Ikke glem dette!

Så mye bør du drikke når du trener om sommeren.

Publisert Oppdatert
Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no.

Det er ikke farlig å trene i sommervarmen. Men økt temperatur krever at du drikker godt.

Når kvikksølvet i gradestokken kryper stadig nærmere toppen, kan det være fristende å droppe treningsøkten til fordel for langt mindre strevsomme aktiviteter. Men, det er smart å fortsette treningen, bare husk å drikk!

Vær i balanse

Frank Ingjer (63) er professor i fysiologi ved Norges idrettshøyskole. Han maner til økt fokus på drikkevaner og bekledning når temperaturen stiger.

Les også: Tren overkroppen ute!

Les også: Her er de skjulte kaloriene

Les også: Dette gir flat mage- Pass på å være i balanse før man trener, og tenk på væskeinntak både før, under og etter. Dette er viktige grunnprinsipper i all trening, men ekstra viktig når det er varmt, mener Ingjer.

- I tillegg må man jo ikke kle seg fullstendig galt. Skrekkeksempler er trening i det militære, hvor soldatene må løpe i varmen i full feltuniform. Soldatene blir dehydrert, og det kan gå riktig ille. Forsøk å bruke porøst tøy, slik som mange av de nye treningstrøyene. Bomull er lite egnet som bekledning når det er som varmest, mener Ingjer, og forklarer hvordan kroppens eget kjølesystem fungerer:

- Når den utskilte svetten fordamper, trekker den varme fra kroppen. Dermed reguleres kroppstemperaturen mot det normale. En bomullstrøye trekker til seg all fuktigheten, og hjelper ikke til med kjølingen. En teknisk trøye med porøst stoff vil derimot sørge for at svetten fordamper hurtigere, forklarer Ingjer.

Drikk mye

Hvor mye bør man drikke når det er varmt?

- Det er individuelt, men man bør drikke mye. Rent generelt vil jeg si det er mye overtro når det gjelder drikkevanene under trening. Jeg har hørt flere si at det ikke lønner seg å drikke, for da svetter man mer. De velger i stedet å la være å drikke, i håp om at de skal unngå å svette. Men 99 prosent av folk som trener, drikker for lite, sier Ingjer.

Blant annet bør væskebalansen være i orden 24 timer før treningsøkten starter, for at effekten skal bli optimal. Ved tiltagende dehydrering vil nemlig prestasjonsevnen gå betraktelig ned. Vurderingsevnen blir dårligere, og man kan i verste fall få kramper. Uansett vil utbyttet av turen blir dårligere.

- Forsøk å være i balanse et helt døgn før. Et enkelt mål på dette er å se på om urinen er blank. Deretter bør man drikke litt før man starter. Mange har hørt dette rådet, men tar bare en slurk. Men drikk mer. Drikk så mye som 1,5 til to desiliter. Og ha med drikkeflasker underveis, formaner professoren.

Tips

  • Unngå å løpe når det er varmest.
  • Vær forsiktig med intensiteten.
  • Tren rolig. Ikke legg opp til de aller lengste treningsturene.
  • Kjør gjerne intervall-drag på fire til fem minutter.
  • Husk på riktige klær og nok drikke.
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning