Få et bedre liv

Kjenner du på misunnelse? Det kan faktisk snus til noe bra

Seks triks for å gjøre deg lykkeligere.

VOND FØLELSE: Når venninnen din tilsynelatende får til alt, og du ikke får til noen ting... da er det lett å kjenne på misunnelsen. Men det er faktisk mulig å snu de vonde følelsene til noe bra.
VOND FØLELSE: Når venninnen din tilsynelatende får til alt, og du ikke får til noen ting... da er det lett å kjenne på misunnelsen. Men det er faktisk mulig å snu de vonde følelsene til noe bra. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
GRY SINDING: Gründer, foredragsholder og coach.
GRY SINDING: Gründer, foredragsholder og coach. Foto: FOTO: Mona Nordøy

Gry Sinding

Forretningskvinne og foredragsholder som driver online-kurset SkapDinDrømmejobb, som gir andre gründere kunnskap og inspirasjon til å skape egen business.

- Misunnelse er som syre for sjelen, sier Gry Sinding til Kvinneguiden.

Gründeren, foredragsholderen og coachen jobber til daglig med å hjelpe kunder å nå sine mål. Men det finnes en stor skygge som hindrer oss å nå målene: Misunnelse.

Følelsen er lett å kjenne igjen: Kanskje er det kollegaen som får tilbud om å lede et nytt og spennende prosjekt på jobben eller venninnen som er i bryllupsrus etter å ha blitt fridd til av kjæresten.

Du vet du burde være glad på deres vegne, men du kan ikke fri deg for å kjenne den vonde klumpen i magen. Hvorfor skjer sånne ting aldri med deg?

- Slike negative følelser gjør at du mister fokus og blir mindre aktiv, sier Sinding og fortsetter:

- En av de største hindringene for å nå målene våre er at vi mister mestringsfølelsen vår og dermed progresjonen fordi vi sammenligner oss med andre som er så mye bedre.

Raushetsbriller

Hun får støtte fra coach og mentaltrener Christine Otterstad.

- Det å føle misunnelse er menneskelig, men misunnelse i seg er en av de få følelsene som ikke er godt for noe som helst, sier Otterstad.

Den gode nyheten? I likhet med andre følelser er misunnelse bare en følelse, og du kan derfor mentalt trene deg på å erstatte misunnelsen med andre, mer funksjonelle følelser.

Få av oss er klar over i hvor stor grad vi selv styrer hva vi tenker, og dermed også hva vi føler.

- Lær deg å tenke tanker som styrker deg, så vil du også ende opp med følelser som styrker deg, ikke slike som hindrer og begrenser deg, sier Otterstad.

- Hvis du bygger ditt selvbilde på sammenligning, vil du nemlig alltid tape. Din lykke kan umulig være avhengig av hvordan andre har det! Du kan dessuten vedde på at søsteren din, kollegaen din og de andre du er misunnelig på, har akkurat like mange utfordringer i livet som du har. Vi oppfatter gjerne andre som mer vellykkede enn de faktisk er. Og det er nettopp tolkingen av det vi ser, som er veien til å få bukt med misunnelsen.

- Velger du å ha misunnelsesbrillene på, vil det gi deg en dårlig dag, men velger du å ha raushetsbrillene på, får du en bedre dag. Når misunnelsestankene kommer, skal du rett og slett stoppe deg selv, fortsetter Christine Otterstad.

Tenk det motsatte

Et enkelt triks er å si STOPP høyt og spørre deg selv om disse tankene gjør deg noe godt. Gjør de ikke det, så tenk da det motsatte. For eksempel: Hun er heldig som er på Kreta nå, det har hun sikkert fortjent!

Det er kanskje vanskelig i starten, men vil på sikt bli til en vane, forsikrer Otterstad.

Etter hvert vil denne metoden utløse gode følelser istedenfor vonde.

CHRISTINE OTTERSTAD: Coach og mentaltrener.
CHRISTINE OTTERSTAD: Coach og mentaltrener. Foto: FOTO: Mona Nordøy

Christine Otterstad

Coach, mental trener, skribent, blogger og foredragsholder.

Gry Sinding råder deg til å jobbe med å bli inspirert, fremfor misunnelig.

- Det å bli inspirert av andre er noe av det aller smarteste jeg har gjort for å oppnå mange av mine villeste mål. Å lære av andre som allerede har gjort det vi ønsker å oppnå og kopiere deres suksess-strategier er gull for å oppnå våre målsetninger.

Misunnelig på meg selv

Forfatter av Raushetens Tid, Katrine Aspaas, sier det kan være nyttig å minne deg selv på at du også har ting i livet som gjør andre misunnelig.

Selv innrømmer hun gladelig at hun har vært misunnelig på «mennesker med sommerhus ved ville svaberg i Bohuslän eller på folk som går i fjellet sammen med store barneflokker og venneflokker. På suksessrike folk jeg leser om i aviser og blader – av alle mulige slag. På unge mødre med barn og mann og jobb og … Skjønner?”

Nettopp derfor mener Aspaas det er nyttig å vende det samme blikket mot oss selv.

- De fleste av oss sitter på begge sider av disse følelsene. For det er ikke sånn at ingen er misunnelig på meg. Jeg får tross alt sitte hjemme med knallgod kaffe, og verdens beste rådgivere, og skrive bok. Jeg synger jazz og soul med et storband i ryggen, jeg har fantastiske venner, gode naboer, verdens herligste hund og en kjærlig familie. Ja, jeg ville sannsynligvis vært misunnelig på meg selv!

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Slik snur du misunnelse til inspirasjon:

Kan de så kan jeg

- Jeg minner meg selv på at vi har forskjellige utgangspunkt og at om andre har gjort det før, så kan alt skje med en porsjon tro, flaks og mye hardt arbeid. Denne mentale påminnelsen er kraftfull, jeg snakker av egen erfaring her, sier Gry Sinding.

Evaluer deg som en profesjonell

- Å evaluere seg selv som en proff betyr at jeg bare sammenligner meg med meg selv. Jeg evaluerer meg i forhold til den jeg var i går, for jeg kan bare gjøre mitt beste for å være en bedre versjon av meg selv enn jeg var i går. Da kommer også mestringsfølelsen lettere. Og med mestring kommer glede og selvtillit. Jeg kan love deg at det går mye fortere å nå sine mål når du har det gøy og føler seg lykkelig, sier Gry Sinding.

Lag jukselapper

Kathrine Aspaas
Kathrine Aspaas Foto: FOTO: Privat

Kathrine Aspaas

Forfatter, siviløkonom, frilansjournalist og kommentator.

- Skriv små sitater som motiverer deg og heng dem synlig foran deg. Jeg har mine på inspirasjonstavlen hvor jeg jobber. Én påminnelse i løpet av dagen er ofte nok til å huske at det finnes bare én av deg og at du er her for å gjøre en forskjell. Din vei vil aldri være den samme som en annens. Så bli inspirert til å gå din vei! Vri oppmerksomheten tilbake mot deg selv, råder Gry Sinding.

Still deg selv disse spørsmålene

Christine Otterstad råder alle til å stille deg selv følgende spørsmål:

  •  Når du om mange år ser tilbake på livet ditt og hva du har fått til, hvilke erfaringer og prestasjoner vil ha vært viktigst?
  • Hva slags person ønsker du å være?
  • Hva slags relasjoner til andre mennesker ønsker du?
  • Hvordan ønsker du å bli husket?

- Prøv å huske disse spørsmålene hver gang du føler deg fristet til å sammenligne deg selv med andre, sier Otterstad.

Ha målene dine synlig

- Jeg går gjennom egne mål hver morgen og kveld. Dermed har jeg fokus på min reise og egen progresjon, og sikrer at jeg handler på det som gjør at jeg har progresjon mot mine mål, råder Gry Sinding.

Snu den vonde følelsen til en god bekreftelse for eget liv

Katrine Aspaas mener det kan være nyttig å minne seg selv på at du også har ting i livet som gjør andre misunnelig. Og det er nettopp dette som er så fantastisk med misunnelsen. Vi skal ikke grave lenge i den før vi finner beundringen. Hun kaller det følelsenes alkymi. Hvis vi elter og knar litt, så kan følelser forvandle seg som gråstein til gull: Misunnelse til beundring, sorg til kjærlighet.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning