VI TESTER: Festbobler

Sammen med vår vinekspert har vi smakt oss frem til den beste sprudlevinen.

Publisert Oppdatert
Snart er det nyttårsaften, den dagen i året det konsumeres mest sprudlende vin. Derfor har vi denne gangen valgt å teste ut noen av de beste cava- og champagnevariantene sammen med vinekspert ved Vinofil.no, Svein Lindin.

Se video av testingen her!Vår vinekspert plukket ut åtte tørre varianter av cava og champagne. Alle typene har en strålende kvalitet og er blant de beste på markedet, men vi klarte allikevel å smake oss frem til de fire vi likte aller best.

Vi utvikler smaken

Det er ikke alltid så lett for nybegynnere å kjenne hva som er en god vin, ei heller å forklare hvorfor vinen er god. Vineksperten forteller at vi bruker tid på å utvikle smaksansene på tungen.

Les også: De beste kartongvinene

Les også: Vi tester terassevin

Les også: Vin som varmer- Når man er ung, liker man som regel søtere viner. Denne smaken utvikler seg etter noen år, og når man blir eldre blir man som regel glad i tørrere og mer syrlige viner, sier han.

For å virkelig smake på en musserende vin, skal du i følge Lindin ikke helle drikken rett ned. For å lære deg å like en syrlig vin, kan du gjøre følgende;

- Ta en slurk og hold vinen i munnen i 7-8 sekunder slik at syrligheten får "aksept" i munnen. Deretter svelger du og kjenner på smaken, sier Lindin.

Kriterier

Med et panel på fire kvinner, samt eksperten, har vi i testen vurdert følgende:
  • Følelsen av kullsyre i vinen.
  • Opplevelsen av tørrhet.
  • Syrlighet og sødme.

Test av CAVA


Dette er våre to favoritter:

Soler-Jové Brut Reserva, kr. 102.-.Varenummer 3274801

Vineksperten sier: Lys grønn farge. Aroma av grønt eple og sitrus samt et snev av syrlig litchi. Behagelig mousse og ettersmak. God tapas-cava!

Panelet sier: Deilig og syrlig vin. Fine og myke bobler, en kvalitetscava! 6 poeng.

Natura Brut Nature Reserva, kr. 119.90. Varenummer 5154601.

Eksperten sier: Lys gulgrønn farge. Aroma av frisk grønt eple og sitrustoner. Fyldig vinøs cava med flott syre og mousse. Tørr.

Panelet sier: Fantastisk vin med nydelig dybde. Frisk og god. Noen mener den smaker "natur", og vinen er da også økologisk. 6 poeng.

Test av CHAMPAGNE:


Dette er våre to favoritter:

Vergeat-Besnard Brut Reserve kr 279,90. Varenummer 5827401

Eksperten sier: Middels gul farge. Aromabilde/duft som av gule epler, toast, lime, mineraler og våt stein. Friskt anslag, fin mousse og tørr, frisk avslutning.

Panelet sier: Fantastisk deilig og frisk ettersmak, til å være en av de billigste champagne er den suveren. Mye vin for pengene. 6 poeng.

Lanson Gold Label Brut Vintage 1999 kr 379.-. Varenummer 426001.

Eksperten sier: Gyllen, strågul farge. Rik aromatisk med preg som av sitrus, modne gule epler og melon, pære, aprikos, tørket fiken, kjeks og nybakt brød. Moden frukt i anslaget, deilig mykhet gjennom hele smakskurven, perfekt balanse og forfriskende avslutning.

Panelet sier: En knallgod champagne vi får ordentlig luksusfølelse av. Deilige, minerale toner. Den perfekte nyttårschampagnen. 6 poeng.

Se video av testingen her!

vintest220 Soler-Jove2-200 Natura2-200 Vergeat-Besnard2-200 Lanson2-200

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen