Kvinne, lev ditt liv!

Av og til stopper jeg opp og tenker på hvor det ble av de faste venninnekveldene. Eller hvor mange år det er til jeg er ferdig å betale på studiegjelden. Vi kan være lykkelige og friske, men kan vi noen gang bli bekymringsfrie?

Publisert Oppdatert
For noen dager siden satt jeg og tenkte på hvor mye penger betyr i livet mitt. Jeg hater å vedgå det, men i det siste har tankene nærmest tatt over hele min konsentrasjonsevne. Jeg trenger penger til leilighet og en gang huskjøp, til strøm og internett, jeg har gjeld av ymse slag, jeg må betale for treningstudio og andre fritidsaktiviteter, mat bør jeg nesten skvise inn litt penger til, det hadde vært kjekt å kunne kjøpe et nytt plagg i ny og ne og attpåtil ønsker jeg å spare til fremtiden.

Jeg er i begynnelsen av 20-årene, i perioder føles det som om jeg blir gal av bekymringer. Vondt i magen, søvnløse netter, kjefting på kjæresten, nedprioriterte venner, for liten tid, verdsetter jeg foreldrene mine nok? I det hele tatt bekymrer jeg meg over at jeg bekymrer meg for luksusproblemer. Lista er lang.

Tenåring

Jeg husker da jeg var 14 år og verden føltes stor og farlig, gutten i klassen over meg likte meg ikke, jeg var for feit, jeg var uintelligent. Utenfor jenterommet mitt ventet bekymringene i gangen ved siden av favorittskoene mine. Å være tenåring er litt av en berg -og dalbanetur med mye gøy og spennende opplevelser, men også redsel og hjertesorg pakket sammen i mensensmerter og voksesmerter. Dette er tiden i livet ditt når du gjerne har støst sjanse for å oppleve mest endringer, du går fra å være liten pike med musefletter til å bli en ung, langstrakt kvinne. Av og til føles det som det skjedde over natten! Du tar så mange avgjørelser om venner, karriere, familieforhold og kjærester - alt dette mens hormonene svinger seg inni kroppen din. Likevel tenker jeg; hadde jeg bare visst hva jeg hadde i vente..

20 - 40 år

Jeg filosoferer tilbake, livet har vært en lek. Jeg har hatt den beste barndommen og ungdomstiden noen kan ønske seg, hva var jeg nervøs for? Og nå er jeg ferdig med fullført utdannelse, jeg har fått meg jobb. Jeg har gamle, gode, loyale venner, en hjelpsom familie som elsker meg og en perfekt kjæreste. På ekte bergensk er jeg "griseheldig", og ja, jeg setter pris på livet mitt! Så betaler jeg regninger, jeg vil investere og så vil jeg spare, det betyr jo at jeg ikke lenger får alt jeg peker på av pappa, jeg er voksen nå. Jeg må begrense meg og være lur, ta egne valg og tenke langsiktig. Jeg må sette meg skikkelig inn i egen økonomi.

Jeg får frysninger. Avgjørelsene du tar i løpet av de tjue årene mellom 20 og 40, vil vel kanskje forme hvordan resten av ditt liv vil se ut. Enten du velger karriere, familie eller begge deler; dette er bestemmelser som vil påvirke livet ditt daglig.

Disse årene er travle, din sosiale intelligens og profesjonelle sider vil bli utprøvd hyppig. Det er også mellom 20- og 40årene at du gjerne har størst sjanse for å lykkes i dine seksuelle og emosjonelle forhold til andre mennesker. Mellom alt dette, må du også ta vare på din egen helse, ved siden av alle de andre rundt deg.

40-60 år

Sannsynligvis vil jeg ha passert førti før jeg er ferdig å betale studiegjelden min. Og da har jeg jo selvsagt annen gjeld å bekymre meg for, som boliglån. Jeg har kanskje størst sjanse for å nå høydepunktet i min karriere hvis jeg jobber utefor hjemmet ditt. Det er også en tid for å få grunnfeste i ekteskap, forhold til barna dine og andre viktige personer i livet ditt.

Gjennom denne tiden møter du overgangsalderen, og livsstilen du har levd så langt, vil tydeligjøres gjennom din nåværende helse. Når du er mellom 40 år og 60 år er det gjerne tid for å komme til ro med deg selv og følge opp investeringene dine. Mange mener livet begynner når man runder 40 år, og så lenge du tar vare på helsen din på forhånd, hvorfor skal ikke dette bli en spennende fase i livet ditt?

60+

På dette tidspunket bør livet bestå av fred og harmoni, når du har tid til å gjøre noe du alltid har drømt om. Men for mange kvinner er dette en tid for endring og tilpassing, spesielt gjennom pensjonering, sorg av å miste sine kjære eller andre livsendrende situasjoner. Dersom du alltid har vært frisk, er det jo ingen spesiell grunn til at denne fasen av livet ditt skal bli annerledes. Selvsagt er det alltid visse saker du skal passe på og som er lette å forebygge.

Det behøver ikke være skremmende for oss kvinner å bli eldre, snarere tvert om. Holder du helsen din og passer på deg selv gjennom trening, et riktig kosthold, gode venner og kanskje en ledsager som gjør deg lykkelig, ja da er vel livet prisbelønnet, stimulerende og sunt. Så hvorfor bekymre seg når livet egentlig er helt perfekt?

Kilde: Health24

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning