Nyttige tips når du skal låne penger

Det er avgjørende for vår privatøkonomi at vi låner til de riktige tingene, og får de beste lånebetingelsene.

Publisert Oppdatert
De fleste av oss må låne oss gjennom hele livet - til studier, bolig, bil og sannsynligvis også til andre ting. Mye av lønnen vår går med til å betjene disse lånene. Det er derfor avgjørende for vår privatøkonomi at vi låner til de riktige tingene, og får de beste lånebetingelsene.

Hovedreglen er uten tvil den at vi kun bør låne til varige verdier som bolig, og spare til alt forbruk. Det er selvfølgelig vanskelig å overholden denne gyldne lånereglen, men det er absolutt verdt å gjøre et forsøk!

Så hva annet må vi passe på når vi skal låne:

Lån aldri mer enn det du trenger

La deg ikke friste til å låne 50 000 kroner ekstra når du tar opp boliglån. Bankene har, i alle fall inntil sist renteøkning, hatt en tendens til å tilby deg mer penger enn det du trenger hvis du har god sikkerhet.

Det er god butikk for banken, men ikke for deg. Det er både dyrt og bitter å betale ekstra rente og avdrag i lang tid fordi ønsket å kose deg litt ekstra en sommer. For det medfører at du har mindre penger å kose deg for i mange lange måneder fremover¿

Sjekk med flere banker

Undersøk lånebetingelser fra flere banker før du tar opp lån. Har du god sikkerhet og ingen betalingsanmerkninger, er du en attraktiv lånekunde. Èn prosent lavere rente på et boliglån på 1 million kroner gir 10 000 kroner i lavere årlige rentekostnader.

Rene nettbanker har ofte lavere rente.

La gjerne bankene konkurrere. De har gjerne litt å gå på i forhold til gode lånekunder. Har du fått gode betingelser i en bank, så bruk det ovenfor en annen bank og se om de kan gi deg bedre betingelser.

Ikke sammenlign epler og pærer

Det kan være vanskelig å sammenligne bankers lånetilbud - de slenger gjerne begreper som nominell renter, effektiv rente, renters rente, fakturagebyr, lånegebyr etc rundt uten å forklare det nærmere.

Glem alle disse begrepene, og be isteden om en oversikt over hvor mye du må betale for lånet i "kroner og øre" frem til lånet er tilbakebetalt. Da får du full oversikt over hvor mye du må betale i renter, gebyrer og lignende i tillegg til selve lånebeløpet som skal tilbakebetales.

Det gir deg et godt grunnlag til å sammenligne lånetilbud fra forskjellige banker. I tillegg gir det oss ofte bedre forståelse for lånets konsekvenser for vår privatøkonomi - vissheten om at vi får lånekostnader på for eksempel 8 5000 kroner pr mnd er vanligvis letter å forholde seg til enn 5 prosent renter.

Ikke signer på avtaler du ikke for 100 prosent

Du er nødt til å forstå alt som står i lånekontrakten, gjeldsbrev og lignende. La deg ikke avfeie med "¿ at dette er standard dokumenter, så det er bare å signere".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning