Likestilling i forsvaret

- Ikke likestill meg på bekostning av landet mitt

Martine vil ikke ha lavere fysiske krav i Hæren for at flere kvinner skal komme inn.

LIKESTILLING: Det er andre likestillingstiltak som er viktigere i Forsvaret enn å senke det fysiske kravet til Hæren, mener Martine.
LIKESTILLING: Det er andre likestillingstiltak som er viktigere i Forsvaret enn å senke det fysiske kravet til Hæren, mener Martine.
Publisert

KOMMENTAR:

Da jeg var yngre, var en av mine store drømmer å forsvare landet. For meg var det en drøm at jeg som jente kunne ta plass i det norske Forsvaret hvis det var det jeg ønsket. I flere år var det et mål, en drøm og en fremtidsplan.

På et tidspunkt endret de drømmene, målene og planene seg, og jeg valgte en helt annen vei. Ikke fordi jeg nødvendigvis ikke ville i Forsvaret, men fordi det var noe annet som fristet mer.

19. september skrev Aftenposten om at Hæren senker sine fysiske krav, fordi de ønsker flere kvinnelige soldater. Aftenposten skrev også at de gjør det, til tross for at Hæren selv synes det er prinsippielt galt å gjøre det. Og til tross for at jeg kjemper for likestilling og for at jeg er feminist, stikker det i magen at disse kravene senkes i den hensikt at det skal bli flere kvinnelige soldater.

For i akkurat dette tilfellet må jeg se forbi alle mine meninger om likestilling. For jeg vil ikke at jeg skal bli likestilt på bekostning av landet mitt.

Lik mulighet

Likestilling redder oss nemlig ikke i krig, men gode soldater gjør det. Og hvis vi først skal snakke om likestilling, betyr det at alle har muligheten til å prøve seg. Både kvinner og menn. Ikke at det tilpasses fordi man har innovertiss, i stedet for utovertiss.

Flere har tatt til orde for at disse kravene det er snakk om, har vært for høye både for menn og for kvinner. Og hvis det er tilfellet, er det ikke annet enn tåpelig å legge det frem med argumentasjonen om at kravene endres for å få plass til oss kvinner. Særlig siden kravene er like for kvinner og menn.

Martine Halvorsen

19 år

Skriver på bloggen martinehalvs.blogg.no

Deltaker i dokumentarserien "Sykt perfekt" på TV2 vinteren 2016

Deltaker i Top Model høsten 2016

Denne teksten ble første gang publisert på Martines blogg 21. september i år.

I mine øyne har Hæren viktigere feministiske oppgaver å ta hånd om. Som blant annet at Forsvaret i fjor opplevde en markant økning i antall varsler om seksuelle lovbrudd, deriblant trakassering. Ikke det at seksuelle lovbrudd egentlig er en feministisk sak. Det er vel heller en oppvask av bedritne holdninger hos dårlig oppdratte gutter.

Liv og død

Vi er avhengige av å ha et forsvar som fungerer. Vi er også avhengig av at det er kvinner som tjenestegjør i Forsvaret og som jobber rundt og i Forsvaret. Men i dette tilfelle er det i mine øyne ikke hvilket kjønn man er som er det viktige, men hvordan man fungerer som soldat. De fysiske kravene er derfor ekstremt viktige, for det handler om Forsvaret vårt, og hvordan vi er i stand til å møte andre land og kriser. Jeg synes det er fantastisk at vi som kvinner både ønsker og har mulighet til å ta plass i Hæren, men vi kan ikke senke standaren fordi vi er kvinner.

Det er faktisk ikke snakk om en gymtime i 9. klasse. Det kan på et tidspunkt være snakk om liv og død, og om man da har pupper eller ikke, har ingenting å si så lenge man er rusta og forberedt.

Det handler jo faktisk om landet vårt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning