Kom i form med dette

Ikke bare er det koselig og behagelig, massasje øker også treningsevnen.

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!Massasje forebygger skade først og fremst ved at muskulatur og bindevev blir mer smidig og elastisk.

På mosjonistnivå vil de samme positive effektene av massasje gjøre seg gjeldende, og det blir anbefalt å integrere massasje i treningsopplegget. Behandlingen virker både skadeforebyggende og har positiv effekt på restitusjonstiden.

- Det er vanlig å si at massasje øker trenings- og prestasjonsevnen, forebygger skade og gir raskere restitusjon etter harde økter, sier Anders Jensen, styreleder i Norges Massasjeforbund.

Smidig muskulatur

Roy Jonasson, som er personlig trener, instruktør og massasjeterapeut ved Helseterapeutene, er enig.

Les også: Videospesial: Den beste treningsmusikken

Les også: Slik får du bikiniformen- Mosjonister som trener tre til fire ganger i uken har absolutt god effekt av massasje. Det virker både skadeforebyggende og forbedrer restitusjonen, sier han.

Massasje forebygger skade først og fremst ved at muskulatur og bindevev blir mer smidig og elastisk. Massasjen har også en avspennende effekt. Kombinert med bedre blod- og lymfesirkulasjon, og bedre transport av oksygen og næringsstoffer til cellene, reduseres risikoen for kramper og betennelsestilstander.

Helst jevnlig behandling

- Vi jobber mye med skadeforebygging blant idrettsutøvere. Og det viser seg at de som får jevnlig behandling, har lavere skadefrekvens enn de som sjelden får massasje, sier Jonasson, som også er massør for Vålerenga Fotball.

Men om du bare får en massasjebehandling en sjelden gang, er det ikke sikkert du merker noe særlig effekt.

- Det gjør du derimot garantert hvis du får massasjebehandling over en lengre periode. Når du da kutter ned, vil du merke forskjellen, sier han.

- Må tilpasse behandlingen

Massasjebehandlingen må tilpasses til hvem som skal få massasjen - og i hvilken sammenheng.

- Det gjelder for eksempel om massasjen skal utføres før, under, eller etter treningen, sier Jonasson.

- For behandlingen vil være annerledes i disse situasjonene. Det har med hvor dypt massøren går og hvor fort det jobbes.

I forkant av en konkurranse, for eksempel, ønsker man å få opp eksplosiviteten i muskulaturen. Under en konkurranse eller trening, derimot, ønsker man å holde muskulaturen i gang. Og etter en økt er målet å hjelpe til med å roe ned kroppen, slik at restitusjonen går så fort som mulig.

- Vit hva du trenger

Ifølge Jonassen bør du være bevisst på hva slags behandling du trenger, før du bestemmer deg for om det er naprapaten eller massøren du skal kontakte.

- Skal du fikse et konkret problem, er det kanskje naprapaten du bør gå til. Skal du forebygge skader, bør du gå til massøren. Med andre ord, har du låsning i ryggen, oppsøker du naprapaten. Har du muskelproblemer, går du til massøren.

Hjemmebehandling

Men med regelmessige besøk til massøren eller naprapaten, kan det fort gå hardt utover lommeboken.

- Det er flere grep du kan gjøre hjemme for å korte ned restitusjonstiden. Det går for eksempel an å behandle de største muskelgruppene på seg selv, selv om det kan være litt vanskelig.

Vil du prøve dette, må du huske at etter endt trening, skal du roe ned musklene. Jonassen anbefaler å prøve med noen vanlige strykninger på muskulaturen.

- Husk at det viktigste er frakte avfallsstoffene ut av kroppen så fort som mulig, siden det gir hurtigere restitusjon.

Hakker man løs, får man sannsynligvis motsatt effekt, ved at man stimulerer reseptorene i musklene.

- Gi hverandre massasje

Ønsker du å lære praktiske massasjeteknikker, kan du melde deg på kurs om dette.

Les også: Gode grunner til å IKKE slanke seg

Les også: Trygt og lett i toppform

Les også: Tren som kjendisene- Det finnes helgekurs i massasje til husbruk, hvor man lærer grunnleggende massasje til hjemmebruk, sier Jonasson.

Gjør du dette med for eksempel partneren din, kan dere massere hverandre etter trening hjemme - så ofte dere vil - og uten at det koster noe.

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen