Nettmøte - Ernæringsfysiolog Camilla Andersen!

Camilla Andersen fra Somebody.no svarer på lesernes spørsmål om kosthold og ernæring en gang i måneden. Her kan du lese de første svarene!

Publisert Oppdatert
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener det er viktig å spise normalt, og ikke forby matvarer man liker godt. De fleste slankekurene virker, men de varer ikke. Hele 9 av 10 som har gått på slankekur går opp igjen, og gjerne enda mer enn de i utgangspunktet gikk ned.

- Jeg mener det er viktig å spise normalt og spise mat man liker for ikke å sprekke. Mange har mye å hente på å gjøre noe med aktivitetsnivået sitt snarere enn å kutte så mye på maten, men klart - vi lever i et samfunn hvor kaker kommer i porsjons-pakker og alt er tilgjengelig hele tiden, så det er jo om å gjøre å skille mellom det som egentlig er hverdagsmat og det som hører kosen til. Og når man koser seg kan man gjøre det med måte og ikke nødvendigvis proppe seg. Åpnet pose er tom pose, så gå til innkjøp av mindre poser, sier Camilla.

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med Camilla, som gjør at hun svarer på lesernes spørsmål rundt ernæring, kostold og trening en gang i måneden.

Her er første runde!
Hei, jeg lurer på om det er farlig/ikke bra å spise et til flere egg hver dag for en med et vegetarisk sunt kosthold??

Hilsen meg


Så lenge du ikke har høyt kolesterol i utgangspunktet skader det ikke å spise flere egg. Egg er en veldig næringsrik matvare som er lur å inkludere i kostholdet, og spesielt når du er vegetarianer. Kroppen nedregulerer kolesterolproduksjonen sin når du får i deg nok gjennom kosten.

Camilla
Hei!

Jeg er en dame på 66 år, ung i sinn og skinn, men har nedarvet sykdommen hypothyreose som gjør at jeg ALLTID er for tjukk, følger slankekurer, men går opp igjen med en gang jeg ikke veier eller følger slavisk planen. Derfor har jeg sluttet med slankekurer. Likevel vet jeg ikke hva jeg skal gjøre for å gå ned i vekt som har blitt et kjempestort problem etter at jeg sluttet å røyke for 3 år siden. Dessuten har jeg proteser i begge knær så jeg kan ikke som før løpe eller gå turer. Tenkte etterhvert nå å beg. på gymstudio, men vet ikke hva som passer for meg som er så hardt angrepet av arthrose i leddene. Har du noen trøstensord, eller enda bedre, noen forslag til meg om kost og gym, så ville jeg bli glad.

Hjertlig hilsen Grethe


Jeg har ikke utdannelse innen klinisk ernæring (jeg har hovedfag innen samfunnsernæring, hvilket vil si at jeg jobber med friske mennesker) så jeg kan dessverre ikke svare på spørsmålet ditt. men noen trøstens ord burde jeg jo kunne komme med sånn utenom det faglige : Du har skjønt hovedpoenget - at slankekurer er noe tull - da har du kommet over en viktig kneik - så kjemp videre og ikke gi deg før du finner en løsning som passer for deg. Få hjelp hos legen din eller noen han kan henvise deg videre til.

Camilla
Hei

Mitt spørsmål er; Hvordan ble du ernæringsfysiolog? Jeg ønsker gjerne å bli det, men er ikke helt sikker på hvordan man går frem. Hvilke fag tok du på videregående og hvordan fortsatte du? Jeg er ikke så glad i fag som fysikk og kjemi + matte, derfor lurer jeg også på om jeg har noen sjanse i det hele tatt.

Takk på forhånd.


Jeg gikk 5 år (hovedfag) på Universitetet i Oslo, ernæringslinjen og valgte samfunnsernæring (man kan velge 3 retninger: samfunn, klinisk og biokjemisk). Du må nok dessverre gjennom både fysikk, kjemi og matematikk - jeg måtte først ha disse fagene fra videregående og så var 1. året på ernæring veldig mye fysikk og kjemi, men jeg vet at ernæring i dag er sammen med tannlege og legestudentene første året (evt. lengre) så det er kanskje andre fag, men regner med kjemi, fysikk og matematikk er krav likevel. Besøk gjerne nettsiden til ernæringslinjen, kanskje det står mer der - evt kan du ringe dem og høre.

Camilla
Jeg er "avhengig" av sukker/søtt, og selv om jeg ikke er overvektig skulle jeg gjerne ha gått ned et par kilo. Jeg har en bmi på 24, og føler meg ikke vel i bikini,for å si det sånn.. Jeg har forsøkt å kutte ut sukker helt i 14 dager for å se om det kjennes ut som kroppen har et mindre sug, men jeg klarer ikke å holde meg unna allikevel. Jeg har derfor innsett at det er helt umulig for meg å kutte ut sukkeret helt, jeg blir sur og grinete og håpløs. Siden jeg spiser sunn mat (rent kjøtt, grønnsaker, grovt brød og lite brus/saft/juice) har jeg slått meg til ro med at jeg bare MÅ ha denne sjokoladen hver dag. Jeg har også gått ned i størrelse, før spiste jeg 100 gram sjokolade hver dag, nå spiser jeg snaut halvparten. Bør jeg forsøke å kutte ned ytterligere, eller kan jeg unne meg dette med (forholdsvis) god samvittighet?

Mvh Anne


Jeg kjenner meg så igjen i det du skriver. Jeg har også lyst på sjokolade nesten hver dag - og spiser det ! Men som du selv også har skjønt, handler det ikke om å måtte kutte ut det man er glad i, men å redusere på mengdene. Og se kostholdet i en sammenheng, slik at passer du på å spise variert ellers, er det plass til litt søtt og sjokolade - hver dag ! Men ikke spis for mye sukker, da det ikke gir deg næring og kan være med på å gjøre kostholdet mindre næringstett hvis det utgjør for stor andel av det du spiser på en dag.

Men ikke bli fanatisk - husk at livet skal leves og nytes også - og da må man kunne unne seg det man liker - og evt heller godta de to ekstra likoene hvis de krever å være tilstede med den livsstilen du velger deg. Det er ikke verdt slitet med å holde borte to kilo til hvis det gjør at du må være for streng med deg selv resten av livet.

Camilla
Jeg er veldig glad i "kjøttdeig"-mat som taco, lasagne osv. Jeg forsøker å bruke karbonadedeig i stedet for kjøttdeig, men er det enda sunnere å bruke kyllingkjøttdeig? Hva med svinekjøttdeig?

Hilsen fra Ida


Kjempebra å bruke både kyllingkjøttdeig og svinekjøttdeig. Fettet fra fugl er ganske bløtt/mykt ved romtemperatur. Dette sier oss at fettet har høy andel av umettede, sunne fettsyrer. Fiskefett er, riktignok, enda litt sunnere slik sett, men fuglefett er en god nummer to! Svin er også magert og inneholder masse viktig næring samtidig som du slipper mye av det usunne, mettede fettet.

Camilla
Jeg jobber nattevakt, og kan derfor ikke følge vanlig kostholdsrutiner med frokost, lunsj og middag. Hvordan kan jeg på best mulig måte få i meg sunn mat som ikke gjør at jeg legger på meg?

Hilsen rådvill


Det som blir din døgnrytme er det du skal bruke for å lage din måltidsrytme. Spis når du står opp og jevnt utover, hver 3-4 time, så opprettholder du måltider og sørger for at blodsukkeret ditt holdes stabilt - som også hjelper deg mot å småspise og ty til mat som ikke er så lur å spise. Lag med deg matpakker så slipper du å måtte kjøpe noe - ofte er det mye kalorier og lite metthet å få kjøpt på kiosker osv.

Camilla
Jeg forsøker å slanke meg, men det er ikke helt vellykket. For å få bukt med søthungeren spiser jeg en kvart honningmelon, en kvart kilo druer eller to epler/pærer hver dag. Er det dette som holder meg igjen? Har du tips til andre små måltider som er sunnere, men som samtidig stiller litt av søthungeren?

Mvh Sukkerdama


Frukten holder deg nok ikke igjen fra å gå ned i vekt. Nå vet ikke jeg om du egentlig er overvektig, men uansett så teller kroppen kalorier og det handler om å ikke spise mer enn man forbruker for å gå ned i vekt. Ingen slankekurer virker på sikt. Eneste varige måten å gå ned på er å sørge for et kosthold i balanse med hva du forbruker - og at du begynner å forbruke mer med å være mer aktiv i hverdagen slik at du slipper å spise for lite for å oppnå målet ditt. Jeg råder ingen til å spise færre enn 1800 kalorier på en dag uansett - for at kroppen skal få i seg den næringen den trenger. Små måltider som metter bør bestå av grove kornvarer, egg, kylling, banan, meieriprodukter eller nøtter, fordi fiber og protein gir metthet.

Camilla
Jeg MÅ ned 10 kilo før sommeren. Hvordan?!

Hilsen feita


Med 500 kalorier færre per dag - både ved å spise mindre og bevege seg mer - kan du regne med 0.5 kilo i uken ned i vekt. For å gå varig ned i vekt bør du ikke gå for raskt ned. Kroppen har brukt tid på å gå opp i vekt så du må ogsp gi den tid til å gå ned igjen. Har du BMI over 30 kan du regne med å gå ned opptil 1 kg i uken, men er BMI'en din nær 25 vil du nok ikke gå så fort ned. Kanskje du skulle tenkt på å få av disse 10 kiloene før hvis du MÅ ha dem av til sommeren ? Men sørg for å spise normalt, variert og mat du liker - og finn en måte å være aktiv i hverdagen på, så gjør du i alle fall de riktige tingene i fht å gå varig ned.

Camilla
KAN pulverkurer fungere, dersom de brukes riktig?

Hilsen håpefull


Nei, ingen kurer fungerer - hvis man definerer det å fungere som det å gå ned og bli der. 9 av 10 som går på en eller annen slankekur går opp igjen og det sier jo litt om de fungerer eller ikke. Du skal leve på mat resten av livet og da er det like greit å lære seg å holde vekten med mat !

Camilla
Jeg er en voksen dame på 46 år som jobber som nattvakt, noe jeg har gjort de siste 3,5 årene. I løpet av disse årene har jeg lagt på meg sakte og sikkert, tror det kan dreie seg om 7-8 kg. Jeg er ikke så aktiv som jeg skulle ønske, men har nå gått til innkjøp av en trimsykkel som skal brukes hver dag. Mitt spørsmål gjelder inntaket av mat om natten. Kroppen skal jo normalt hvile om natten og forbrenningen går ned. Alle som går nattvakt vet at etter stund så krever kroppen mat og inntaket av kaffe er absolutt til stede. Frokost når jeg kommer hjem er uaktuelt. Som regel våkner jeg kl. 1400 og da nærmer det seg middagstid. Har jeg to vakter etter hverandre er våkentiden på dagen minimal og jeg legger meg som regel igjen etter middag. Hva skal jeg spise og hvor ofte skal jeg spise? Hvordan skal jeg få lurt forbrenningen ?

Med vennlig hilsen - [email protected]


Når du har nattevakt skal du spise i fht din døgnrytme og ikke bry deg om det er natt eller dag. Sørg for å spise regelmessig, hver 3-4 time. Velg mat som egg, kylling, grovt brød, grønnsaker, frukt, nøtter (ikke for mye nøtter, da det er kaloririkt), meieriprodukter (ost, yoghurt, cottage cheese...) Viktig at du spiser mat du liker. Forbrenningen går sin gang men liker at du spiser regelmessig - da holder du blodsukkeret stabilt også.

I løpet av et døgn trenger du ca 1800-2000 kalorier og det hjelper å vite sånn nogen lunde om man får i seg det man skal og ikke mer. Jeg har laget en kostholdskalkulator på internett nettopp for å gi folk muligheten til å skaffe seg denne innsikten, men vet ikke hvorvidt jeg får lov til å reklamere om meg selv her nå ? Siden heter i alle fall somebody.no, er medlemsbasert og har en database med kaloriinnholdet i mer enn 8000 matvarer slik at du kan lære deg å sette sammen et kosthold som passer for deg.

Camilla
Hva er egentlig transfett, og hva er så farlig med det?

Hilsen undrende


Transfettsyrer er umettede fettsyrer som har en spesiell form. De fleste forbinder umettede fettsyrer med fett som er sunt, men når det gjelder transfett er ikke dette alltid sant. Man har sett at transfett har en del likhetstrekk med mettet fett. Mettet fett er hardt i romtemperatur mens umettet fett er flytende - tenk på forskjellen mellom en hard margarin og en olje. Transfett er like hardt som mettet fett og man har funnet ut at en del transfettsyrer har uheldige effekter på helsen vår på samme måte som hva man ser for de mettede fettsyrene.

Hvis du er interessert i å lese mer kan du se her.

Camilla
Hvordan kan man egentlig vite hva som er farlig for en, og ikke? Jeg snakker ikke om rent fett eller kalorier, men ting som sprøytemidler og andre "skumle" ting det ikke er så lett å vite om maten inneholder. Jeg vil gjerne spise så "rent" som mulig, men det er ikke alltid så lett å vite hva som er ok og ikke..

Håpefull hilsen fra sunna


Vet du, det er kjempevanskelig å ha oversikt over det du spør om - og ikke minst viser forskning at noe er farlig "i dag" men så er det ikke farlig "i morgen" så selv har jeg gitt opp å prøve å være så perfekt. Jeg tror det beste vi kan gjøre er å sørge for å spise variert, bevege oss, spise mat man liker (mental helse er også viktig) og gjøre alt med måte - den gyldne middelvei tror jeg på. Det er det beste svaret jeg kan gi deg....

Camilla
Hvordan skal jeg klare å motivere meg til å slanke meg? Jeg holder som regel ut noen dager før det sklir ut, og slikt blir det jo ikke resultater av..

Hilsen den late

Du er ikke alene om dette, og min teori er at grunnen til at man sprekker er fordi man prøver å leve med et kosthold eller treningsform/mengde som man egentlig ikke trives med - da går det ikke. Jeg mener derfor at det er viktig å bygge opp kostholdet sitt med mat man liker - det er ingen matvare som er sunn eller usunn - det handler om mengde og hyppighet man spiser matvarene - og derfor kan du sette sammen et kosthold av absolutt det du vil. Basert på grove kornvarer, magre meieriprodukter, magre kjøttvarer, frukt, grønnsaker, litt nøtter og olje - og ikke nekte seg noe - men ikke unne seg alt hele tiden ! Og ikke presse seg til å trene hvis ikke det gir trivsel, da må du heller finne en annen form for bevegelse som gir trivsel. Og resultatene kommer - og de varer også !

Camilla
Jeg er veldig glad i tomater, og kan gjerne spise en boks (250 gram) med cherrytomater om dagen. Kan jeg fråtse i dette,eller bør jeg passe meg her også?

Hilsen tomaten

Kos deg !

Camilla
Jeg må gå ned noen kilo, og har hørt mye om South Beach-kuren. Kan denne fungere, eller er det bare humbug?

Med hilsen fra meg

Jeg tror ikke på noen kurer, men kjenner ikke spesifikt til denne. Men 9 av 10 som går på kur går opp i vekt igjen, og det sier alt, mener jeg.

Camilla
Jeg er ikke noe glad i brød, og på jobb er det bare brødmat og en varmrett per dag til lunsj. Varmretten består stort sett av blandingsprodukter som pølser eller kjøttdeig, og er helt sikkert ikke så sunne. Har du noen tips til lunsjretter jeg kan ta med meg, som ikke trenger å stå i kjøleskap?

Hilsen fra sulten


Hva med en kornblanding med litt nøtter i en boks som du tar melk eller yoghurt på når lunsjen kommer ? Eller en salat med egg, skinke eller kylling. Knekkebrød med banan eller smøreost (tube) som kan ligge utenfor kjøleskap.

Camilla
Jeg har en BMI på 27, og har kvinnelige former. I livet er jeg ikke tykkere enn venninnene mine som veier mye mindre enn meg, men jeg har store hofter/rumpe og pupper. Mannen min mener jeg bør gå ned av helsemessige årsaker, men jeg trives faktisk godt med kroppen min, og jeg er også fysisk aktiv. Er det helseskadelig å veie noen kilo for mye slik jeg gjør, og bør man gjøre noe med det?

Hilsen timeglasset


Det er bedre å veie noen kilo for mye og være i god form enn å være slank og i dårlig form. Og så er det du som bestemmer over din kropp og hva du trives med, så da syns jeg mannen din skal respektere det. Av helsemessige årsaker kan du helt sikkert gå ned noen kilo for å få BMI ned til 25 - og helsegevinsten kommer fort med de kiloene, men gå i så fall ned på en ordentlig og varig måte - og ikke gjør noe med livsstilen din som gjør livet kjedelig for deg. BMI alene sier ikke alt heller - så det trenger ikke å være noen helserisiko hos deg selv om din BMI er mer enn 25. Ta en legesjekk kanskje - og vis mannen din at blodverdier er ok (forhåpentligvis) - så har han det sort på hvitt !

Camilla
Hva er "best" å spise, sjokolade, potetgull eller surt/salt smågodt?

Hilsen godtegrisen


Sjokolade har dessverre ca 60 % mettet fett i seg, men jo mørkere du velger jo bedre sammensetning av fettet er det. En del sukker er det også i sjokolade, men det finnes sjokolader uten tilsatt sukker. Og mørk sjokolade har antioksidanter som jo er fint å få med seg. Potetgull har mye fett som ikke bare er av den heldige varianten - og masse salt. Surt/salt smågodt inneholder mye sukker - og da salt. Så konklusjonen min er at du skal kose deg med det du liker - kanskje litt av hvert ?

Kalorimessig, når jeg sjekker i databasen i SomeBody, er det ca 550 kalorier per 100 g sjokolade, 450 kalorier per 100 g potetgull og ca 400 kalorier i smågodt som salt/surt. Men per 100 g er jo ikke så nyttig å sammenligne. Det kommer det jo an på mengdene du spiser av de ulike. Jeg tror, om du styrer unna de største platene, at du kommer best unna kalorimessig med å ta deg en sjokolade. Du vet at åpnet pose er tom pose, så potetgull er skummelt. Smågodt poser er ofte også store. Vil du lære mer om dette og sammenligne andre matvarer er SomeBody.no et bra verktøy ;)

Camilla
Jeg er altfor tynn, og vil gjerne gå opp i vekt. Jeg spiser regelmessig (5 måltider hver dag), og jeg forsøker å bruke sunne kaloririke ingredienser ganske ofte, slikt som usaltede nøtter og særlig avocado, som jeg spiser nesten daglig. Hva annet kan jeg gjøre for å gå opp i vekt? Jeg ser rett og slett ikke pen ut for tiden..

- Spikern


Trener du ? Styrke sammen med utholdenhet er viktig. Og som du gjør, spiser ofte og riktig mat. Ikke noe vits i å legge på seg med potetgull og cola. Det er muskler og ikke fett du bør satse på. Bruk oljer, margarin på maten, litt tykkere skiver, oliven, egg og gjerne majones (det er sunt fett). Ellers er det du nevner veldig bra.

Camilla
Jeg har tenkt til å slutte å røyke, men er livredd for å legge på meg. Har du noen gode tips slik at jeg kan bli røykfri uten å bli tykk?

Hilsen fra sunn?


Røyking øker forbrenningen noe så det er det du merker når du slutter - at du fremdeles spiser som du pleier og så blir det for mye i fht forbruket og du legger på deg. Så du får passe på og ikke putte mat i munnen som erstatning til røyken - og kanskje finne en aktivitet du kan trives med for å opprettholde et kaloriforbruk som passer med inntaket ditt.

Camilla
Jeg har vært mye syk i det siste, er det mulig å styrke immunforsvaret med å spise riktig mat? Begynner å nærme seg grensen for hva tålmodigheten min tåler, ikke SÅ moro å være hjemme hele tiden..

Hilsen sjuklingen


Det er viktig og sørge for at kroppen for i seg nok vitaminer og mineraler. Sørg for et godt kosthold og ta gjerne et multivitamin tilskudd. Omega 3 er også en viktig faktor for immunforsvaret. Ta tilskudd om du ikke spiser fet fisk til middag 2 dager i uken eller spiser fet fisk som pålegg daglig. og tenk positivt og gjør ting som gjør deg glad, mental god helse er også viktig for et godt immunforsvar !

Camilla
Du kan lese mer om Camilla i intervjuet Kvinneguiden gjorde med henne her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning