Deilig påskemat!
Prøv denne herlige oppskriften sammen med vintips fra vår vinekspert.
Tradisjonen i påsken er lammelår og god spansk Rioja-vin for vinkelner og innehaver av
Vinforedrag.no, Svein Lindin.
God vin
- Dette smaker fortreffelig og er enkelt å lage til et vennelag enten du er på hytta eller i byen, sier Lindin.
Her får du hans vinanbefalinger til lammelår:
1 lammelår, benet ut og surret
Dekk potetene med fløte og melk. Tilsett salt og pepper og knust hvitløk. Sett formen nederst i ovnen og la den stå der hele tiden mens lammet stekes. Rens grønnsakene og kutt dem i grove biter.
Ta ut steken etter 15 minutter og gni den inn med hvitløk. Dekk den med grovhakket rosmarin. Legg grønnsakene i langpannen, ha på salt og pepper og noen kvaster med rosmarin.
Sett steken inn igjen i ovnen på 140 grader, i ca. 2 timer eller til kjernetemperaturen har nådd 60 grader. Hvil lammesteken på et lunt sted i 15 minutter før servering.
Ta grønnsakene ut av pannen og sil kraften fra pannen over i en kjele. La kraften koke forsiktig mens lammet hviler. Når lammet er ferdig, tilsetter du sjyen fra steken og smaker til med salt og pepper.
God vin
- Dette smaker fortreffelig og er enkelt å lage til et vennelag enten du er på hytta eller i byen, sier Lindin.
Les også: Vin som varmer
Les også: Vi tester terassevin
Her får du hans vinanbefalinger til lammelår:
- 30989 Muga Reserva 2005 kr 184,90.-
- Mørk rød farge. Aroma av sorte bær,blåbær og vanilje. Nydelig krydret stil med moderat eikepreg. Nydelig til lammelår!
- 47816 Montecillo Reserva 2005 kr 166,00.-
- Dyp rød farge. Aroma av bjørnebær,vanilje,lær og kaffebønner. Behagelig faste tanniner. Lang ettersmak.
Lammelår
Lammelår med potetgrateng og bakte grønnsaker
Tilberedningstid: 150 minutter for 8 personer
1 lammelår, benet ut og surret
- 10 g salt
- rikelig med hvit pepper
- 3 dl vann
- 100 g smør
- 1,2 kg poteter
- 3 ss timian, revet
- 3 dl fløte
- 1,5 dl melk
- 2 fedd hvitløk, knust
- salt og pepper
- 2 løk, skrelt, i båter
- 8 tomater, mellomstore
- 2 grønne squash, renset for kjerner og delt i åtte
- 2 hele hvitløk, skrelt
- 1/2 potte rosmarin, i kvaster og grovt hakket
- Slik gjør du:
Skjær ut hoftebenet og sag av leggbenet. Tar du ikke ut lårbenet, trenger du ikke å surre steken. Tar du det ut, må låret surres. Gni kjøttet raust inn med salt og pepper og legg steken på en rist i ovnen på 240 grader i 15 minutter. Sett en langpanne under steken med 3 dl vann og 100 gram smør. Skrell potetene og del dem i skiver. Legg skivene i en ildfast form. Riv blader av timian og vend dem sammen med potetskivene.
Les også: Kjempegod og sunn helgemat
Les også: Herlige sommerviner
Les også: Sprudlende gode vintips
Dekk potetene med fløte og melk. Tilsett salt og pepper og knust hvitløk. Sett formen nederst i ovnen og la den stå der hele tiden mens lammet stekes. Rens grønnsakene og kutt dem i grove biter.
Ta ut steken etter 15 minutter og gni den inn med hvitløk. Dekk den med grovhakket rosmarin. Legg grønnsakene i langpannen, ha på salt og pepper og noen kvaster med rosmarin.
Sett steken inn igjen i ovnen på 140 grader, i ca. 2 timer eller til kjernetemperaturen har nådd 60 grader. Hvil lammesteken på et lunt sted i 15 minutter før servering.
Ta grønnsakene ut av pannen og sil kraften fra pannen over i en kjele. La kraften koke forsiktig mens lammet hviler. Når lammet er ferdig, tilsetter du sjyen fra steken og smaker til med salt og pepper.
Denne saken ble første gang publisert 01/04 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.