Slik kommer du deg gjennom mørketiden!

Snøen lar vente på seg, og mørketiden har denne høsten så langt vært virkelig mørk. Heldigvis går det an å gjøre den lysere.

Publisert Oppdatert
Dagslys skaper liv. Men ikke bare det - dagslyset og kvaliteten av det er essensielt for menneskets generelle velbefinnende. Mange opplever både en fysisk og psykisk svekkelse, en mangel på energi, i løpet av den delen av året vi er fattige på dagslys. Vi kaller det gjerne vinterdepresjon eller Seasonal Affective Disorder (SAD). I Norge tyder undersøkelser på at kanskje så mange som 800.000 personer plages i de mørkeste månedene - enten av vinterdepresjon eller lettere symptomer av samme karakter, såkalt sub-SAD.

Årets høst og vinter har hittil vært varmere og mørkere enn vi er vant til. Vekkerklokken drar oss kanskje opp av sengen, men ikke helt ut av søvnen. Gjespende sleper vi oss på jobb og skole, og forstår ikke hvorfor vi er så trøtte, selv om vi mener vi har sovet nok.

- Vi opplever at det er tungt først og fremst fordi lyset virker inn på sentralnervesystemet. Når du får tilført redusert lysstimulering av hjernen får du redusert energitilførselen, sier professor i psykiatri Ulrik Fredrik Malt til Aftenposten.

Det beste er selvsagt å få med seg det lille dagslyset som er, og noe så enkelt som å sørge for å sitte ved siden av et vindu kan hjelpe.

- Som en tommelfingerregel bør man ikke sitte mer enn fire meter fra et vindu, verken på jobb eller hjemme, sier den danske arkitekten Torben Thyregod. Som ansvarlig for arkitektur i vindusprodusenten VELUX, er han levende opptatt av lysets betingelser og virkninger i bygg og arkitektur. Han anbefaler takvinduer hjemme for å få inn mest mulig lys.

80 % er kvinner

Mangelen på lys gir utslag i flere ting. Typiske symptomer på vinterdepresjon er mangel på energi og tiltak, tretthet og økt søvnbehov, økt matlyst og en spesiell trang etter søtsaker. Depresjonssymptomene varer gjennomsnittelig i 4-5 måneder. Enkelte undersøkelser tyder på nærmere 80 % av de rammede er kvinner. Også PMS-plager, spisevegring og andre lettere eller tyngre psykiske lidelser kan bli verre om vinteren.

Om man sitter inne på jobb hver dag, eller kanskje bor et sted der det er vanskelig å få med seg dagslys overhodet, kan en lyslampe bidra til å få opp energinivået. Resultatene kommer raskt, og noen pasienter merker effekt allerede etter første behandling. Selve behandlingen er enkel; man sitter foran et lysapparat som lyser sterkt. Rundt 70 % av de som reagerer positivt på lysbehandling opplever bedring første uke. Effekten er avhengig av når og hvordan man blir eksponert for lyset, og det anbefales derfor å kontakte lege eller annet helsepersonell med erfaring og kunnskap om lysbehandling.

Hvis du bare er litt vintertrøtt og trenger litt ekstra energi kan du forsøke følgende:


- Få med deg dagslyset

- Prøv å få til en halvtime ute midt på dagen. Ta lunsjen på en utekafe eller gå deg en tur, og jobb heller litt lenger på kvelden.

- Spis sunt og regelmessig

- En god frokost er alltid viktig, men spesielt i vintermånedene. Et stabilt blodsukker er avgjørende for at vi skal ha energi nok til å komme oss gjennom dagene.

- Spis vitaminer

- Når sola skinner på huden dannes det D-vitamin. Naturlig nok har vi mer D-vitamin i kroppen på sommeren enn på vinteren, så når vi mister den naturlige tilførselen kan det vært lurt å ta D-vitamintilskudd. Tran, Sanasol eller D-vitamindråper fra apoteket fungerer bra.

- Hold deg i form

- Selv om du sikkert har mest lyst til å krype hjem til sofakroken og TV'en, kan en liten luftetur gjøre underverker. Ta deg en tur i svømmehallen eller kle på deg godt og gå en tur i rask gange. Når du står i dusjen etterpå vil du garantert føle deg bedre!

- Dra utenlands

- Noen sverger til å legge utenlandsferien til vinteren, og det er vel ingen tvil om at et par uker i varmere strøk gjør godt for en vintertrøtt sjel.

- Ikke glem å ha det moro!

- Forsøk å ha det moro selv om du er sliten og lei. Inviter venninnene på middag en helt vanlig dag, bestill billetter til en revy eller annen morsom forestilling, eller se på en hysterisk morsom film. Det er ikke så mye som skal til!

Kilde: Kvinne24.no, lommelegen.no i_235792

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning