Verdens beste bryllupskake..

..lager du selv!

Publisert Oppdatert
Det tar god del timer å bake en bryllupskake i flere etasjer. Du bør derfor starte flere dager i forveien med bake bunnene, og å farge marsipan til marsipanroser og grønne blader. Sett av et par kvelder til selve roseproduksjonen. Rosene tåler godt å stå tildekket med plast på et kjølig sted i en uke eller to.

Da gjenstår bare monteringsjobben. Det vil si å fylle kakebunnene med krem eller fromasj og dekke dem med krem og marsipan. Selve monteringen tar noen timer og bør gjøres dagen før bryllupet.

Marsipanrose-skole

1. Start 1-2 uker før bryllupet med å farge all marsipanen som skal brukes. Kjøp gjerne latexhansker på apoteket for å beholde hendene pene til den store dagen. Ikke farg all marsipanen til rosene i samme farge, men lag et par nyanser i den samme tonen. Roser er gjerne mer konsentrert på farge innerst, mens de ytterste kronbladene er blekere.

2. Start med marsipanrosene. Du trenger en lyspære, litt smør, melis, kniv, kjevle og et kjevleunderlag. Gni litt smør på lyspæren til det er jevnt fordelt. Trill små kuler av marsipan og gni marsipanen over lyspæren med lette, sirkelrunde bevegelser til en runding som er bladtynn i ytterkanten. Rull den mest fargede marsipanen sammen som til en roseknopp. Fortsett på samme måte med de øvrige rosebladene med lysere og lysere marsipan. Til én stor marsipanrose går det omtrent 6 roseblader. Lag gjerne noen roseknopper også. Til disse holder det med 3 små kronblader per knopp.

Bryllupskake i 3 etasjer


Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 40

Ingredienser:

Stort sukkerbrød:
7 stk. egg
210 g sukker
110 g hvetemel
100 g malte mandler
1 ts bakepulver

Middels sukkerbrød:
4 stk. egg
120 g sukker
60 g hvetemel
60 g malte mandler
½ ts bakepulver

Lite sukkerbrød:
2 stk. egg
60 g sukker
30 g hvetemel
30 g malte mandler
0,33 ts bakepulver

2 dl lett utvannet madeira , melk eller fruktsaft til dynking

Frisk fromasj:
12 stk. egg
4 dl sukker
12 dl kremfløte
4 dl limesaft
1 potte frisk sitronmelisse
1 potte frisk mynte
28 stk. gelatinplater

ca. 2 kurv jordbær

Pynt:
6 dl kremfløte
1 ss sukker
ca. 2 kg marsipan
ca. 10 dråpe rød konditorfarge
ca. 5 dråpe grønn konditorfarge
ca. 5 dråpe gul konditorfarge

Fremgangsmåte:

Lag ett og ett sukkerbrød. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland forsiktig inn siktet hvetemel, malte mandler og bakepulver. Røren til stort sukkerbrød fylles i form på 28 cm i diameter, mens middels sukkerbrød fylles i en form på 20 eller 22 cm i diameter. Røren til det minste sukkerbrødet fylles i en smurt formkakeform som rommer 1 liter. Stek bunnene ved 160 °C i ca. 20 minutter for den minste, ca. 30 minutter for den mellomste, og 50-60 minutter for den største. Avkjøl kakene på rist.

Fromasjoppskriften må deles i to og lages i to omganger. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Smak til med konsentrert limejus og hakket sitronmelisse og mynte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. Gjenta fremgangsmåten for den andre halvparten av fromasjen.

De to største kakene fylles og pyntes direkte på kakestativets fat (som eventuelt er dekket med kakeservietter), mens den minste plasseres på toppen etter at stativet er skrudd sammen.

Del stor og middels kakebunn i tre lag og dynk alle lagene med madeira. Fordel et lag med grovhakkede jordbær på den nederste bunnen i hver kake. Hold av litt jordbær og litt fromasj til den minste kaken. Fordel resten av fromasjen på de to største bunnene. Legg på topplagene.

Skjær det lille sukkerbrødet i strimler/skiver. Kle en liten bolle som er ca. 14 cm i diameter med kakeskivene. Fyll opp resten av bollen med fromasj. Ha på et tynt lag jordbær og avslutt med et lag sukkerbrød. Sett bollen kaldt til fromasjen har stivnet før kaken hvelves.

Farg ca. 1/4 av marsipanen. Mest rød iblandet gult til ferskenfarge og noe grønt til stengler. Pisk kremfløte og sukker og dekk alle tre kakene med krem, oppå og på sidene. Kjevle ut marsipanen til de to største lokkene først. Legg marsipanen midt over kaken og strekk den forsiktig ned rundt kanten og skjær av overflødig marsipan.

Mål ut midten på de to største kakene og hul ut med en teskje, slik at det blir plass til midtstangen. Det er en fordel å være to om arbeidet. Den øverste platen skrus på ovenfra før den minste kaken settes på. Pynt med marsipanroser, blader og stengler. Med et kakestativ som dette, godt sammenskrudd, kan kaken med fordel fraktes helt ferdig til bryllupslokalet.

  • Dagens middagstips er levert i samarbeid med www.mat.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen