Storbyferie 2015

Her er storbyturene du bør ta i 2015

Sannsynligvis har du ikke engang vurdert disse reisemålene.

TORONTO: Utvid horisonten, og legg årets storbyturer til en av disse fantastiske byene. FOTO: Wikimedia Commons
TORONTO: Utvid horisonten, og legg årets storbyturer til en av disse fantastiske byene. FOTO: Wikimedia Commons
Publisert Oppdatert

Storbyturer er definitivt en av våre absolutte feriefavoritter, og de siste årene har ord som "nano-tur" og "boutique-hotell" blitt nesten like vanlige i nordmenns reisevokabular som "charter", "syden" og "fellesferie" en gang var.

Reiser til pulserende storbyer er fulle av inntrykk, enten det gjelder matopplevelser, historie, arkitektur eller butikker vi bare kan drømme om å oppleve andre steder.

Mange har vært bitt av byferiebasillen i noen år allerede, og har rukket å krysse må-se steder som New York, Berlin og Barcelona av listen over byer man drømmer om å besøke.

Men det stopper ikke der, må du tro.

Byene du bør reise til nå

- Verden er full av fantastiske storbyer som bare venter på å oppleves, bekrefter Yvonne Bonanati hos Hotels.com til Kvinneguiden.

- Storbyferier øker stadig i popularitet, og det finnes så utrolig mange flotte byer å besøke.

For det er nemlig ikke bare klassikerne London og Paris som kan skilte med en opplevelsesrik storbyhelg. Hva med å legge neste storbytur til noen mindre kjente, men vel så attraktive urbane reisemål?

- Populære Barcelona og Roma er ofte førstevalg for nordmenn som skal på langhelg til Spania eller Italia, forklarer Bonanati.

- Men det finnes andre byer i nærheten som er like vakre og sjarmerende. Og dette gjelder de aller fleste andre storbyer også. Let litt utenfor de absolutt største og mest populære byene, og du vil garantert finne andre steder som også vil være en fantastisk opplevelse - og kanskje en du slipper å dele med hele venninnegjengen?

Ifølge reiseeksperter fra Hotels.com, Lavprisfly.no og reisebyråkjeden Ticket er dette byene du bør besøke i 2015:

Belfast

Historie, mat og musikk i Nord-Irland

Det er fort gjort bare å forbinde Belfast med den blodige konflikten mellom loyalister og unionstilhengere som raste fra 1970-tallet og helt frem til Good Friday Agreement ble undertegnet i 1998 og freden var et faktum.

Men det er ikke til å komme fra at både den vanskelige politiske historien og den litt merkelige posisjonen byen har, midt mellom Irland og Storbritannia, sitter dypt i menneskene her. I dag står dog fredsavtalen mellom politiske partier og regjeringer fortsatt støtt, og Belfast er så mye mer enn bare sin politiske historie.

- Belfast er en by som syder av liv, av musikk, matopplevelser, uteliv og unge mennesker, forklarer guide for Northern Ireland Tourist Board, Dee Morgan, til Kvinneguiden.

- Vi har så utrolig mye å by på, enten det er våre fantastiske tradisjonelle puber, byens rike musikalske historie, de mange spennende restaurantene, gallerier, shopping og lekre hoteller.

Her er noen av opplevelsene du burde få med deg i Belfast:

1. Titanic Belfast

Verdens aller mest berømte cruisebåt la ut på sin første - og også siste - reise fra Southampton i England med kurs for New York. Men som vi alle vet ende turen tragisk midt ute på Atlanterhavet da den enorme båten gikk rett på et isfjell og havarerte. Det ikke alle er klar over, er at det var i Belfast Titanic ble til, i en by som en gang var en av de største i verftsindustriene i verden.

På det enorme besøkssentret Titanic Belfast kan du se og oppleve hele historien til dette berømte skipet, og lære mer om historien bak både konstruksjonen og ikke minst passasjerene og hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre natten i 1912.

For som de sier i Belfast: "She was grand when she left us!"

2. Van Morrison Music Tour

Hvem har vel ikke både danset, nynnet og klint til Van Morrisons berømte "Brown Eyed Girl"? Meld deg på denne turen, som tar deg gjennom gatene og stedene i øst-Belfast Morrison synger om i så mange av sangene sine. Ved turens begynnelse får du utdelt et kart over området, og ved hvert sted som den kjente musikeren synger om, har du en QR kode du kan scanne for å spille av nettopp denne sangen.

3. Peace Walls

Da urolighetene - eller "the troubles" som lokalbefolkningen selv sier - startet på begynnelsen av 1970-tallet, ble det bygget flere høye murer og vegger for å dele protestantiske og katolske nabolag i Belfast, spesielt i områder der hvor man opplevde mange konflikter, angrep og slåsskamper. De fleste av disse veggene står den dag i dag, og flere organiserte turer vil ta deg rundt til disse og fortelle mer om hvordan livet utartet seg for folk i Belfast i årene mellom 1970 og 1998.

4. St. George's Market

Hver lørdag kan du besøke det tradisjonelle og flotte markedet St. Georges Market, midt i Belfast sentrum. Hit har lokalbefolkningen kommet i generasjoner for å kjøpe ukens grønnsaker, fersk fisk og andre delikatesser og matvarer.

TIPS: Kom med tom mage og nyt den fantastiske maten, kaffe og smaksprøvene det florerer av her.

5. Viewing Dome

For den beste utsikten over hele byen bør du ta turen opp i Viewing Dome som ligger på toppen av kjøpesentret Victoria Square. Herfra ser du ikke bare byen, men også de vakre fjellene rundt.

 

Her spiser du:

Belfast syder av utesteder og lekre matopplevelser. Her er noen av Morgans egne favoritter:

1. Dean's at Queens

2. Graze

3. Coppi

4. Hadskis

 

Her sjekker du inn:

1. The Merchant Hotel

2. Europa Hotel

3. Ten Square Hotel

Sevilla

Tradisjonelt spansk på sitt beste

BELFAST: Se verftet der Titanic ble bygget og hør den facinerende historien bak det enorme skipet. FOTO: Discovernorthernireland.com
BELFAST: Se verftet der Titanic ble bygget og hør den facinerende historien bak det enorme skipet. FOTO: Discovernorthernireland.com
VEGGMALERI: Disse finner man flere steder i Belfast, som et minne om den langvarige konflikten mellom protestanter og katolikker, eller nasjonaister og unionister. FOTO: Wikimedia Commons
VEGGMALERI: Disse finner man flere steder i Belfast, som et minne om den langvarige konflikten mellom protestanter og katolikker, eller nasjonaister og unionister. FOTO: Wikimedia Commons
MATBY: Belfast er hjem til et hav av lekre spisesteder. Hadskis er en av dem. FOTO: Dobernationloves.com
MATBY: Belfast er hjem til et hav av lekre spisesteder. Hadskis er en av dem. FOTO: Dobernationloves.com

Jo da, Barcelona er fantastisk og Costa del Sol garanterer sol og sommer, men Spania har så mye mer å by på.

- Kun få timers kjøretur nordover fra populære Costa del Sol ligger Sevilla, en typisk andalusisk by som gir et fascinerende innblikk i spansk historie og kultur, forklarer Yvonne Bonanati hos Hotels.com.

- Byens arkitektur er en spennende blanding av ulike stilarter og kombinerer det tradisjonelle spanske med elementer fra Nord-Afrika.

Atmosfæren er forførende og romantisk, det perfekte reisemål for forelskede par og travle foreldre som trenger noen dager alene sammen.

- Blant høydepunktene dere bør få med dere, er den gotiske katedralen, Plaza de Espana og det vakre mauriske kongelige slottet, forklarer Bonanati.

- Og man må ikke glemme maten. Det førsteklasses utvalget av tapasrestauranter, cafeer og barer er enormt, og vil garantert imponere.

TIPS: I Sevilla finner du verdens eldste tapas-bar, El Rinconcillo, som ble bygget allerede på 1670-tallet.

Her sjekker du inn:

1. Casa del Poeta

2. Hotel Alfonso XIII

3. EME Catedral Hotel

Köln

Katedraler, karneval og kunst

Berlin har blitt en skikkelig storbyfavoritt de siste årene, og omtales stadig som en av verdens kuleste byer. Men nå kan det hende at metropolen snart får konkurranse av "lillesøsteren" Köln.

SEVILLA: Denne vakre spanske byen er verdt et besøk. FOTO: Hotel Alfonso
SEVILLA: Denne vakre spanske byen er verdt et besøk. FOTO: Hotel Alfonso

- Tysklands fjerde største by er også blant de eldste i landet, og de mange vakre kirkene, og spesielt den magiske gotiske katedralen, gjenspeiler denne rike historiske arven, forklarer Yvonne Bonanati hos Hotels.com.

- Like fullt er Køln en moderne by med tidsriktig arkitektur, travle handlegater og variert uteliv.

De mange livlige pubene, barene og nattklubbene er legendariske og arrangerer hvert år et karneval som går fra 11. november til slutten av februar.

- Har man krefter igjen etter dette, bør de shoppeglade sette kursen mot Schildergasse, tipser Bonanati.

- Dette er en av de mest populære handlegatene i Tyskland.

TIPS: Køln er hjembyen til Eau de Cologne som ble oppfunnet her over tre hundre år siden.

 

Her sjekker du inn:

1. Art'otel Cologne

2. Hotel im Wasserturm

3. Burns Art Hotel

Windsor

Slott og sjarm like ved London

Nordmenn har for lengst lagt sin elsk på London når det kommer til storbyturer, men visste du at bare en kort kjøretur eller togreise fra hovedstaden finner du flere andre flotte og sjarmerende byer?

- Windsor er en spennende liten by like utenfor London, forklarer Ingrid Ormstad hos Lavprisfly.no til Kvinneguiden.

KÖLN: Tyskland er så langt mer enn bare Berlin. FOTO: Wikimedia Commons
KÖLN: Tyskland er så langt mer enn bare Berlin. FOTO: Wikimedia Commons
LEKRE HOTELLER: Det skorter ikke på tredy hoteller å sjekke inn på i Köln. FOTO: Wikimedia Commons
LEKRE HOTELLER: Det skorter ikke på tredy hoteller å sjekke inn på i Köln. FOTO: Wikimedia Commons

- Du kommer deg hit med tog fra London, eller eventuelt er byen bare en kort taxitur fra Heathrow flyplass.

Windsor er et viktig sted for den britiske kongefamilien, og hjem til både Windsor Castle, hvor kongefamilien pleier å tilbringe mange helger, og også den prestisjetunge kostskolen Eaton, hvor blant annet Hertugen av Cambrige, Prins William, har vært elev.

- Windsor er en utrolig sjarmerende by, med hyggelige smågater hvor du finner alt fra typiske kjedebutikker til spesialforretninger med såper, oljer, lys og lignende, forklarer Ormstad.

- Innta lunsjen på en tradisjonell engelsk pub, eller ta en båttur på Themsen, mulighetene er mange.

Ormstad foreslår også å kombinere et besøk i Windsor med en tur til Cornwall, nok en vakker liten by i umiddelbar nærhet til storbyen London.

Her sjekker du inn:

1. Macdonald Windsor Hotel

2. Mercure Windsor Castle Hotel

3. Stoke Park

Antwerpen

Nyt kunst og sjokolade i denne koselige havnebyen

Belgias største havneby er perfekt for en helg med venninnene eller kjæresten.

- Det er lett å komme seg hit fra Brussel, forklarer Ingrid Ormstad hos Lavprisfly.no.

- Tog eller buss bruker ikke mer enn 45 minutter.

KONGELIG: Ta turen ut fra travle London, og oppdag vakre lille Windsor, hvor den britiske kongefamilien ofte tilbringer helgene sine. FOTO: Wikimedia Commons
KONGELIG: Ta turen ut fra travle London, og oppdag vakre lille Windsor, hvor den britiske kongefamilien ofte tilbringer helgene sine. FOTO: Wikimedia Commons
WINDSOR: Sjarmerende Windsor Highstreet er full av muligheter for deg som liker å større den lokale økonomien når du er på tur. FOTO: Wikimedia Commons
WINDSOR: Sjarmerende Windsor Highstreet er full av muligheter for deg som liker å større den lokale økonomien når du er på tur. FOTO: Wikimedia Commons

Ormstad tror mange vil finne byen både sjarmerende og unik.

- Trange smug, åpne plasser og hyggelige kafeer og restauranter kjennetegner absolutt denne byen, forklarer reiseeksperten.

- Her finner dere også mange flotte kunstmuseer. Og ikke gå glippp av Cathedral Of Our Lady-kirken. Et fantastisk byggverk med mange Rubens-malerier.

TIPS: Må prøve i Antwerpen: Blåskjell og pommes frites - en belgisk klassiker!

• Belgisk sjokolade er obligatorisk

Her sjekker du inn:

1. Lindner Hotel & City Lounge Antwerpen

2. Leopold Hotel Antwerp

3. ’T Sandt Hotel

Toronto

Canadas svar på New York

Vi elsker energien, utelivet og shoppingen i New York City. Men om du allerede har besøkt "Det Store Eplet", kan det kanskje friste med en tur like over grensen til Canada, og nærmere bestemt Toronto, en by som til stadighet omtales som Canadas svar på New York.

- Toronto er den mest folkerike og også livligste og mest besøkte byen i Canada, bekrefter Ingrid Ormstad hos Lavprisfly.no.

- Byen er blant annet kjent som en skikkelig filmby, hvor svært mange filminnspillinger har funnet sted.

Ormstad anbefaler shoppeglade å sjekke ut områdene i Chinatown, Queen Street og Kensington Market.

ANTWERPEN: Du kommer garantert til å falle for denne byen. Ikke reis derfra uten å ha prøvd verdens beste kakao. FOTO: Wikimedia Commons
ANTWERPEN: Du kommer garantert til å falle for denne byen. Ikke reis derfra uten å ha prøvd verdens beste kakao. FOTO: Wikimedia Commons

- Kjøpesentrene som Holt Renfrew, Eaton Centre, Premium Outlets og PATH er også å anbefale.

TIPS:  Besøk det majestetiske slottet Casa Loma.

Dette bør du også få med deg:

1. Niagara Falls

Ok, det er strengt tatt ikke i Toronto, men en 90-minuters kjøretur unna, men denne fossen er så fantastisk at du kommer til å angre på det om du ikke drar.

2. Hockeykamp

Ishockey er ikke bare en sport men en hel kultur og tradisjon i Canada. Det er litt av en opplevelse å få med seg en kamp hvor hjemmelaget spiller.

Her sjekker du inn:

1. Metropolitan

2. Old Mill Toronto

3. The Drake Hotel

Bologna

Her står mat og mote på menyen

For deg som har besøkt Roma og bannet i sinne over alle de tusenvis av andre turister som synes å ville gjøre og se akkurat det samme som deg - samtidig - så kan kanskje Bologna være et alternativ på reiseplanen denne våren?

- Bologna ligger 100 kilometer nord for Firenze, er mindre enn Roma, men en absolutt perle av en italiensk by, forklarer Yvonne Bonanati hos Hotels.com.

TIPS: Om du er på jakt etter skikkelig god pasta, så kan det kanskje nevnes at Bologna er hjemstedet til en av verdens absolutte favorittretter, spaghetti bolognese. (eller ragu som de innfødte kaller retten)

Dette bør du få med deg:

1. Universitetet

CANADA: Å ta turen over Atlanteren trenger ikke bare bety New York. Toronto i Canada er en pulserende og kul storby også. FOTO: Wikimedia Commons
CANADA: Å ta turen over Atlanteren trenger ikke bare bety New York. Toronto i Canada er en pulserende og kul storby også. FOTO: Wikimedia Commons
NIAGARA FALLS: Kun 90 minutter fra bysentrum i Toronto ligger denne fantastiske fossen. FOTO: Wikimedia Commons
NIAGARA FALLS: Kun 90 minutter fra bysentrum i Toronto ligger denne fantastiske fossen. FOTO: Wikimedia Commons

Universitetet i Bologna er et av de eldste i verden.

2. Santo Stefano kirken

Et sant mesterverk av en bygning.

3. Due Torri tårnene

Bolognas kanskje mest fotograferte attraksjon.

- Du kommer til å nyte det å bare gå rundt og ta inn all den fantastiske arkitekturen, forklarer Bonanati.

- Og du kommer ikke til å måtte gå sulten. De kulinariske opplevelsene står i kø, og markeder bugner av sesongens frukt og grønt, mens delikatesseforretningene inneholder et stort utvalg lokale oster og spekeskinker.

Og skulle feriepengene brenne hull i lommen, trenger du heller ikke lete etter noe å bruke dem på.

- Byen har et stort utvalg eksklusive butikker i byens travle shoppinggater, forklarer Bonanati.

- Så hvorfor ikke benytte anledningen til å investere i fantastisk italiensk design.

Her sjekker du inn:

1. UNA Hotel Bologna

2. Grand Hotel Majestic

BOLOGNA: Vakre bygg, spennende historie, pasta du aldri glemmer, hvorfor ikke ta turen til Bologna i år? FOTO: Wikimedia Commons
BOLOGNA: Vakre bygg, spennende historie, pasta du aldri glemmer, hvorfor ikke ta turen til Bologna i år? FOTO: Wikimedia Commons

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning