Kvinnelig orgasme

- Noen orgasmer er kraftige, mens andre oppleves som små blaff

Og bare kvinner kan få flere etter hverandre.

ORGASME: Evolusjonsmessig har kvinners orgasme ingen funksjon. Så flaks da at vi likevel kan få det!
ORGASME: Evolusjonsmessig har kvinners orgasme ingen funksjon. Så flaks da at vi likevel kan få det! Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
GJØR DET SELV: Trude Slettvoll Lien, spesialist i sexologisk rådgiving, anbefaler deg å finne ut hva som gjør deg kåt.
GJØR DET SELV: Trude Slettvoll Lien, spesialist i sexologisk rådgiving, anbefaler deg å finne ut hva som gjør deg kåt.

- En kvinnes orgasme varer i gjennomsnitt i 20 sekunder, men den kan også vare mye lenger. Orgasme kan være veldig forskjellig og varierende i intensitet. Noen er kraftige, mens andre oppleves mer som små blaff, sier spesialist i sexologisk rådgiving (NACS) ved Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien, til Kvinneguiden.

Når ei jente blir kåt, fyller klitoris og vulva seg med blod og svulmer opp. Samtidig blir skjeden fuktig.

Lien forklarer at det på klitoris er en rekke reseptorer som reagerer på bevegelse, og når disse aktiveres går det strømimpulser gjennom en nervebunt inn mot ryggraden.

- Etter en viss tid med stimulering, utløses orgasmen.

Hun forteller at det er vanligst å få orgasme ved stimulering av klitoris, men at noen også får det som kalles skjedeorgasme.

- Den ene orgasmen er ikke bedre eller dårligere enn den andre, påpeker hun.

G-punktet

Et annet fenomen det gjerne snakkes om i forbindelse med kvinnelig orgasme, er det såkalte G-punktet.

- Mange mener at kvinner har et område med nervefibre innenfor skjedeinngangen som er ekstra følsom for berøring og stimuli. Andre mener det er klitoris´ indre del som blir stimulert, sier hun.

Andre igjen mener at det er rester av prostatavev som ligger rundt urinrøret, og at dette vevet kan være følsomt for stimuli og hos noen kan gi det som kalles kvinnelig ejakulasjon eller sprutorgasme.

- Vi vet imidlertid lite om hvor mange kvinner som opplever dette da det er gjort lite forskning på området, sier hun.

Flere orgasmer

Kvinnens orgasme foregår ved at musklene i livmor, skjede, rundt anus og bekkenet får rytmiske sammentrekninger.

- I motsetning til menn kan en del kvinner dessuten oppnå en ny orgasme like etterpå, noe som gjør det mulig å få multiorgasmer, sier Lien.

Under orgasmen skilles det ut mye dopamin, som er et stoff som gir sterk velværefølelse og er ganske vanedannende.

- Derfor vil vi gjerne oppleve orgasme ofte. I tillegg skilles det ut et stoff kalt oxytocin, som gjør at vi føler kjærlighet og tilknytning til en annen.

Slipp deg løs

Det er likevel ikke bare det tekniske som skal på plass for at du skal kunne få orgasme.

- Hvis en kvinne skal kunne få orgasme, må hun være kåt og legge bort kontrollbehovet. Hun må også klare å slippe seg løs, sier Lien.

Det er også en fordel om du kjenner egen tenning og bruker fantasier, smaks-, lukt- og synsinntrykk aktivt.

Berør deg selv

Det at du kjenner din egen tenning, dreier seg om at du lærer deg hva du selv syns er godt og hva du blir kåt av.

KVINNER OG ORGASME: Leif Edward Ottesen Kennair psykolog og forsker, forklarer at det er uenighet om orgasmens evolusjonære funksjon.
KVINNER OG ORGASME: Leif Edward Ottesen Kennair psykolog og forsker, forklarer at det er uenighet om orgasmens evolusjonære funksjon. Foto: Foto: Aurora Hauge Nordnes

- Dette finner du blant annet ut ved hjelp av onani og ved å berøre hele kroppen og dens erogene soner, sier hun.

Lien legger til at du også gjerne kan bruke fantasien, lese erotiske tekster eller se på erotisk film og bruke dette aktivt for å bli skikkelig tent.

- Og husk dessuten at orgasme kan være veldig forskjellig og varierende i intensitet. Noen er kraftige, mens andre oppleves mer som små blaff, sier hun.

Usikker funksjon

Men hvorfor har vi egentlig orgasme? Har orgasmen noen funksjon – utover å gi nytelse?

- Fra et evolusjonært perspektiv handler funksjonen om hvorvidt det øker reproduktiv suksess. Eksperter er imidlertid uenige i om orgasmen er selektert av evolusjonsprosessen. For å forklare dette er det lurt å tenke på menns brystvorter, sier psykolog og forsker ved NTNU Leif Edward Ottesen Kennair til Kvinneguiden.

Brystvortene til menn finnes rett og slett fordi de må finnes hos kvinner, for kvinner og menn har i utgangspunktet samme kropp før kjønnsdifferensiering.

De biologiske grunnstrukturene må derfor finnes hos alle fostre

- På tross av dette tenker man ikke at menns brystvorter har noen evolusjonær, biologisk funksjon. Brystvorter hos begge kjønn er altså homologe strukturer, sier han.

Kun for nytelse

Kennair forteller at også menns og kvinners kjønnsorganer biologisk består av de samme bitene, men at tilstedeværelse av testosteron fører til utvikling av mannlig kjønnsorgan.

I fravær av testosteron vil det utvikles kvinnelig kjønnsorgan. 

- Så er det store spørsmålet om kvinner får orgasme som følge av at de har de samme strukturene, der evolusjon primært har selektert for mannlig orgasme og nytelse, eller om det har skjedd en kjønnsspesifikk evolusjon av kvinnens orgasme, sier han.

Kennair forteller at noen eksperter fra et evolusjonspsykologisk perspektiv sier nei og at disse støttes av forskere som er skeptisk til evolusjonspsykologiske forklaringer.

Kjekt å ha

- For dersom kvinnelig orgasme skulle ha en funksjon, skulle det kanskje vært mer frekvent ved samleie. Det at det er godt å ta på seg selv, er ikke noe som i utgangspunktet vil øke reproduktiv suksess, sier han. 

Eller kanskje er det det at det er noe som skjer sjeldent som er avslørende.

For kan det være slik at funksjonen fungerer som et slags partnervalg, der de som får orgasme knytter seg mer til partner?

- Noen har også hevdet at det er økt sannsynlighet for å bli befruktet ved orgasme, men på dette tidspunktet tror jeg rett og slett vi må si at vi ikke helt vet om kvinnelig orgasme har noen evolusjonær funksjon. Og helt uavhengig av funksjon, er det jo kjekt å ha uansett, sier han.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også