FESTVOLDTEKTER OG HEMSEDALSAKEN

- Begynner jeg å telle opp kjenner jeg et titall jenter som har blitt utsatt for festvoldtekt

Klassevenninna var oversjenket. Da de fant henne lå en ansatt på skolen oppå henne.

TA ANSVAR: Er det ikke bekymringsfullt at det finnes “helt vanlige” ressurssterke, oppegående norske menn som gang på gang enten aktivt oversjenker eller gir dop til yngre jenter?
TA ANSVAR: Er det ikke bekymringsfullt at det finnes “helt vanlige” ressurssterke, oppegående norske menn som gang på gang enten aktivt oversjenker eller gir dop til yngre jenter?
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Den siste tida har jeg fulgt nyhetene etter at en tre menn som hadde gitt ei tenåringsjente dop ble frikjent for voldtekt. Mennene var i trettiåra, i gode jobber, to av dem hadde også kjærester og små barn. Saken har skapt så kraftige reaksjoner at jeg håper vi klarer å få til en varig endring i holdningene vi har til voldtekter – spesielt i saker med “usannsynlige” gjerningsmenn.

 

Festvoldtekt

Saken ga flashback til en hendelse jeg har tenkt mye på og som har gnagd min samvittighet i mange år. Da jeg var ung gikk jeg på en skole, der vi tidlig i vårsemesteret hadde en sosial samling i Oslo. Etterpå ble de fleste, både elever og lærere, ble med videre til en villa i nærheten. Jeg dro hjem da de andre dro dit. Dagen etter ringte en av klassekameratene mine meg helt ute av seg. En av de yngste jentene i klassen hadde da blitt oversjenket, blitt dårlig og forsvunnet opp for å finne et bad. Da hun ikke kom ned igjen ble min venn bekymret, og gikk opp for å se etter henne.

Fra et rom hørtes dunkelyder, og der lå jenta, tilsynelatende bevisstløs, mens en av de ansatte ved skolen – en veletablert mann som da var i 60-årene og godt gift – tok seg til rette slik at sengen dunket i veggen. Vennen min løp ned og fant en kvinnelig lærer og fikk meldt fra.

Vond følelse

Skolen gjorde sitt for å dysse ned saken, blant annet ved å kalle inn min venn som var eneste direkte vitne til en prat. Jenta som ble utsatt for overgrepet valgte å ikke anmelde. Jeg skjønner det godt, når du vet hvor krevende, tøft og jævlig det er å gå gjennom rettssystemet med slike saker. Hvordan offeret blir stilt til veggs, og hvor som skal mye til for at en person med god bakgrunn, status og posisjon blir dømt.

Birgit M. Liodden

  • Direktør i Nor-Shipping.
  • Grunnlegger av Youngship International. Nettverket for maritimt ansatte under 35 med foreløpig 18 avdelinger i 12 land.
  • Styremedlem i Redningsselskapets Sjøredningsskole og WISTA (Women in Shipping and Trade Association), hvor hun leder bransjens mentorprogram for kvinner.
  • Blant annet Kåret til Årets Kvinnelige Shippingnavn av WISTA og en av Norges 100 største ledertalenter av E24.
  • En av få i sin generasjon uten VGS. Hoppet av skolen som 16-åring, men kom med en tilfeldighet inn i maritim bransje med sekretærstudium og stå på-vilje.
  • Samboer. To barn.
  • Denne teksten ble først publisert på Lioddens blogg ShippingSosialist.com

I alle årene som har gått har jeg hatt en skikkelig vond følelse rundt det at vi i klassen ikke gjorde noe mer i etterkant. Ikke minst fordi det muliggjorde at vedkommende kan ha fortsatt å oppføre seg slik mot studentene ved skolen.

 

Oppegående norske menn

I fjor var jeg også til stede på et arrangement hvor nok en godt voksen mann benyttet seg av at noen hadde fått for mye å drikke. Begynner jeg å telle opp i min utvidede omgangskrets kjenner jeg et titalls jenter som har blitt utsatt for nachspiel- eller festvoldtekter. Fellesnevneren er at mennene/guttene som har vært involvert, verken er innvandrere eller “outcasts” – de er helt vanlige, oppegående norske karer. Som burde vite bedre.

Mange av oss har nok ubevisst dannet seg et bilde av hva som kjennetegner en typisk voldtektsmann; og en helt streit, hyggelig lyshudet norsk mann/gutt med god jobb/utdanning og vanlig nettverk kan vi bare ikke tro så ille om.

Ser seg ut de sårbare

I saken fra Hemsedal fortalte et uavhengig vitne at hun hadde sett at en av de siktede mennene hadde et pulver i drinken hennes på fest. Er det ikke bekymringsfullt at det finnes “helt vanlige” ressurssterke, oppegående norske menn som har utviklet mønstre hvor de gang på gang enten aktivt oversjenker eller gir dop til yngre jenter? Eller ser seg ut sårbare jenter som har fått i seg for mye, med det formål å skaffe seg sex?

Når menn av denne typen i tillegg ser at de kommer unna med ugjerningene, vil er det ingen grunn til å tro at de vil gi seg. Vel så bekymringsfullt er det at våre ubevisste holdninger og fordommer gjør at vi unnskylder dem, og samtidig legger ansvaret over på og iblant også moraliserer over ofrene.

Pass på andre

Når menn misbruker sitt fysiske overtak, erfaring, alder, posisjon eller offerets tilstand, er ansvaret fullt og helt deres. Selv om også mannen er ruset eller beruset. Og spesielt når de selv har vært med på å påvirke offeret, eller over tid har observert at offeret har blitt stadig mer ute av normalform.

Hvis du ser ei jente på nachspiel være helt ute av det på grunn av rus, så skal du passe på at hun er trygg. Du skal få tak i en drosje som kan kjøre henne hjem. Om hun har fått i seg så mye alkohol eller dop at det er fare for liv og helse skal du ringe 113. Du skal ikke bære henne med som en potetsekk til campingvogna di. Dette ansvaret hviler på oss alle ordinært empatiske mennesker. Men det gjelder selvsagt i sær om hun er tenåring og du er voksen. I sær om det er du som har sørget for at hun er i denne tilstanden. I sær om hun er alene og dere er tre.

Ta ansvar

Det er utrolig viktig at vi som samfunn begynner å ansvarliggjøre menn som utnytter jenter på denne måten – og samtidig tar et individuelt ansvar for å passe litt ekstra på når vi ser at noen har fått i seg for mye alkohol eller andre stoffer. Uavhengig av om vi er gutter eller jenter, og uavhengig av vår relasjon til den det gjelder.

Jenter, uansett alder, skal søren meg i like stor grad som gutta ha lov til å gå på en smell, drikke seg (alt for) fulle, sovne på en sofa på en fest eller flørte med hvem hun vil – uten å risikere å bli voldtatt av den grunn.

Vi har en ryddejobb å gjøre her i landet. Den begynner med hver og en av oss.

 

(PS: Jeg har bevisst ikke nevnt verken skole eller involverte med navn - det er tross alt større sjanse for å bli dømt for injurier overfor overgripere enn det er å bli dømt for å voldta..)

Vil du lese flere slike kommentarer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning