Sunn grillmat

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen gir deg sunne grillråd!

Publisert Oppdatert
Klart vi skal kose oss med god grillmat når sommeren kommer! Men kosingen trenger ikke bety flere kalorier, det finnes flust med sunne alternativer.

Sunne pølser

En pølse i ny og ne gjør vel ikke så veldig stor skade eller?

- Jeg vil si at man godt kan spise et par grillpølser et par dager i uken når det er sommer, men for variasjonens skyld ville jeg nok ha lagt noe annet enn pølser på grillen hvis jeg grillet mye, sier kostholdsekspert Camilla Andersen.

Hun avslører likevel at grillpølse absolutt ikke er så usunt som mange tror;

- Velg av kalkun, kylling eller mager variant, for eksempel "go og mager". I en grillpølse er det omkring 100 kalorier. Det er potetsalaten og den sprøstekte løken som hever kaloriene unødvendig i et pølsemåltid. Velg lompe istedet for pølsebrød så har du spart noen kalorier der også, sier Andersen.

Alternativer

Selv om pølser er enkelt er det godt med variasjon, og gjerne sunne alternativer. Vil du grille grønnsaker kan du for eksempel pensle med en grillsaus eller krydre og legge på grillen, gjerne i folie.

- Fisk i folie sammen med grønnsaker er bra. Kyllingspidd eller grillspidd med rene kjøttbiter, magre pølsebiter og grønnsaker likeså. Tilbehøret lager du selv, da kan du bruke magrere ingredienser i potetsalaten, for eksempel kesam, matyoghurt eller rømme med 10 prosent fett. Rent kjøtt er magert, grillribbe, spareribs og lignende gir mange kalorier. For eksempel gir 150 gram spareribs 430 kalorier, mot 160 kalorier i samme mengde ytrefilet av svin, sier Andersen.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

Dersom du er på slankern og ikke har lyst at de andre på grillfesten skal legge så veldig merke til det, kan du for eksempel tilberede din egen, sunne grillsalat og ta med på festen. Her har du mye å velge i mellom;

- Velg blant favorittgrønnsakene dine, for eksempel blomkål, reddik, minimais eller sukkererter, med ulike grønne salater. Det ser pent og innbydende ut å bruke to ulike grønne eller røde salater, gjerne rød lollo. Avokado er også veldig godt, sammen med jordbær faktisk! Lag dressing selv med kesam, rømme med 10 prosent fett eller olje. Olje er kaloririkt men har sunt fett. Fetaostterninger gjør også susen, men velg en mager variant. Og hvis det skal være matsalat, kan du ha i kylling, egg, pasta, reker eller hva du måtte like, tipser Andersen.

Drikk det du liker

Det er kjedelig å være på diett når man er på fest. Eller? Man trenger faktisk ikke bli hysterisk over alt man putter i munnen. Kostholdseksperten mener at man skal drikke det man liker. Samtidig kan man passe på å begrense kaloriinntaket slik at det ikke overskrider behovet altfor mye.

- Øl inneholder færre kalorier enn vin per dl/100 g, men så drikker man gjerne mer øl enn vin. Kan du drikke alkoholfritt øl så er jo det et smart alternativ. Da sparer du kalorier og kan til og med kjøre bil etter maten, oppfordrer Andersen.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning