Italiensk gourmetkaffe på nett!

Petter Wilhelmsen var ikke tilfreds med å måtte velge mellom navnløse espressobønner der etiketter med "franskbrent" og "italienskbrent" var eneste referanse.

Publisert Oppdatert
Selv om den svarte trakterkaffen fortsatt er den mest populære er espressoen og avanserte kaffemaskiner på full fart inn i norske hjem. Petter Wilmhelmsen er en lidenskapelig kaffeelsker, og en av fire som står bak nettstedet Caffeclub.no, den første norske nettsiden som tilbyr et bredt utvalg av kjent italiensk kaffe og kaffemaskiner på nett.

- Som alle andre hadde vi drukket trakterkaffe i en årrekke, men etter å ha drukket god kaffe på cafèer, ønsket vi også å nyte denne kaffen hjemme, forteller han, og beskriver forskjellen på trakterkaffe og kaffe laget med en espressomaskin:

- Det som kjennetegner espressomaskiner og mokkakokere er at kaffen lages med damp og ikke kokes i vann, slik det gjøres i vanlige kaffetraktere. Vi hadde en visjon om å skape et varehus på nettet der espressoelskere kunne oppleve et mangfold av smaker, merker og kafferelaterte produkter - et sted der vi selv ville likt å være. Vi har valgt å tilby italienske merker fra kjente kaffehus med lange tradisjoner og ulike spesialiteter, forteller han.

Petter mener det er helt uholdbart at man i Norge, som et av få land i Europa, ikke har flere ulike kjente kaffemerker å velge mellom, siden vi drikker så mye kaffe som vi gjør.

- Å ha liten valgmulighet med tanke på kaffe kan sammenlignes med en shoppingtur i Bogstadveien med kun et klesmerke å velge mellom. God kaffe kan sammenlignes med god vin der det er en glede å utforske nye smaker, nyanser og merker. Når det gjelder kvalitet på kaffebønnene er opprinnelsessted, sortering og foredling noe av det som er viktig for å skape et godt resultat. I Italia, som ofte blir omtalt som espressoens hjemland, er det faktisk over 3000 kaffebrands. Mange av dem har holdt på i over hundre år og blitt lokale hjørnesteinsbedrifter, forteller han.

Nordmenn drikker mest kaffe i verden

Hver eneste dag drikker 2,8 millioner nordmenn om lag 12 millioner kopper kaffe. Dette gjør oss til verdens mest kaffedrikkende land, med et kaffeforbruk på nesten 4,4 milliarder kopper i 2006.

- Landets kaffeforbruk har fått en ørliten oppsving siden 2003. Det er ingen tvil om at kaffe fremdeles er den store folkedrikken i Norge. Vi drikker kaffe på jobb, i godstolen hjemme, på kafé og når vi er på besøk. Den er vår sosiale olje, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.

- Norge har kommet litt sent inn i den tradisjonelle, europeiske kaffekulturen. Vi trenger ikke å se lenger enn til Sverige for å finne et dramatisk bedre utvalg og andre kaffevaner. Imidlertid er det mye som skjer i Norge og trenden går helt klart mot kontinentale kaffevaner og espressobaserte kaffedrikker. Når etterspørselen nå er på vei til å endre seg vil tilbudet bli bedre, sier Petter.

For mange kan det virke litt voldsomt med avanserte kaffemaskiner og kaffebønner som må males, men i følge Petter trenger du slett ikke å blakke deg helt for å lage en god espresso hjemme.

- Nei, man kan faktisk med en mokkakoker til hundre kroner lage en meget god kaffe. Da får man ikke crema på kaffen, men smaken er veldig god. Når det gjelder kaffebønnene er det flere ting som påvirker prisen, blant annet blandingen av kaffetyper, hvor omstendelig foredlingsprosessen er og hvor de grønne bønnene kommer fra. Vi har en meget god kaffe helt ned i 89 kroner per kilo, noe vi tror er billigst i landet. Imidlertid må vi innrømme at den beste kaffen finner vi i det øvre prissjiktet, en virkelig god kaffe ligger hos oss på ca. 200,- pr. kilo. Vi kaller det en gourmetkaffe.

Alt til sitt bruk

Selv om kaffemaskiner til tusenvis av kroner selges som hakka møkk er det i følge Petter kaffekvaliteten som er det viktigste:

- Det viktigste er å finne ut av hvordan kaffe man liker. Det er mulig å få god kaffe på mange forskjellige kaffemaskintyper bare man har god og fersk kaffe. Selv om vår kaffe er espressobasert må man ikke ha espressomaskin, men vi tror at de fleste vil bli mest fornøyd med å legge fra 4-5000 i en dokumentert god espressomaskin. Når vi først drikker så mye kaffe i dette landet er det ikke en urimelig høy investering. Vi har valgt å selge kaffemaskiner fra Gaggia som har vunnet flere tester i Norge og har et bra serviceapparat, visstnok var det de som oppfant espressomaskinen, forteller han.

Enten du er en erfaren kaffedrikker eller nybegynner, så finnes det både maskiner og kaffetyper som passer, alt til sitt bruk.

- Med en manuell kaffemaskin kan man selv påvirke resultatet mye og bli en hobbybarista. Det er også en fordel med manuelle maskiner at man der enkelt kan bruke pods, noe som kommer for fullt. Har man ofte mange gjester og litt dårligere tid er automatiske kaffemaskiner en fordel.

Petter er overbevist om at nordmenn med tiden vil sette pris på en ekte espresso, men har ingen tro på at trakterkaffen forsvinner.

- De fleste europeere mener at en espresso er vanlig kaffe, eller caffè som de kaller det i Italia. Den såkalte americano ligner jo allikevel på norsk traktekaffe. Den store forskjellen er at espressobasert kaffe er mørkbrent og sterkere i smaken. Imidlertid er det mange som er vant til traktekaffe og vil fortsette å drikke det, fordi de liker det. Den vil nok bestå side om side med kontinental kaffe, avslutter Petter.

i_221222

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning