Lykkelig røykeslutt

Her får du åtte tips som gjør stumpingen lettere!

Publisert Oppdatert
Om noen gang har forsøkt å slutte å røyke, vet du at å jobbe deg gjennom det ikke er en særlig enkel oppgave. Du kan føle deg svimmel og frustrert, du klarer ikke sove eller konsentrere deg, du er irritabel og sint og lengter etter en kjapp innhalering!

Men til og med når suget virker uoverkommelig, kan du komme deg gjennom det bare du planlegger riktig. Her får du noen tips;

1. Takle den fysiske avhengigheten. Innen de første 24 til 48 timene etter at du har sluttet, vil kroppen oppleve en fysisk trang etter nikotin. Nikonerstatning som et plaster, tyggegummi, nesespray eller innhalator kan hjelpe deg å kontrollere trangen etter å røyke.

2. Gjør deg klar for andre bølge. Etter de første ukene av røykeslutten, vil du merke at avhengigheten er mer knyttet opp mot ritualene av røyking. Derfor bør du endre mønster og oppførsel som du mentalt linker opp mot røyking. For eksempel; spis frokost på et annet sted i hjemmet ditt, ta deg en tur i stedet for en kaffepause, eller kjør en ny rute hjem etter jobb.

3. Kast bort sigaretter og askebeger. Om du holder på sigaretter og askebeger "i tilfellet", sender du en beskjed til deg selv om at du ikke kommer til å lykkes med sluttingen din. Det er også lettere å tenne seg sigarett om du har en pakke liggende istedet for å måtte dra til butikken og kjøpe en helt ny pakke.

4. Hold deg unna situasjoner som vil friste deg. Om du bruker tid på steder hvor du pleide å røyke, kan dette stimulere lysten din til å fyre opp en ny sigarett. Senere kan det hende du vil klare å henge med andre røykere utenfor utesteder eller på gata med røykerne på jobben, men i det du slutter er det best å styre unna disse situasjonene.

5. Distraher deg selv. Når du kjenner suget kan du prøve å ringe en venn, forlate rommet, meditere eller for den sagt skyld be, ta en tur i nabolaget, tygge på tyggis eller stangselleri. Suget varer vanligvis ikke lengre enn 10 til 15 minutter og forsvinner gradvis som månedene går. Det er lett å tenke at denne følelsen aldri forsvinner, men suget blir mindre intenst og kommer sjeldnere etter en viss periode.

6. Unngå rasjonaliseringer. Når du blir stresset og tenker at du kommer til å gi opp, unngå å si til deg selv "jeg skal bare ha en" eller "jeg slutter imorgen". Når du får slike tanker, skriv de ned og tenk over at de prøver å lure deg tilbake til å røyke.

7. Minn deg selv på hvorfor du gjør dette. Skriv ned topp frem grunner til hvorfor du vil slutte å røyke, for eksempel på grunn av din helse, din familie, din økonomi. La disse grunnene være nedskrevet på kort i vesken din, post it- lapper på kjøleskapet eller tape det fast på dashboardet i bilen. Les på de når du kjenner suget.

8. Aksepter at du glipper. En glipp er en engangs-glipp, ikke gi opp og la det bli en unnskyldning til å fortsette å røyke. Folk har sluttet, de slutter og har klart å være røykfri for alltid, men de har jobbet seg gjennom det. Målet ditt er å holde deg røykfri langt fremover i tid, men for å klare det, må du møte røyksugene dine og være beredt på å jobbe gjennom dette.

Kilde: Yourtotalhealth.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning