Naturtro dukker til barn

- En del voksne reagerer på kjønnsorganene

Julia Taubes dukker er et opprør mot stereotypier.

ALTERNATIV: Julia Taubes dukker skal være en motsats til figurer som speiler urealistiske idealer.
ALTERNATIV: Julia Taubes dukker skal være en motsats til figurer som speiler urealistiske idealer. Foto: FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.
Publisert Oppdatert
JULIA TAUBE: Trebarnsmoren bestemte seg for å lage et alternativ da datteren fikk en Barbie i julegave.
JULIA TAUBE: Trebarnsmoren bestemte seg for å lage et alternativ da datteren fikk en Barbie i julegave. Foto: FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.
NÅR ENDEN ER GOD: Er allting godt?
NÅR ENDEN ER GOD: Er allting godt? Foto: FOTO: Privat

- Jeg vil tilby et alternativ til alle dukker og figurer som speiler urealistiske og skjeve ideal, sier Julia Taube (35) til Kvinneguiden.

Hun er dama bak dukke-kolleksjonen MyIDolls, som viser dukker med ulik hudfarge, kroppsfasonger, hår og ansiktsuttrykk.

Taube ønsker at dukkene skal være en motvekt til flommen av leker hun mener bidrar til ensidige skjønnhetsidealer og trange kjønnsroller.

- Jeg vil gi barn et større rom.

Kjønnskodede lekebutikker

Taubes søken etter mer naturtro dukker begynte da datteren hennes fikkk en Barbie i julegave, i en alder av fire.

Datteren hadde aldri ønsket seg eller vist interesse for den type dukker.

Samme kveld, etter at barna hadde gått og lagt seg, satt Taube og tittet på de nye lekene. For henne representerte Barbie både et skjevt kroppsideal og stereotype kjønnsroller.

Hun bestemte seg for å lete etter alternativer.

Det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Hyllerader på hyllerader av kjønnsdelte avdelinger i lekebutikkene ga null resultat. Dukker med store øyne og trutmunn i fine kjoler kontra actionfigurer med bulende muskler og morske blikk. Fargekoding i hopetall.

- Mange voksne tror at barn velger leker selv i lekebutikken. Men jeg tenker heller at et barn som identifiserer seg som gutt og kommer inn i en lekebutikk godt forstår at det ikke forventes at han velger noe fra hyllene som er fulle av rosa, blomster, prinsesser, glitter og glade pikeansikter. Derimot er «hans» hyller de som er er fulle av mørke farger, action, konstruksjon, teknikk og bilder av aktive gutter.

- Jeg tror barn forstår seg på denne kjønnskodingen helt utmerket, og dette er bare et av mange signaler som formidler hvordan barn bør leke og hvordan de bør være, sier Taube.

Et normbrytende produkt

Taube bestemte seg for å lage alternative dukker selv. Hun meldte seg på en rekke kurs, ble med i en mentorordning i hjembyen Gøteborg og noen år senere, ble MyIdolls en realitet.

LEK: - Jeg merket raskt  forskjell på hvordan barna mine leker med dem sammenlignet med mange andre dukker og figurer, bemerker Taube.
LEK: - Jeg merket raskt forskjell på hvordan barna mine leker med dem sammenlignet med mange andre dukker og figurer, bemerker Taube. Foto: FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.

- Jeg håper at flere barn skal få sin virkelighet representert i leken og at dukkene skal bidra til en friere lek uten forutbestemte karakterer eller roller.

For Taube har laget et tydelig alternativ. Noen av dukkene er høye, andre lave. Noen har pærefasong, andre er mer topptunge. En dukke har rødt punkehår, en annen har mørk hud og stort, krusete hår. Parykker og annet tilbehør skal gjøre det lett for barn å omskape dukkene etter eget forgodtbefinnende.

Selv om dukkene ennå ikke er til salgs, har de allerede fått mye oppmerksomhet i media og kommentarfelt.

På hjemmesiden sin, myidolls.se, forklarer Taube at hun så at det fantes en interesse for og lengsel etter et normbrytende produkt. Samtidig har hun møtt kritikk.

- Jeg har kjent at jeg mange ganger har måtte forsvare min idé som om jeg var ute etter å ødelegge noe hellig, skriver hun.

Dukker med kjønnsorganer

Taubes dukker har blitt kritisert fordi hun har valgt å fremstille dem med detaljert kjønn. Mens skrittet til Barbie er en glatt flate, har Taubes dukker kjønnslepper og kjønnshår. Alternativt penis og pung hvis det er en manne- eller guttedukke.

HÅP: - Jeg ønsker at det fremover skal finnes flere leker som retter seg mot alle barn, uansett kjønn, sier Taube.
HÅP: - Jeg ønsker at det fremover skal finnes flere leker som retter seg mot alle barn, uansett kjønn, sier Taube. Foto: FOTO: MyiDolls

«Idiotisk. Det blir alltid patetisk når voksenverdenen skal tre sine politisk korrekte vurderinger nedover uskyldige barn. En «perfekt» Barbie er ikke mer unormalt enn for eksempel filmsjerner. Vil vi at film og rockestjerner skal se ut som deg og meg? Hverdagslige? Nei.», kommenterer Monkeybreath under en artikkel om dukkene på nettsiden Nyhter24.se.

- At en del voksne reagerer på kjønnsorganene og mener at dukkene er seksualiserende, tenker jeg ligger hos den voksne, ikke hos barnet. Det er den voksnes tolkning av dukken. For barn er kjønnet bare en del av kroppen, slik den faktisk er.

- Hvorfor skulle jeg utelate det og hvilke signaler ville det sendt? Er ikke kjønnet vårt tabubelagt nok som det er?

Taube forteller at barn som har sett og lekt med dukkene har vært positive, særlig de som er litt større. 

- Jeg var usikker på hvordan barn kom til å reagere på at dukkene har kjønnsorgan. Men ikke en eneste én syntes det var ekkelt. De har vært like imponert over detaljene på kjønnet som av detaljene i for eksempel ansiktet. Alt i alt har jeg fått overveiende positive reaksjoner, også fra voksne.

Taube håper å ha dukkene til salgs i svenske butikker til høsten. Og ja, hun sender utenlands også.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VARIASJON: - Dukkene har ikke forutbestemte karakterer, så barna står fritt til å utvikle helt nye leker og karakterer, forklarer Taube.
VARIASJON: - Dukkene har ikke forutbestemte karakterer, så barna står fritt til å utvikle helt nye leker og karakterer, forklarer Taube. Foto: FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.

Barbie er et ikon

Forsker Mari Rysst jobber på Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO). Ryssts forskningsinteresser er barn, barndom, kjønn, etnisitet, migrasjon, kropp, helse og utseende.

FRIHET: Dukkene har mye tilbehør så det er lett for barne å omskape dem.
FRIHET: Dukkene har mye tilbehør så det er lett for barne å omskape dem. Foto: FOTO: Privat
MARI RYSST: Forsker på SIFO med særlig interesse for barndom og kjønn.
MARI RYSST: Forsker på SIFO med særlig interesse for barndom og kjønn. Foto: FOTO: Privat

- MyIDolls er et helt ok og fornuftig prosjekt. Julia Taube må for all del se om dukkene hennes slår an. Men jeg tviler på det. Det er som mange forsøk før. Det vi voksne synes er riktigere og bedre for barn å leke med, slår ikke alltid an, sier Rysst til Kvinneguiden.

Hun påpeker at Barbiedukker har vært en del av barns lek siden 50-60-tallet, og at det har vært mange forsøk på å nøytralisere det tynne, langbente Barbie-idealet med andre dukker.

- Barbie er et ikon og en merkevare. I mange barns øyne var og er Barbie best.

Vil barn bli som Barbie?

Så vidt Rysst vet finnes det ikke klar forskning på at leker alene påvirker barn i en eller annen retning.

Hun påpeker at leker må ses i sammenheng med mye annet som påvirker utviklingen av stereotypiske kjønnsidealer. Hun understreker at hvordan foreldre og barnehage snakker om og formidler kjønnsroller, er en viktig faktor.

- Jeg tror ikke barn tenker at de vil se ut som henne. Hun er en dukke, og den dukka ser sånn ut. Selv om Barbie er tynn og har et stereotyp utseende, så er det ikke sikkert at barn påvirkes så mye som vi voksne tror.

- Som foreldre kan du snakke med barnet om at Barbie bare er en dukke og at vanlige mennesker ikke har sånn kropp. Jeg tror barn skjønner akkurat det.

Voksnes betydning

Taubes dukker kritiseres for å seksualisere barn. Rysst har følgende kommentar:

- Jeg skjønner tankegangen hennes om å gi dukkene hår på tissen, men tenker samtidig at det er greit at dukker ikke har det, for barn har ikke det selv. Kanskje synes de det er ekkelt?

- Hva synes du er spennende med leker og kjønnsroller?

- Det mest fascinerende er at uansett hvor mye voksne prøver å påvirke, så foretrekker gutter og jenter ofte ulike leker. Selv om de tilbys de samme lekene, så foretrekker jenter ofte jenteleker og omvendt. Små gutter synes biler er mer spennende enn små jenter. Jeg sier ikke at det har med biologi å gjøre, forskere strides om hva det kommer av.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Se flere saker fra: Lurer du på hvorfor du også bør kalle deg feminist?
«Daglig leder lastet ned nakenbilder på firmaets dropbox»

Diskriminert på jobben

«Daglig leder lastet ned nakenbilder på firmaets dropbox»
Elonë (20) har fått drapstrusler for måten hun sprer budskapet sitt

Feministisk kampanje mot voldtekt

Elonë (20) har fått drapstrusler for måten hun sprer budskapet sitt
Søkte etter

DISKRIMINERENDE JOBBANNONSER

Søkte etter "husmor" og "arbeidskar" i jobbannonse
- Hun inviterte fem mannlige politikere av gangen for å overbevise dem

Kampen for likestilling

- Hun inviterte fem mannlige politikere av gangen for å overbevise dem
Ble gravid, fikk sparken

Diskriminering av gravide

Ble gravid, fikk sparken
- Jeg har brukt et halvt århundre på å se filmer som er av, for og om menn. Nå er det nok.

Kjønnsbalanse på film

- Jeg har brukt et halvt århundre på å se filmer som er av, for og om menn. Nå er det nok.
Vil vi bruke donor om det er eneste mulighet til å få barn?

Forbud mot eggdonasjon

Vil vi bruke donor om det er eneste mulighet til å få barn?
Je suis Sophie Elise

Blogger Sophie Elise som forbilde

Je suis Sophie Elise
Derfor er det dumt å si at «alle kvinner er vakre»

Skjønnhetstyranni

Derfor er det dumt å si at «alle kvinner er vakre»
- Ikke vær så jentete, Isabelle!

Kommentar om kjønnsstereotyper

- Ikke vær så jentete, Isabelle!
Sersjanten traff nyfødte babyer rammet av tyfon

Amming i forsvaret

Sersjanten traff nyfødte babyer rammet av tyfon
 - Jeg barberer meg ikke. Og jeg skammer meg heller ikke

Kroppshår på kvinner

- Jeg barberer meg ikke. Og jeg skammer meg heller ikke
Til alle gutar som ser jenter inn i augene og ikkje ned i kløfta

Bra menn

Til alle gutar som ser jenter inn i augene og ikkje ned i kløfta
Ikke si at du gikk glipp av disse hashtagene?

Twitter-kampanjer

Ikke si at du gikk glipp av disse hashtagene?
- Jeg ble stadig vekk kalt «sjefete»

Kommentar om kvinnelige ledere

- Jeg ble stadig vekk kalt «sjefete»
- Å se døde Da'esh øker kampviljen min 100 prosent

Kvinner som slåss mot IS

- Å se døde Da'esh øker kampviljen min 100 prosent
Vald som blir meldt til politiet rammer oftast menn

VALD OG LIKESTILLING

Vald som blir meldt til politiet rammer oftast menn
Hva om vi oppdro sønnene våre som døtrene våre?

Kjønnsroller og barn

Hva om vi oppdro sønnene våre som døtrene våre?
Snakk om god grunn til å ta selfie

Stemmerett for kvinner i Saudi-Arabia

Snakk om god grunn til å ta selfie
Det er naturlig å ha vondt når noe  unaturlig skjer med foten

Høye hæler

Det er naturlig å ha vondt når noe unaturlig skjer med foten
«Hvorfor nekter feministene for at det er forskjell på mann og kvinne?»

Feminisme og biologi

«Hvorfor nekter feministene for at det er forskjell på mann og kvinne?»
Det er ikke meg, det er dem!

KVOTERING I NÆRINGSLIVET:

Det er ikke meg, det er dem!
- En del voksne reagerer på kjønnsorganene

Naturtro dukker til barn

- En del voksne reagerer på kjønnsorganene
- Er ikke kvinner født til å like å stå på kjøkkenet?

Feminisme i Norge

- Er ikke kvinner født til å like å stå på kjøkkenet?
- Det et veldig rart å ikke tørre å innrømme at du er feminist

Film om suffragetter

- Det et veldig rart å ikke tørre å innrømme at du er feminist

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning