mye.
 • Velges rødt går det bra med vin på Barbera fra Piemonte og Sangiovese fra Toscana.
 • Her er også Valpolicella eller Beaujolais gode alternativ.
 • En god Pinot Blanc fra Alsace og sist men ikke minst, en riesling med en aning restsødme fra Rheingau gjør også nytten.
Torsk og vin


Torsk er en hvit og mager fisk med mild, delikat smak, og er også en vestlandsfavoritt som julemiddag. Bergensernes tradisjon med rødvin som følge kan mer enn gjerne anbefales. Vi anbefaler viner med mindre garvesyre, som kan serveres lett svalende. For eksempel:
 • Valpolicella.
 • En Dolcetto.
 • Eller en enkel og saftig bordeaux laget på Merlot.
 • Velges hvitvin går det bra med en Sauvignon Blanc fra Loire, eller en hvit Bordeaux på samme drue.

Lutefisk og vin


Dette er en rett det kan være vanskelig å velge vin til, avhengig av tilbehøret man velger. Vi har prøvd og feilet mange ganger og har erfart like mange ganger at lutefisken bør ha følge av hvitvin med god fylde og syresnert.
 • Gjerne Pinot Blanc fra Alsace
 • Eller en syrefrisk Weisburgunder.
 • Grüner Veltliner.
 • Tørr Champagne eller en Crémant de Bourgogne er forfriskende og rensende til baconfettet og øvrig tilbehør.

Dessertvin


Ingen julemiddag uten riskrem med mors rørte jordbær. God portvin - gjerne Ruby port eller en alminnelig Late Botled Vintage (LBV) - er et følge vi alltid unner oss å lukke magen med etter en deilig julemiddag.

Vinanbefalinger


Quinta do Passadouro 2005


Dyp rød farge. Aroma av mørke bær, anis, krydder samt et hint av mineraler. Konsentrert fruktsødme med god syrlighet og balanserte tanniner. Lang, elegant ettersmak. Kr. 369,00. Kjøp hos Vinmonopolet, varenr: 58295.

Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 2008Dyp blålilla farge. Aroma av mørke bær, kirsebær, krydder og et hint av mandel. Balansert syrlighet og lang ettersmak. Mye vin for pengene. Kr 129,90. Kjøp hos Vinmonopolet, varenr: 48345.

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2009


Delikat grønnskjær på farge. Fruktig ren eplepreget, citrus/blomsterlignende aromabilde. Rik, elegant, slank, syrefrisk vin i munnen. Tørr. Kr 136,80. Kjøp hos Vinmonopolet, varenr: 59364.

Prieur Sancerre 2008


Lys gulgrønn farge. Aroma av solbærblader, sitrus og vegetale toner. Frisk syrlighet med god mineralsk ettersmak. Didier og Philippe Prieur leverer varene år etter år! En av mine personlige favoritter til chevre og asparges. Kr 179,90. Kjøp hos Vinmonopolet, varenr: 57650.

Tarlant Cuvée Louis Tarlant Champagne Brut


Lys gyllen farge. Aroma av brød, modne epler og honning. Elegant Champagne med flott syre og mineralsk ettersmak. Bør drikkes oftere på vanlige hverdager. Kr 430,00. Kjøp hos Vinmonopolet, varenr: 49441.

Barbera d'asti Selezione Luca Roagna 2008


Dyp rød farge. Aromaer av kirsebær og modne bringebær, noe mineralsk. Frisk saftig og fyldig med lang ettersmak. Topp vin i sin klasse. Kr. 139,90. Kjøp hos Vinmonopolet, varenr: 59869.

Vin2-580-

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning