Våken, men paralysert

Har du noen gang våknet og merket at du ikke klarer å bevege deg, eller si noe?

Publisert Oppdatert
Forstyrrelsen kalles søvnparalyse og er mer vanlig enn du skulle tro. En rekke studier fra flere steder i verden viser at mellom 25 - 40 prosent av befolkningen har opplevd minst en episode, og 20 - 30 prosent av disse har opplevd det flere ganger.

Arvelig

Når vi drømmer lammes musklene våre for å beskytte oss mot å leve ut drømmene. Når vi våkner skal normalt sett musklene fungere normalt igjen, men enkelte mennesker opplever dette annerledes.

I tillegg til at man er helt paralysert opplever noen en følelse av negativ energi i rommet, og i de verste tilfellene kan noen se syner av ånder eller andre vesener.

Les også: Kvitt deg med hverdagsplagene

Les også: I ferd med å møte veggen?

Les også: Dette bør du gjøre hver dagProfessor Bjørn Bjorvatn ved Bergen søvnsenter forteller at ingen kan vite helt sikkert hvorfor noen blir rammet av denne søvnforstyrrelsen og andre ikke.

- Jeg tror ikke noen kan svare på det, men mest sannsynligvis er det arvelig, sier han.

Noen mennesker tror at de får denne forstyrrelsen i forbindelse med at romvesener og andre utenomjordiske skapninger kommer for å "hente" dem.

- Dette er noe stort sludder! Det som skjer er rett og slett at REM-søvnfasen fortsetter litt inn i våken tilstand. Det blir som en feilkobling i hjernen, sier professoren.

Behandling

Søvnspesialist Olav Skatvedt kan fortelle at søvnparalyse i noen tilfeller kan være tegn på en annen søvnsykdom.

- Søvnparalyse kan være et tegn til en meget sjelden søvnsykdom, narkolepsi. Narkolepsi innebærer plutselige og ukontrollerbare søvnanfall, påtrengende søvnighet på dagtid, søvnparalyse og noen ganger hallusinasjoner.

Rammes du av dette må du få tett oppfølging av lege.

- Det viktigste er informasjon. Stabil døgnrytme tilstrebes. Eventuelt kan man i samråd med lege prøve stimulerende midler som for eksempel Ritalin eller Modafenil, sier Skatvedt.

Forteller om sine opplevelser

Flere av forumbrukerne våre har opplevd søvnparalyse. I tråden søvnparalyse deler brukerne sine opplevelser med hverandre.

- Jeg har opplevd dette og var kjemperedd for å sovne i lang tid etterpå da det var utrolig skremmende.Det som skjedde var at jeg lå i sengen og antageligvis var i en tilstand mellom søvn og våkenhet. Jeg hørte en intens metallisk lyd og følte et nærvær av ondskap. Jeg var helt lammet i kroppen og følte som i innlegget over at hvis jeg ikke kom meg vekk kom jeg til å dø. Jeg kjente til fenomenet søvnparalyse og prøvde å roe meg ned med at det var dette jeg opplevde. Det hjalp ikke mye for det kjentes som om djevelen selv stod foran meg.

- Jeg var også tidligere plaget med lammelser/ paralysering når jeg skulle sove. Fikk ikke puste følte jeg, og pustet med små korte pust. Kunne ikke røre en flik av kroppen, og det måtte en kraftanstrengelse av dimensjoner for å "rykke" meg våken. Leste plutselig en dag en artikkel i et ukeblad om at det hjalp og sove på magen. Og det var helt rett!! Så anbefaler å prøve, det virket på meg!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning