Lide for skjønnheten?

Kvinner som ofte bruker høyhælte sko, må belage seg på å lide for skjønnheten resten av livet.

Publisert Oppdatert
At høye hæler gjør vondt, kan vel enhver kvinne med skodilla skrive under på. Men er du klar over at skovalget ditt kan påvirke foten din resten av livet?

- Kvinner må være oppmerksomme på om skoene de bruker passer til sin egen fot og være klar over at skovalget kan påvirke foten for resten av livet, sier Alyssa B. Dufour ved Boston University til The New York Times.

Dufour er hovedforfatter bak en studie ved Hebrew SeniorLife i Boston som har funnet ut at noen skotyper, spesielt høyhælte sko og pumps, kan forårsake alvorlige og kroniske hæl- og ankelsmerter.

Hun poengterer det mange kvinner er for dårlige på, nemlig å ta hensyn til komfort foran utseende.

- Det er viktig å tenke på både størrelse og vidde, og ikke bare kjøpe skoene fordi de er fine, sier hun.

Dårlige versus gode sko
En artikkel på Norsk helseinformatikks hjemmesider, nhi.no, forteller at studien er en av de første som ser på sammenhengen mellom skotøy og smerter i foten.

- Forskerne har studert data fra mer enn 3300 menn og kvinner, og konkluderer med at feil skotøy blant kvinner kan føre til smerter og plager i foten. Nesten 65 prosent av kvinner som rapporterte om plager, har brukt høyhælte sko tidligere i livet, og de fant ingen lignende sammenheng mellom skotøyet til menn og smerter i foten, skriver nhi.no

Forskerne delte skoene inn i ulike grupper: Sko med høye hæler, pumps, sandaler og slippers ble klassifisert som «dårlige». Sko med gummisåler og arbeidsstøvler ble klassifisert som «gjennomsnittlig», mens joggesko ble klassifisert som «god».

Utsettes for støt
Konklusjonen er at kvinner som i hovedsak har brukt joggesko og andre «gode» sko da de var unge, minsker risikoen for å få smerter i foten med mer enn 50 prosent sammenlignet med de som har brukt sko med harde såler eller med gummisåler.

- Storparten av kvinnene i undersøkelsen har brukt sko med høye hæler, og løper den største risikoen for å få problemer med smerter i føttene. Mer enn 60 prosent av kvinnene fortalte at de har brukt «dårlige» sko, sammenlignet med bare to prosent av mennene, fortsetter nhi.no

Forskerne bak studien forklarer at føttene utsettes for et støt hver gang vi tar et skritt, og det er hælen og ankelen som blir belastet mest. Joggesko og andre gode sko har såler som beskytter foten.

Dette bør du derfor tenke på når du velger sko:
  • Velg komfort fremfor fashion så ofte som mylig.
  • Velg sko ut fra hvordan de sitter på foten, ikke ut fra størrelsen som er gitt av produsenten. Skostørrelser varierer fra merke til merke.
  • Finn sko som passer til den største foten din - de fleste har en fot som er større enn den andre.
  • Unngå sko med høye hæler og spiss tå i størst mulig grad.
  • Prøv alltid skoene på begge føttene og prøvegå skoene før du kjøper dem.
  • Når du prøver sko, sjekk at du klarer å bevege tærne fritt.
  • Prøv sko på ettermiddag/kveld. Da er foten størst.
  • Konklusjon er som følger; skoene dine skal passe foten din, det er ikke foten din som skal passe til skoene!

    Kilde: Norsk helseinformatikk
fot_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen