Slik kommer du deg videre

Coach forteller deg hvordan du kan lage deg nye mål, og ikke minst hvordan du når dem!

Publisert Oppdatert
Livet består av oppturer og nedturer. Men hva når livet bare står på stedet hvil?

Les også: Rasende forbanna?

Les også: Tikk -takk -stress

Les også: Når bekymringene tar overhånd


For coach og samtaleterapeut Mariann Marthinussen består jobben i å veilede mennesker som av ulike grunner ønsker å forandre livet sitt.

Men hvordan finner man nye mål, hvis man føler at man enten har gitt opp de man hadde, eller rett og slett har nådd de mål man har satt seg?

- Hvis livet står stille, gjør opp status med hvem du er nå, hva har du gjort og lært hittil, og hva drømmer eller drømte du om, råder coachen.

For å finne nye mål eller drømmer, anbefaler hun ågjøre en tilfredshetanalyse for deg selv å se hvilke områder av livet du ønsker å endre på. Hvor har du det bra og hva ønsker du mer av?

- En måte å gjøre det på er bruke det vi kaller coaching-livshjulet. Du tegner en sirkel på et ark, og deler den inn i kakestykker med tilsvarende stor andel kake for slik du opplever ditt eget tidsbruk, stressfaktorer eller arbeidsoppgaver/jobb innhold i livet i dag. Bruk gjerne farger for å illustrere. Tegn så en ny sirkel, bruk nye kakestykkeinndelinger for slik du ønsker at livet skal være og hva det skal inneholde. Da vil du fort se hvilke kakestykker du må endre på for å komme dit.

Vær tro mot drømmene
Marthinussen synes at vi på mange måter lever i et målorientert samfunn og anbefaler derfor å skape drømmen først.

- Drøm mer, og dagdrøm gjerne slik du kanskje gjorde når du var yngre. Å finne nye mål eller drømmer handler om personlig vekst. Om du ønsker å vokse som individ, sett deg nye mål og bruk nysgjerrigheten din. Nysgjerrigheten vår gjør at vi vokser som mennesker og stadig høster ny kunnskap, viten og erfaringer, sier coachen.

Hun fortsetter:

- Drømmene vil i større grad føre oss dit vi vil enn mål, gitt at vi er tro mot den. Drømmene ledes i større grad av følelser og snakker til underbevisstheten mens mål er ofte mentale og skapt av logikk og sinn og kan da mangle den hele og fulle drivkraften vi mennesker er utstyrt med. Lag drømmen først, så setter du målene etterpå for hvordan gjøre drømmen til virkelighet.

Her er Marthinussens forslag til hvordan du får nye drømmer:
 • HVEM (Identitet)
  Enhver endringsprosess starter innenfra, altså med å definere en identitet.
  Hvem er jeg nå?
 • HVOR (visjon/drøm)
  Hvor vil jeg. Etablere et fyrtårn, et navigasjonspunkt.
 • HVORFOR (Skapelse)
  Hvorfor søker jeg dette - hva vil jeg med det? Hva vil jeg oppnå? Hva er hensikten?
 • HVORDAN (Prestasjon) En plan for hvordan jeg kommer dit. Hvilke delmål kan jeg sette?
maal_hoyde.gif maal_hoyde2.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning