Karriere

Bli bedre på å holde foredrag

Det handler om bevissthet og forberedelser.

SELVSIKKER: Med litt planlegging kan du bli skikkelig god på å holde foredrag. Foto: Getty Images.
SELVSIKKER: Med litt planlegging kan du bli skikkelig god på å holde foredrag. Foto: Getty Images.
Publisert

De fleste av oss blir før eller senere nødt til å holde foredrag. Da kan du like godt omfavne oppgaven med hele deg.

Kroppen snakker

– Hele kroppen er et instrument. Vi lærer bort hvordan man kan bruke den mest mulig hensiktsmessig foran en forsamling, sier Mina Saunte. Hun er skuespiller og partner i For.Andre, et firma som trener folk i å bli gode formidlere.

– En håndbevegelse kan forstyrre, et blikk kan bety forskjell på inkludering eller ekskludering, sier Saunte. En foredragsholder som er overalt på scenen, klikker konstant med pennen eller er stiv som en stokk, tar oppmerksomheten fra budskapet.

Christine Calvert er Høyskolelektor ved Westerdals. Hun stemmer i:
– Første gang du møter noen bør du ha et åpent kroppsspråk. Selv om det er «så behagelig å ha armene i kors», er det gjort mye forskning som viser at det ikke er lurt når du holder foredrag. Smil og ha blikkontakt, råder Calvert.
– Du trenger ikke å være stormende morsom eller briljant. Publikum vil bare at du skal være godt forberedt og ha respekt for dem og deres tid.

Du har sikkert hørt at det er viktig å fange folks oppmerksomhet når du skal holde foredrag. Ekspertene mener du gjør det best ved å vise at du er opptatt av hvem de er.
– Jeg møter mange som mener at man bør fortelle hele CV-en sin eller si noe morsomt i starten. Men noe av det viktigste er at du viser interesse for publikumet, sier Saunte.

Hva sier stemmen?

Christine Calvert er godt trent i å holde kurs foran mange og sier at stemmen er et viktig verktøy. Det handler om mye mer enn hva du sier.
– Stemmen kan raskt avsløre deg når du blir nervøs. Da går den gjerne opp i både tone, volum og fart. Øv på å ikke snakke for fort, sier hun. Gi deg selv nok tid i foredraget til å snakke rolig, men med energi. Når du skal holde foredrag kan det være lurt å kjenne din egen stemme slik at du kan bruke den riktig, avhengig av om du vil berolige, begeistre eller motivere.

– Ta noen valg. Spør deg selv hvem du skal møte og hva essensen i det du skal snakke om er. Det må man hvis man har lyst til å bli god. Det handler om bevissthet og forberedelser, sier Calvert. Og om å sette kroppen i riktig modus for å hindre at den kommer i veien.

Ta en ISAK

Mina Saunte mener alle bør «ta en ISAK» før de skal holde foredrag. «ISAK» er en strukturert måte å forberede seg på:

I for intensjon

Hva skal folk sitte igjen med når du er ferdig med å snakke, både innholdsmessig og følelsesmessig? Skal medarbeidere få lyst til å bli med på den nye strategien du skal legge frem? Hva skal inspirere og motivere dem til å bli med på det?

S for strategi

Dette er publikumsanalyse, forteller Mina. Er publikummet skeptiske, eller er det fanklubben som sitter der, kan de mye eller lite om temaet? Tenk over om du skal bruke «ekspertspråk», eller om du bør legge deg på en mer folkelig linje. Hvordan skal du strukturere innholdet, og hva er hovedbudskapet ditt?

A for atferd

FORBEREDELSE: Mina Saunte anbefaler å forberede deg grundig når du skal holde foredrag. Foto: For.Andre.
FORBEREDELSE: Mina Saunte anbefaler å forberede deg grundig når du skal holde foredrag. Foto: For.Andre.

Dette handler om at du bør legge opp atferden etter foredraget du skal holde. Skal du snakke for 8 personer rundt et bord eller en sal på 200 mennesker? Skal det være dialog, og hvilken atmosfære ønsker du å skape?
– Tenk også over det non-verbale, sier Mina. For eksempel hvor du skal stå, og bevege deg i rommet. Og sørg for å se på hva hvis-scenarioene. Hva gjør du om teknikken ikke fungerer, om foredraget må kortes ned på grunn av tidspress, om du får et vanskelig spørsmål? Det er veldig lurt å være forberedt på ting som kan skje.

K for konsekvens

Gjør en analyse for deg selv av hvordan det gikk. Hva gikk bra, hva kunne gått bedre, hvordan var publikum? Legg merke til om de satt fremoverlent eller var opptatt av mobilen, og hvorfor tror du de gjorde det ene eller andre? En god evaluering gir deg muligheten til å bli bevisst hva du gjør bra, og hva du kan gjøre enda bedre neste gang.

Husk: folk vil deg vel!

– Alle, absolutt alle som hører på et foredrag ønsker at du skal gjøre det bra, mener Christine Calvert. Vi er sympatisk innstilt. Og det gjør ingenting om du skjelver litt på hånda eller i knærne. Det synes aldri uansett.

Det som derimot ikke er så knall, er hvis du virker superkul og nonsjalant. Det er kun noen få som kan tillate seg dette, og det har med form og erfaring å gjøre, sier hun. Og ikke snakk deg selv ned etter et foredrag, det ødelegger det etterlatte inntrykket.

Å powerpoint eller ikke powerpointe

Og hvorvidt du bør bruke PowerPoint eller ikke, det kommer helt an på utformingen av powerpointen, i følge Saunte. Hun mener det enkle er det beste.

– Mange slides med mye tekst stjeler ofte oppmerksomheten bort fra den som snakker. Det kan være lurt å skille mellom dokumentasjon og presentasjon når du skal holde foredrag. Dokumentasjon er faktatall, grafer og punktlister gjør seg bra i en rapport, mens en presentasjon er nøkkelpunkter og gjerne bilder som underbygger det du sier fra scenen. Her er det ingen fasit, igjen handler det om hvem publikumet ditt er, men tenk tydelighet på hver slide.

ØVE: Christine Calvert oppfordrer alle nybegynnere til å prøve og feile. Foto: Peter Mydske
ØVE: Christine Calvert oppfordrer alle nybegynnere til å prøve og feile. Foto: Peter Mydske

Øvelse gjør mester – som vanlig

Det er én siste ting som gjelder for alle nye ferdigheter:

Det er ikke gjort på en dag å bli suveren på å holde foredrag, sier Saunte.
– Men det absolutt mulig å ha en bratt læringskurve, hvis man har motivasjonen til å bli bedre.

Christine Calvert er enig:
– Den eneste måten vi lærer å holde gode foredrag på, er å prøve, feile litt, videreutvikle oss, ta sjanser og se på andre som er flinke.

Les også: Har du meldt deg på Kvinnelørdagen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning