Gutt eller jente?

Det handler om X og Y, men det hele er mer en gåte enn en ligning.

Publisert Oppdatert
Det finnes utallige kjerringråd. Tut på magen indikerer gutt, eller er det en jente som vokser der inne? Mange ubesvarte spørsmål finnes, men en ting er sikkert - faren bestemmer kjønnet.

Ære til far

Likevel vet man enda ikke hva det er som bestemmer kjønnet på barnet. Kan vi i det hele tatt bestemme det selv?

Seksjonssjef og lege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, Peter Fedorcsak, forteller at det er gjort svært mye forskning rundt dette temaet. Spørsmålet er om man kan påvirke barnets kjønn, eller er dette umulig?

- Dette er et spørsmål av evig interesse, som har vært kilde til flere doktorgrader av typen "hvordan får vi gutt eller jente". I praksis er det veldig vanskelig, nesten umulig, å påvirke barnets kjønn, sier han.

Barnets kjønn bestemmes på grunnlag av hvilken kombinasjon av de to kjønnskromosomene de har, X eller Y. Jenter har XX og gutter XY. Siden barnet bare arver ett kjønnskromosom fra hver av foreldrene, er det faren som "bestemmer" barnets kjønn. Alle eggceller har et X-kromosom, mens spermier enten har X eller Y. Hvis spermien som befrukter egget bærer et X-kromosom fødes det en jente, og hvis det bærer et Y-kromosom blir det gutt.

Kanskje?

Legen forteller at X- eller Y-bærende spermier er ganske like, og det finnes ingen absolutt sikre laboratoriemetoder for å skille disse med tanke på å befrukte et egg utenfor kroppen for å lage gutte- eller pikebarn.

- Man kan derimot undersøke et befruktet egg om det bærer jente- (XX) eller guttekombinasjonen (XY), og sette det tilbake i kvinnens livmor. Men dette er kun aktuelt i meget spesielle tilfeller av for eksempel alvorlig arvelig sykdom. Bioteknologiloven regulerer dette, forklarer Fedorcsak.

Kjerringråd ikke fakta

Mange vordende foreldre ser etter diverse kjennetegn for å tippe barnets kjønn mens kvinnen er gravid. Dette kan være morsomt og spennende, men noe annet enn gjetting blir det aldri. Fedorcsak må skuffe mange som er skråsikre i sin spådom.

- Kjerringråd, slik som hvor spiss kvinnens mage er, er stort sett gjetting. Men ved bruk av ultralyd tidlig i svangerskapet, kan man imidlertid ofte se hvilket kjønn fosteret har, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning