World Down Syndrome Day

Tiåringen som rocker sokkene av svenskene

Nathea (10) har fått hundretusenvis av svensker til å gå med umake sokker for å hylle storesøster med Downs.

FINT Å VÆRE ANNERLEDES: Nathea med storesøster Noelle.
FINT Å VÆRE ANNERLEDES: Nathea med storesøster Noelle. Foto: FOTO: Privat og tilsendt bilde til Facebook-gruppa.
Publisert Oppdatert

Fakta om Downs syndrom

Downs syndrom er en tilstand man er født med, og som man har for resten av livet. Downs syndrom oppdages som regel enten i fosterlivet, eller rett etter fødselen. Klassiske ansiktstrekk og forsinket mental utvikling er typisk og kan vekke mistanke om Downs syndrom. Misdannelser i flere indre organer er også vanlig.

Personer med Downs syndrom har nedsatt kognitiv funksjon/lav IQ. Det er en stor variasjon i funksjonsnivået for personer med Downs syndrom. Noen har et lavt funksjonsnivå, men mange med Downs syndrom kan klare seg godt på egen hånd i dagliglivet.

Kilde: Helseleksikonet/Klikk Helse

SØSTRE: Nathea med storesøster Noelle.
SØSTRE: Nathea med storesøster Noelle. Foto: FOTO: Privat

Jeg heter Nathea, og jeg vil utfordre alle skoler og alle arbeidsplasser (og alle andre som vil være med )! Hjelp meg å vise at det er bra å være annerledes. Alle, uansett hvordan de er eller hvordan de ser ut er like verdifulle! Annerledes er bra! Annerledes er gøy!

Dette skriver svenske Nathea Anemyr (10) i invitasjonen til sitt Facebookevent "Rocke Sockorna i hele Sverige". Nathea gjør dette for å hylle storesøsteren Noelle (13) som har Downs Syndrom.

- I skolegården er det mange som bruker ord som "mongo" og "CP" som skjellsord. Nathea og Noelle har et sterkt søskenbånd, og Noelle blir lei seg hvis hun hører noen snakke negativt om Downs. Hun så at det var behov for noe som satte fokus på annerledeshet på en positiv måte, forteller Erica Rinaldo, mor til Nathea og Noelle, til Kvinneguiden.

Rock sokkene!

I USA feires World Down Syndrome Day den 21. mars ved å ha ha umake strømper på seg, men Erica forteller at dette stort sett har vært begrenset til de som selv har Downs eller som har barn med Downs i familien. Nathea som bor i Storebro i Småland fikk ideen om å få med alle skolene i Sverige på dette, og mamma Erica hjalp henne derfor med å opprette en Facebookside.

Og med det startet startet hun en folkebevegelse. Per i dag har nesten 200.000 sokkeglade meldt seg på arrangementet hennes.

Nå gjør vi skolen og verden litt mer fargesterk og kjærlighetsfull. Hjelp meg med å gjøre denne skoledagen til en gøyal dag full av farger! Hjelp meg å fylle Facebook og Instagram med føtter i alle regnbuens farger! Ta på deg sokker i umake farger du også, og del dette innlegget til alle du kjenner! Alle er velkommen å være med, avslutter Natheas appell.

Føtter i alle regnbuens farger

- Reaksjonene har vært helt utrolige. Sveriges utdanninsminister Gustav Fridolin ringte selv til Nathea og takket henne personlig. Han lovet at både han og alle de andre medlemmene av Regjeringen vil ha på seg umake sokker denne dagen, forteller Erica.

Arrangementet skjer 20. mars, dagen før den offisielle World Downs Syndrome Day, siden Nathea vil at skoler og arbeidsplasser også skal kunne være med.

- Det er helt fantastisk at så mange vil være med. Alt fra politifolk til hoteller melder seg på og sier at de vil bli med. Det er tydelig at dette er et tema mange brenner for, sier Erica.

Annerledes er bra

I tillegg til å vise at annerledeshet er bra, er også formålet med arrangementet å øke kunnskapen om Downs Syndrom. Erica sier syndromet lett kan oppleves som negativt og litt skremmende, så hun håper dette kan bidra til å gi Downs Syndrom en litt mer positiv klang. Hun forteller at Nathea er kjempeglad for at så mange vil være med å markere fredagen med sokkene sine.

- Nathea passer alltid på Noelle, og er på en måte blitt storesøster for storesøsteren sin, forteller moren.

Og arrangementet trenger ikke å stoppe ved Svinesund.

Vi i Norge kan være med og rocke sokkene for alle som er annerledes. Det eneste du trenger å gjøre er å ha på deg umake sokker på fredag eller lørdag, og gjerne dele et bilde av det på sosiale medier med #rockasockorna! For mer info kan du sjekke ut arrangementet på Rocka sockorna i hela Sverige!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning