Kutt ut venninna!

Dette er absolutt godkjente grunner til å kutte ut venner.

Publisert Oppdatert
Vennskap kan være flott på så utrolig mange måter, med latter, trøst, støtte, samtaler og så videre. Men dessverre har noen venner tendens til å ta mer enn de gir¿ Det er da på tide å revurdere vennskapet.

Les også: En forlovers ansvar

Les også: Leken vinter

Les også: Overrask venninnen din


Men før du revurderer hele vennskapet, kan det være lurt å ta en titt på deg selv. Hva er grunnen til at du ønsket å være venn med vedkommende i utgangspunktet? Hvorfor har du venner? Hva er viktig for deg i et vennskap? Hva får du ut av dette vennskapet?

I artikkelen "Improving-relationships" har nettstedet Suite101.com satt sammen en liste over de mest typiske dårlige vennene. Har du et slikt venneforhold?

Disse vennene bør du hold deg unna:

Vampyren
Dette er vennen som suger livsgnisten ut av deg. Uansett om du ser det selv eller ikke, ender du alltid opp med å føle deg sliten etter å vært med vedkommende. Denne typen mennesker er alltid involvert i ett eller annet drama. Livet er stort sett slitsomt, og de har stadig problemer de klager over. I begynnelsen av et vennskapsforhold med en slik person kan det hende du blir smigret over at den andre bruker deg som rådgiver og samtalepartner fra dag 1, men sakte men sikkert vil det utelukkende dreie seg om henne, og aldri om deg. Du bør vurdere om du vil snakke med vedkommende og fortelle hvilken effekt de har på deg. Men ikke ha for store forhåpninger, det er ikke alltid slike personer har selvinnsikt nok til å se at du har et poeng. Vennskap handler om å gi og ta, og hvis en venn bare tar, fortjener du bedre.

Alltid bedre
Hvis du deler en erfaring eller opplevelse som var viktig for deg, avbryter vedkommende alltid med en historie som er bittelitt bedre enn din. Historiene må alltid være litt mer enn dine, mer underholdende, morsommere, skumlere eller mer dramatisk. Hvis din venn ikke vet når det er tid for å lytte og sette pris på deg, er det på tide å spørre seg selv hvor viktig du egentlig er for vedkommende. Gi vennen en sjanse, men vær klar over at det du sier skal bety like mye som det han eller hun forteller.

Treeren: Lyve, bedra eller stjele
Alle gjør en tabbe eller flere i livet, men det er grenser på hvor mange sjanser en person skal få. En venn som konstant lyver for deg, viser deg ikke den respekten venner skal ha for hverandre. Problemet oppstår gjerne hvis du ikke tar løgneren på fersken, men er tilliten så brutt ned at du ikke vet om du kan stole på henne eller ikke, da er det kanskje ikke noe særlig stort håp for vennskapet allikevel.

"Two-face"
Vennen som sier en ting, men som gjør noe helt annet¿ Eller som er vennlig når dere prater sammen, men som snakker stygt om deg bak din rygg, er en såkalt "two-face". Deres oppførsel er verre enn vanlig baksnakking, fordi de med vilje bruker din tillit og vennskap til å dolke deg i ryggen for egen vinning etterpå. Kvitt deg med en slik venn, du kommer aldri til å kunne få et godt vennskap med en slik person.

Den avhengige
Dop, alkohol, gambling, sex¿ Uansett hva vedkommende er avhengig av, vil avhengigheten til slutt spise så mye av personligheten at et ekte vennskap blir vanskelig å opprettholde. Du bør kun være en venn og en støtte hvis vedkommende innser sine problemer og aktivt jobber med å gjøre noe med dem.

Den som bruker deg
Denne personen bruker andre mennesker under dekke av å være venn. De er venn med folk som har noe de kan benytte av, det være seg en bil, videospill, en sofa å sove på, filmer, mat og så videre. Hvis du mistenker at du blir utnyttet, er den store testen for dette vennskapet å si nei. Hvis personen fremdeles ønsker å tilbringe tid sammen med deg, til tross for at han eller hun eksempelvis ikke ble hentet på flyplassen, eller fikk tilbringe natten på sofaen din, kan det være ekte vennskap.

Misbrukeren
Venner skal støtte deg og være glad i deg. Ja, venner kan utfordre deg til å bli en bedre person eller gjøre forandringer i livet ditt, men dette skal gjøres på en kjærlig og støttende måte. Misbrukeren tenderer å være nedsettende, såre seg og holde deg nede. Vedkommende greier å få deg til å føle at du trenger han/hun uansett hvor mye de sårer deg. Det er veldig vanskelig å kutte ut en slik person, fordi de har greid å gjøre livet ditt miserabelt i mellomtiden.

Denne listen forteller ikke når du skal ende et vennskap. Men du kan bruke den for å evaluere de vennskapene du er i tvil om du vil fortsette. Hvis venner tar mer enn de gir, ikke vær redd for å konfrontere dem og fortell hvordan du føler det. Venner bør tåle å ha en åpen kommunikasjon. Hvis ting ikke endrer seg, bør du kanskje innse hvilke fordeler det er å kutte slike mennesker ut av livet ditt.

Kilde: Suite101.com gossip_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen