Utrygg abort

«Forbud mot abort betyr ikke at kvinner ikke avbryter svangerskap. Det blir bare mye, mye farligere»

En av de vanligste årsakene til mødredødelighet.

ABORT: 15 år gamle Sara er opprørt over farene kvinner utsettes for ved å ikke ha tilgang på trygg abort. - Det føles helt uvirkelig at dette faktisk skjer hver eneste dag, samtidig som jeg vet at dette er livet til så utrolig mange kvinner og jenter, skriver hun.
ABORT: 15 år gamle Sara er opprørt over farene kvinner utsettes for ved å ikke ha tilgang på trygg abort. - Det føles helt uvirkelig at dette faktisk skjer hver eneste dag, samtidig som jeg vet at dette er livet til så utrolig mange kvinner og jenter, skriver hun.
Publisert

KOMMENTAR:

Hvert eneste år velger millioner av kvinner å ta utrygge aborter fordi de ikke har muligheten til en abort utført under trygge forhold.

Abort er en av de vanligste årsakene til mødredødelighet i verden. Ifølge Leger uten grenser blir det gjennomført 56 millioner aborter hvert år, og 22 millioner av disse er utrygge aborter uten medisinsk assistanse. Syv millioner av kvinnene som tar utrygg abort, opplever komplikasjoner som i verste fall ender med at kvinnen dør.

Utrygg abort skjer i store deler av verden, av forskjellige årsaker. En stor grunn til dette er religion. Den katolske kirke er spredd over hele verden, og i mange katolske land er abort ulovlig eller delvis ulovlig. Dette er spesielt tilfellet i Latin-Amerika og land som Irland, Malta og Polen. I Afrika er problemet vel så mye at kvinnene ikke har tilgang på abort, eller så er det veldig dyrt. Men det er også land der det er ulovlig.

Vanskelig beslutning

I Norge har alle kvinner rett til en gratis og trygg abort, men for mange kvinner i andre land er ikke det en mulighet. Abort må være en utrolig vanskelig beslutning å ta uansett hvor du bor, men i Norge trenger man ikke å bekymre seg for den medisinske siden av det. Slik er ikke situasjonen i mange land. Der kan jenter og kvinner ende opp med å måtte velge mellom å beholde et barn de absolutt ikke ønsker eller utsette seg for livsfare ved å avbryte svangerskapet.

Sara W Hellerud

15 år

Denne teksten er skrevet som en del av et skoleprosjekt om Glemte kriser - et samarbeid mellom skolen og Leger uten grenser.

Et slikt inngrep kan få fatale konsekvenser, men for mange er risikoen verdt å ta. For meg er det vanskelig å forstå at det går an å bli så desperate at de velger å la en venninne eller en annen ikke-kvalifisert person stikke udesinfiserte redskaper opp i vaginaen sin, eller bruke en annen grusom måte for å fjerne fosteret – med risiko for å bli ødelagt innvendig og å få infeksjoner etterpå. De risikerer også å få kjønnsorganene sine ødelagt slik at de mister evnen til å få barn senere.

Men det at mange velger denne løsningen, viser hvor stort behovet er for en trygg måte å avbryte svangerskap på. Det føles helt uvirkelig at dette faktisk skjer hver eneste dag, samtidig som jeg vet at dette er livet til så utrolig mange kvinner og jenter.

Rettigheter

Når kvinner velger en slik løsning, så er det antageligvis ikke bare abort-systemet i landet som ikke funker som i Norge. Det er nok mange rettigheter vi i Norge tar som en selvfølge som ikke kvinner har i de landene der dette skjer.

Hvis jeg hadde bodd i et land hvor jeg ikke hadde tilgang til fri abort, hadde jeg vært veldig stresset og syntes alt rundt det å få barn, eller seksuelle handlinger hadde vært veldig skummelt.

På den annen side hadde jeg antageligvis ikke visst så mye om seksualitet og det å lage barn, heller, noe jeg tror kan være en del av problemet.

I mange land er ikke seksualundervisning en del av elevenes undervisning. Derfor er det mange jenter og kvinner som ikke vet hvordan man blir gravid og/eller hvordan man kan unngå det.

Mangler informasjon

Mange kvinner bli gravide uten å ville det fordi de får feil og mangelfull informasjon om graviditet og samleie. En feltarbeider fra Leger uten grenser var i et område der abort var forbudt. Sent på ettermiddagen kom en ung kvinne på 24 år bort til henne. Hun blødde og hadde høy feber. Kvinnen fortalte at hun hadde truffet en mann som hun fort ble glad i. De to hadde hatt et seksuelt forhold til hverandre, og mannen ønsket ikke å bruke kondom fordi han ikke fant det nødvendig. Han hadde fortalt henne at ugifte kvinner ikke blir gravide. Kvinnen stolte på mannen. Senere fant hun ut at hun var blitt gravid. Da mannen fikk vite det, nektet han å ha noe med henne å gjøre. Hun fant ikke annen råd enn å ta ulovlig abort. Uten rask hjelp fra legene i Leger uten grenser hadde kvinnen mest sannsynlig dødd på grunn av inngrepet.

Må ha forandring!

I tillegg til uvitenhet, er det dessverre også slik at veldig mange av tilfellene som ender med utrygg abort, startet med voldtekt. Barn helt ned i fjortenårsalderen og yngre opplever voldtekt og blir gravide som et resultat av dette. I mange land får de fortsatt ikke lov å ta abort. Når de ikke vil få barnet, gjør de aborten selv eller får noen andre til å gjøre det på dem.

Uten seksualundervisning og tilgang på trygg abort vil millioner av kvinner få livene sine ødelagt for alltid. Mange av dem vil dø av det. Slik burde det ikke være.

Kunnskap om abort er utrolig viktig, og det kan redde mange liv. De som bestemmer, må vite hva kvinnene utsettes for. De må bli klar over konsekvensene av ikke å gi kvinnene mulighet til å bestemme over sin egen kropp og sine egne liv. Og de må forstå at forbud mot abort ikke betyr at kvinner ikke avbryter svangerskap. Det blir bare mye, mye farligere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning