Ikke undertrykk sorgen

Annika Richardsen gir råd. Slik kan vi stå sammen i den vonde stunden.

Ikke undertrykk sorgen
Ikke undertrykk sorgen
Publisert Oppdatert
- En vanvittig tragedie har rammet hele Norge - og vi sitter alle lamslått tilbake i sorg, vantro fortvilelse og sjokk over det uvirkelige som har skjedd. Jeg vil utrykke min dypeste medfølelse og respekt for alle berørte i denne tragedien. Det er et ufattelig tap av menneskeliv og en bunnløs sorg som ingenting kan bøte på, sier Kvinneguidens coach og kommunikasjonsekspert, Annika Richardsen.

Det finnes ingen ord som kan gjøre dette bedre. Men vi kan midt i vår felles fortvilelse dele den med andre, tørre å være medmennesker, åpne og tilstedeværende. Vi kan gi hverandre rom for å sørge samtidig som vi viser at vi bryr oss og deler i fortvilelsen. Vi kan tørre å vise kjærlighet, være rause medmennesker som tør å dele det gode som bor i oss. Det kan ingen ta fra oss.

- Det finnes ingenting som kan fjerne den ekstreme sorgen etter at man har opplevd et utenkelig og vanvittig tap, ord blir fattige når sorgen rammer oss på det sterkeste. Men, det siste man må gjøre er å undertrykke sorgen, sier Richardsen.

Søk hjelp

Når man opplever sorg og sjokk, enten det er nært eller fjernt, er hvordan man takler sorgen svært personavhengig.

- Likevel er det viktig å ta imot sorgen og ikke dysse den ned. Det vil gjøre sorgen enda mer langvarig og komplisert. Man blir på en måte aldri ferdig med å bearbeide sorgen, men man kan akseptere at den er der og man kan leve med den videre ved at man er åpen om hvor vanskelig situasjonen er, sier coachen.

Richardsen understreker viktigheten av å ikke være alene hvis du sliter med tankene.

- Strekk deg ut til de rundt deg, be om hjelp selv om du føler at ingen noen gang kan forstå deg. Ikke føl deg alene om fortvilelsen, for det er du aldri. Å dele det du bærer på med andre, vil sette i gang sørgeprosessen, sier coachen mens hun fortsetter;

- Og på sikt vil sorgen endre seg fra den paniske følelsen i starten til en fredfull sorg man vil klare å leve med.

Vær et medmenneske

I en ekstremsituasjon er det meste ufattelig å takle, særlig for de som står litt utenfor og må se på andre som lider mer. Men, her er det om å gjøre å ikke holde for mye avstand, mener Richardsen.

- For å støtte de som har det tøft og vondt, kan du strekke deg ut mot de rundt deg, og det kan du gjøre på flere måter, sier hun og tipser:
  • Vær genuin og fortell at du synes det er vanskelig å si noe som helst fordi ord ikke alltid kan dekke omfanget av sorgen man kjenner.
  • Du kan fortelle at du vil være der for personen som lider; "Jeg vet ikke hva jeg skal si, men jeg er her for deg og vil hjelpe deg og støtte deg med alt du behøver av hjelp".
  • Ikke vær redd for å være åpen om at du føler deg maktesløs, ikke vær redd for å si noe feil. Snakk rett fra hjertet ditt og våg å vise følelser.
  • Anerkjenn situasjonen og vær direkte og ærlig med personen som lider. "Jeg har hørt det grufulle, jeg vil veldig gjerne være her for deg så mye som jeg kan".
  • Ord blir ofte overflødige, derfor er det like viktig å gi mye rom til stillheten, det er ikke alltid man trenger å si noe som helst så lenge man er sammen i den vonde stunden.
Annika2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning