ANSETTE GRAVID

Ville du ansatt en gravid kvinne?

Det er liten vits å nekte for at kvinner fortsatt blir diskriminert.

VAR GRAVID: Karoline Klever var gravid i fjerde måned da hun ble kalt inn til jobbintervju i Microsoft Norge.
VAR GRAVID: Karoline Klever var gravid i fjerde måned da hun ble kalt inn til jobbintervju i Microsoft Norge. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Ville du ansatt en gravid kvinne? Personlig håper jeg du svarer "ja" på dette spørsmålet, men for å være ærlig tror jeg mange nøler.

Selv jobber jeg i IT-bransjen, en bransje hvor kvinner og minoritetsgrupper er sterkt underrepresentert. Som de fleste andre kvinner i denne bransjen, har jeg ved flere anledninger fått føle på urettferdigheten et manglende mangfold kan skape i et arbeidsmiljø. For eksempel når kunden på motsatt side av møterommet gjentatte ganger retter svarene sine til din mannlige kollega, til tross for at du er den som stiller de tekniske spørsmålene. Eller når jeg mottar anonyme trusler, av den enkle grunnen at jeg er kvinne og synlig i bransjen.

Men uansett føler jeg meg heldig.

Jeg er heldig fordi antall positive erfaringer jeg har gjort meg som kvinne i teknologibransjen er høyere enn antall negative.

 

Gravid jobbsøker

La oss ta det fra begynnelsen. For et par år siden kontaktet jeg teknologidirektøren i Microsoft, fordi jeg ville han skulle vite at jeg var interessert i en spesifikk stilling hos dem. Stillingen var ikke ledig, men det hadde ikke noe å si for min del. Jeg hadde ikke hastverk med å gjøre en karriereendring, jeg ville rett og slett at han skulle vite at jeg var interessert, slik at han kanskje ville tenke på meg den dagen stillingen ble ledig.

Ett år senere mottok jeg en meget kort e-post: "Fortsatt interessert?"

To stillinger var ledige; den jeg ønsket meg, og en liknende som de mente ville passe meg enda bedre. Jeg var i ekstase!

Men for å være helt ærlig, var jeg også ganske skuffet. Jeg var nemlig gravid i fjerde måned og tanken som slo meg var: "Det er ikke snakk om at de ansetter meg nå".

Ikke bare var jeg gravid, men jeg skulle jo ut i ett års foreldrepermisjon etterpå.

Med andre ord ville de, hvis de ansatte meg, ha en stilling ubemannet frem til jeg kom på plass.

Jobbintervju

Jeg besvarte e-posten jeg hadde mottatt, selvfølgelig var jeg interessert. Jeg benyttet samtidig anledningen til å informere om at jeg var gravid. Jeg ville ha alle kortene på bordet fra begynnelsen. Kort tid etter ble jeg likevel innkalt til intervju. Selve graviditeten og permisjonstiden var et ikke-tema under intervjuene; et enkelt "Jeg håper formen er fin" og et rent praktisk spørsmål rundt oppstartsdato var det som kunne skille mitt intervju fra noen andres.

Karoline Klever

  • Jobber i Microsoft Norge med produktansvaret for utviklingsverktøyene deres.
  • Jobbet tidligere som utvikler, har 10 års fartstid i IT-bransjen så langt.
  • Opptatt av hvordan kvinneandelen i bransjen kan økes.
  • Holder foredrag om hvordan hun benyttet seg av permisjonstiden til å maksimere faglige utvikling, samt tekniske foredrag og kode sesjoner for unge jenter.

 

Til min store glede og overraskelse mottok jeg et tilbud og signerte kontrakten til en stilling jeg ikke ville tiltre før ett år senere.

Diskriminering av gravide

Vi har flere lover mot diskriminering av gravide i Norge. Likevel dukker det stadig opp historier i avisene, om arbeidsgivere som forsøker på å sno seg unna ved å finne andre unnskyldninger for hvorfor den gravide kvinnen ikke ble ansatt. De fant en annen «som var bedre kvalifisert», eller så var den gravide kvinnen rett og slett ikke "riktig person" for jobben.

Noen av disse sakene blir heldigvis oppdaget og håndtert, andre blir aldri rapportert. Likestillingsombudet oppgir at 55 prosent av kvinnelige arbeidstakere har opplevd én eller flere former for diskriminering knyttet til graviditet eller foreldrepermisjon. Samtidig har 20 prosent av kvinnene latt være å søke jobb når de venter barn i frykt for å bli diskriminert eller å være en belastning for arbeidsgiver.

Den som venter på noe godt

Jeg har nå jobbet i Microsoft i fire måneder og i løpet av denne tiden har jeg forstått at bedriften har et stort fokus på mangfold og inkludering. Tidligere i år ble det lansert et initiativ for å sikre lik lønn for alle, uavhengig av etnisitet eller kjønn.

Jeg er stolt av å jobbe i en organisasjon som kjenner sitt samfunnsansvar, og som aktivt jobber for å sikre og opprettholde likestilling, mangfold og inkludering. Det er synd at dette ikke er noe alle kvinner kan ta for gitt.

Kompetansen en kvinne besitter forsvinner ikke når hun er gravid. Bedriftsledere må se på ansettelse av gravide som en investering i fremtiden: Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

Verdifulle erfaringer

Da kommandobasert stemmegjenkjenning ble introdusert i biler og telefoner var et av de store problemene at mange av disse kun fungerte for menn. De som utviklet disse teknologiene glemte å ta i betraktning at halvparten av verdens befolkning har høyere stemmefrekvens enn den andre. Kvinner, gravide eller ei, tilbyr et perspektiv og verdifulle erfaringer man ikke kan ta for gitt.

Innenfor realfag har det vært et høyt fokus på kvinner de siste årene, men vi må fortsette å jobbe hardt og målrettet hvis vi skal klare å dekke fremtidens behov for arbeidskraft, og samtidig skape et inkluderende arbeidsmiljø. Forskere ved universitetet i Castilla la Mancha i Spania har bevist at en balansert kjønnsfordeling er med på å øke kreativiteten, innovasjonsevnen og effektiviteten i et team.

Hvem vil gå glipp av en slik mulighet?

Vi trenger flere kvinner i denne bransjen, vi er nødt til å få unge jenter til å se at de går en lys fremtid i møte dersom de velger realfag! Og vi må få de til å bli når de først har tatt sitt valg.

Så, neste gang du får spørsmålet: «Ville du ansatt en gravid kvinne?» håper jeg du har svaret klart.

Uten å nøle.

Vil du lese flere kommentarer fra bra damer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning