Bakterier på tannbørsten

Joda, tarmbakteriene koser seg på tannbørsten

Så ofte bør du bytte ut tannbørsten.

E.COLI: At tarmbakterier kan forville seg bort på tannbørsten du rengjør munnen med hver morgen og kveld, er ikke en tanke som slår de fleste. Men, joda, det kan altså skje, og i verste fall føre til E.coli.
E.COLI: At tarmbakterier kan forville seg bort på tannbørsten du rengjør munnen med hver morgen og kveld, er ikke en tanke som slår de fleste. Men, joda, det kan altså skje, og i verste fall føre til E.coli. Foto: Wikipedia.
Sist oppdatert
MILLIONER: -Tannbørsten vil ved første gangs bruk, umiddelbart når den kommer i kontakt med spytt, tenner og slimhinner i munnen, bli smittet med millioner av mikroorganismer som finnes i dette miljøet, sier Morten Enersen, førsteamanuensis ved Institutt for Oral Biologi ved Det Odontologiske Fakultet på Universitetet i Oslo.
MILLIONER: -Tannbørsten vil ved første gangs bruk, umiddelbart når den kommer i kontakt med spytt, tenner og slimhinner i munnen, bli smittet med millioner av mikroorganismer som finnes i dette miljøet, sier Morten Enersen, førsteamanuensis ved Institutt for Oral Biologi ved Det Odontologiske Fakultet på Universitetet i Oslo. Foto: UIO
PROFESSOR: Anne Aamdal Scheie, doktor og professor ved Institutt for oral biologi på Universitetet i Oslo, forteller at det finnes flere millioner bakterier på tannbørsten, blant dem kan det være sykdomsfremkallende bakterier.
PROFESSOR: Anne Aamdal Scheie, doktor og professor ved Institutt for oral biologi på Universitetet i Oslo, forteller at det finnes flere millioner bakterier på tannbørsten, blant dem kan det være sykdomsfremkallende bakterier. Foto: UIO

Det er en kjent sak at tennene dine kan fortelle mye om helsen din. Og en ting som dessverre også er sant, er at tannbørsten blir full av bakterier - uansett hvor ren og pen du holder den.

Ja, faktisk blir den smittet av bakterier med en eneste gang du har puttet den nye tannbørsten i munnen.

-Tannbørsten vil ved første gangs bruk, umiddelbart når den kommer i kontakt med spytt, tenner og slimhinner i munnen, bli smittet med millioner av mikroorganismer som finnes i dette miljøet. Det er fortrinnsvis bakterier som representerer normal mikroflora i munnhulen, og denne består av et stort antall bakteriearter, sier Morten Enersen, førsteamanuensis ved Institutt for Oral Biologi ved Det Odontologiske Fakultet på Universitetet i Oslo, til Kvinneguiden.

Tarmbakterier på kosten

Enersen kan også fortelle at enkelte sopp- og virusarter er tilstede på tannbørsten.

- I tillegg til kontakt med spytt, tenner og slimhinner, kan tannbørsten også få kontakt med blod fra blødende tannkjøtt. Spytt og blod som representerer to kroppsvæsker, utgjør i denne sammenheng en liten, men potensiell mulighet for overføring av en farlig prosess. Pasienter som for eksempel er infisert med hepatitt virus eller HIV virus vil ha en variabel virusmengde i blodet. Det er entydig at spytt og blod kan inneholde variable mengder av viruspartikler og være en potensiell smittekilde. Spytt i seg selv vil og være en potensiell kilde til overføring av bakterier, sier han.

Dette er en bakterieflora som normalt finnes hos alle mennesker, med noen variasjon.

- Hos friske personer lever den i harmoni med verten. Noen av disse bakteriene er bare såkalte "good guys." Andre forårsaker ikke infeksjon der og da, men kan bidra til det dersom immunforsvaret lokalt eller generelt er svekket av en eller annen grunn. Da kan det oppstå lokalisert infeksjon eller en generell infeksjon. Dette henger sammen med den enkelte bakteriearts genetiske egenskaper og evne til å fremkalle sykdom, men balansert mot immunforsvaret, sier tannlegen.

Bakteriene som hovedsaklig kommer på tannbørsten, finnes i den normale munnhulefloraen.

- Bakteriene vokser best med lavere oksygentrykk eller helt i fravær av oksygen, men det kan også finnes andre arter der som normalt ikke skal være tilstede, blant annet tarmbakterier, sier Enersen.

Det er altså slett ikke noen myte at det finnes "millioner" av bakterier på tannkosten man bruker.

Det kan Anne Aamdal Scheie, doktor og professor ved Institutt for oral biologi på Universitetet i Oslo, fortelle.

- Man finner millioner av bakterier på tannbørsten . I hovedsak finner man vanlige munnhulebakterier som finnes i tannbelegget man børster bort fra tennene, men man kan også finne sykdomsfremkallende bakterier som Staphylococcus aureus, E. coli, Pseudomonas og herpes simplex virus, sier Aamdal Scheie til Kvinneguiden.

Plassering av tannkost

Selv om bakteriene hovedsakelig stammer fra vår egen munn og tannbelegg, kan de også, ifølge professor Aamdal Scheie, komme fra miljøet rundt gjennom luft og vann.

Enersen forteller at siden bakteriene var noen av de første mikroorganismene på jorda, finnes de overalt; på hud, slimhinner og overalt i miljøet omkring oss.

- Men de er så små at de ikke kan sees med det blotte øye. For å hindre overføring av bakterier fra miljøet via tannbørsten, som kan være potensielt farlige for oss, bør man være nøye med hvordan man behandler og oppbevarer den, sier han.

Philip Tierno er en anerkjent forsker og leder for avdeling for klinisk mikrobiologi ved New York University Medical Center. Han har også skrevet boken "The Secret Life of Germs" - Bakterienes hemmelige liv.

I boken opplyser han at tannbørsten din kan inneholde 10 millioner bakterier.

Hovedårsaken til at børsten blir populær blant bakterier er plasseringen av den. På badet gjør vi alt fra å dusjer, skvette, svette, sprayer og skyller ned.

Dermed er det ikke så rart at ekle kryp finner veien ned på tannbørsten.

Dette reduserer bakterieveksten

Hygieneråd

Professor Philip Tierno har følgende tipsliste til deg som vil ha en renest mulig tannbørste:

  • Legg ned toalettlokket før du skyller ned. Da unngår du å spre bakterier med eventuell vannsprut.
  • Flytt tannbørsten inn i et skap - da er den ikke så utsatt lenger.
  • Sett tannbørsten i et glass med kosten opp. Slik tørker den fortere. Tørre flater er ikke så tiltrekkende for bakterier.
  • Dypp børsten i hydrogenperoksid en gang i uka, det dreper bakteriene som måtte befinne seg på den.
  • Kjøp inn mange billige tannbørster og bytt den ut en gang i måneden heller enn fire ganger i året.

Aamdal Scheie mener at tannbørstens design har en del å si for i hvilken grad bakteiene vil formere seg.

- Er det tett med bust, fuktige forhold og kanskje tannbørsten settes i et etui, da vil bakteriene trives bedre. Man kan for eksempel la tannbørsten stå i klorheksidin for å redusere bakterietallet. Dette siste kan være aktuelt for pasienter med nedsatt almenntilstand og dårlig immunforsvar, sier professoren.

Enersen er mer skeptisk til siste rådet:

- Bruk av desinfiserende midler på tannbørsten anbefales av noen tannleger, men det finnes liten forskning som understøtter betydningen av dette for overføring av sykdom via tannbørsten, mener han.

Men for å unngå å putte en skikkelig bakteriebombe i munnen din morgen og kveld, er det flere ting du kan gjøre for å holde børsten så ren som mulig.

- Skyll tannbørsten godt i rent vann etter bruk. La den stå vertikalt og lufttørke, fremfor å ligge i et fuktig, lukket miljø. Dette vil redusere bakterieveksten mellom hver gang den benyttes, råder Enersen og fortsetter:

- Ikke bruk andres tannbørste, og pass på at den ikke kommer i direkte kontakt med miljøet omkring. Det siste er spesielt viktig på institusjoner og lignende der det kan finnes syke pasienter med redusert immunforsvar, sier han.

Så ofte bør du bytte

BUSTETE BUST: - Det anbefales at man bør bytte tannbørste hver tredje-fjerde måned, litt avhengig av hvor stor slitasjen på selve børsten - utseendet av busten, sier Enersen.
BUSTETE BUST: - Det anbefales at man bør bytte tannbørste hver tredje-fjerde måned, litt avhengig av hvor stor slitasjen på selve børsten - utseendet av busten, sier Enersen. Foto: Colourbox.

Enersen anbefaler å følge med på busten for å se når man burde bytte ut tannbørsten med en ny.

- Det anbefales at man bør bytte tannbørste hver tredje-fjerde måned, litt avhengig av hvor stor slitasjen på selve børsten - utseendet av busten,sier han.

Aamdal Scheie forteller at det ikke har noe å si hvor hardt man børster i forhold til bakteriespredning, men hvor mye tannbelegg man har, og hvilke bakterier som finnes i munnen hos den enkelte.

Hun anbefaler å bytte ut tannbørsten oftere:

- Det kan være individuelt, men man bør bytte ut tannbørsten etter mellom én og tre måneders bruk, sier hun.

Les også:

Ikke puss tennene rett før du skal sove

- Sukker er skremmende farlig i store mengder

Plastflasker er aldri helt tette

Denne saken ble første gang publisert 16/07 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også