Klar for løpebølgen?

80-tallet var løpingens glansdager. Nå er løpebølgen her på nytt!

Publisert Oppdatert
Jogging var stort på 80-tallet, men nå ser det jammen meg ut til at løpebølgen er over oss på nytt. I år ønsker flere enn på mange år å delta i mosjonsløp, og det går mot rekorddeltakelse i Oslo maraton.

- Vi merker oppgangen litt tidligere enn andre, og har sett en økning siden 2003, sier daglig leder Kjell Vigestad i Kondis - medlemsorganisasjonen for utøvere av kondisjonsidrett.

 

Medlemstallet i Kondis har økt med hele 40 prosent siden 2003. Dette gir en pekepinn på at løping blir stadig mer populært, og at løpingen ikke lenger er et 80-talls fenomen.

Relative tall
En undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Löplabbet viser at halvparten av alle nordmenn løper regelmessig. Av de som løper, sier 2 av 10 at de løper tre ganger i uken eller mer.

- Men vi må huske på at løping er alle idretters mor. Det er få idrettsgrener som ikke involverer løping, så disse tallene er relative, sier Vigestad til NHI.no.

Mens gjennomsnittsalderen på løperne langs landeveien har økt i takt med joggebølgen på 80-tallet stadig ble fjernere, er det nå også en endring i hvem som løper. Kvinner og unge deltar gjerne i mosjonsløp, og blir hekta på løping.

Økt fokus på helse
Det er flere grunner til å den brede interessen for løping som mosjonsidrett falt mot slutten av 90-tallet. En av grunnene kan være den negative omtalen en del mosjonsløp fikk i ulike medier. Det svært populære Grethe Waitz-løpet fikk for eksempel et stempel som fyllefest og et lite kultivert arrangement.

 

Norge er det eneste vestlige landet som ikke har fulgt den internasjonale løpetrenden, da det ikke har vært noen nedgang i løpeinteressen i disse. Nå ser det imidlertid ut til å bli andre tider. Det spekuleres i om det er helsegevinsten ved løping som gjør at stadig flere tar frem joggeskoene. Det blir sett på som et effektivt middel mot dagens velferdsproblem og det er en treningsform skapt for travle dager.

 

- Tar du løpeturen før du dusjer om morgenen, har du nesten ikke tapt tid, sier Vigestad til NHI.no.

 

Må avvise deltagere
I våre naboland Sverige og Danmark har man sett en økende interesse for løping en god stund. Populære mosjonsløp i begge land har blitt utsolgt på kort tid. I Danmark er det endatil flere som løper nå enn under storbølgen på 80-tallet. Nå skjer det samme i Norge.

 

I fjor måtte nemlig Oslo maraton avvise deltagere. Arrangementet som for få år siden lå i dvale på grunn av manglende interesse, måtte i fjor sette et tak på 11000 deltagere.

I år går det mot rekorddeltakelse. I midten av april var det allerede 5000 påmeldte. I fjor ble samme antall påmeldte nådd i slutten av juni.
 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen