Karrierekvinnens hemmeligheter

Sjekk om du har "ledergenet"!

Karrierekvinnens hemmeligheter
Karrierekvinnens hemmeligheter
Publisert Oppdatert
Er du en karrierekvinne med lederambisjoner? Lurer du på om du har det som skal til for å bli en god leder? Eller sliter du med balansen mellom jobb og fritid?

NLP Coach ved ATG coaching, Vibecke M. Garnaas, mener at du må jobbe hardt og målrettet over lengre tid hvis du ønsker å lede andre. Men, med nytt pågangsmot og en stor porsjon selvsikkerhet vil du være klar til å markere deg som leder og vise omgivelsene at du er verdt tilliten.

Riktig balanse

- Men, det er normalt å kjenne seg stresset i hverdagen. Den nye tilværelsen gir grobunn for en rekke stressrelaterte følelser som trigger både kropp og sinn. Forventningspresset man opplever resulterer i flere vanskelig situasjoner og valgmulighetene minskes i takt med presset, samtidig som det å bestemme seg blir en større utfordring enn nødvendig, sier Garnaas.

Les også: Ikke gjør disse tabbene

Les også: Nedfor?

Les også: Kledd til skolestartI jobben som Coach møter hun stadig flere som sliter med balansen i livet. Kjennetegnet er karrierekvinner som opplever vanskelige situasjoner på flere områder i livet hvor deres personlige verdier ikke blir ivaretatt på en sunn måte.

- Verdigrunnlaget vårt endres i takt med vår egenutvikling, slik at det som en gang motiverte oss ikke lenger fungerer, og belønningen synker i takt med endringene som skjer. Men hvordan skal man klare å unngå en slik situasjon?, spør hun.

En god leder

- Fundamentet hos en god leder finner vi i personens personlige verdier og evne til å verdsette disse i seg selv og i andre. Dette er med å avgjøre om personen har de rette lederegenskapene for å lykkes i jobben. Det kan derfor diskuteres om lederegenskaper er noe man kan tillære seg eller om det er personrelatert på samme måte som DNA, mener coachen.

Det er ikke gitt at en person med inngående, faglig kompetanse vil være en god leder basert på kompetansen alene. Det er avgjørende at lederen innehar de grunnleggende verdiene som bedriften er bygd på.

- Det er viktig med personlige ambisjoner relatert til karriere, men det er vel så viktig å bevisstgjøre seg selv på hvorfor man ønsker en lederstilling. En lederstilling for prestige, makt eller penger, vil sjelden føre frem og det vil til slutt slite deg ut. Påtar du deg en lederstilling hvor dine personlige verdier ligger til grunn og med ambisjoner om å oppfylle disse, så er sjansen større for at du blir tilbudt jobben og viktigst av alt at du trives i den. En konsekvens av dette vil være en mer balansert hverdag hvor ting som tidligere var sekundære blir en del av hverdagen igjen, sier Garnaas.

Prøv dette

Først skriver du ned hva som er viktig for deg i forbindelse med karrieren og hva som må være tilstede for at du skal kunne trives i jobben.

Deretter kan du sjekke om du har "ledergenet". Svar derfor på følgende spørsmål:
  • Hva er intensjonen med en lederstilling?
  • Hva vil en lederstilling gi meg?
  • Hva ønsker jeg å oppnå med en lederstilling?
  • Hva kan jeg bidra med i jobben som leder?
  • Hvilke likhetstrekk er det mellom mine personlige verdier og bedriftens verdier?
  • Hva er jeg villig til å gi for å nå målet som leder?
  • - Legg merke til om det du skrev under første punkt samsvarer med svarene du gav på spørsmålene over. Det skal være en link mellom disse. Motivasjonen din skal være intern basert fremfor ekstern basert. Søken etter den perfekte lederstillingen starter med deg og dine verdier. Alt starter med deg, det er du som avgjør resultatet!
vibecke_garnaas_001_05-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning