Fritt fram for fylla?

Det er langhelg, tid for fri og for mange fest. Men før du drikker for mye, er det visse forholdsregler du bør ta. Skulle du falle utpå, har vi rådene for dagen derpå!

Publisert Oppdatert
Du har fri og skal kanskje slappe av med gode venner, god mat og ikke minst god øl og vin. Det er hyggelig og godt å slippe skuldrene ned og legge bena på bordet. Og det er enda bedre å puste inn en god og fyldig vinaroma eller sippe på en kald øl!

Legen advarer

Helgene resulterer kanskje litt for ofte i en fuktig festkveld på fredag eller lørdag. Det er uvisst hvor lang tid det tar før kroppen får varige mèn av denne vanen, men lege ved Skuteviken Klinikken i Bergen, Kristin Bergstad Lazaridis advarer og forteller at det vil skade kroppen om du opprettholder helgevanen i flere år fremover.

-Drikker du sporadisk hver helg, er dette helt klart skadelig for kroppen i lengden, men det tar lengre tid før det vises fordi kroppen får tid til å ta seg inn igjen i uken før neste helg kommer, forklarer Lazaridis.

Hun sier også at det er lett å bli avhengig av rusen dersom hver helg dreier seg om det samme.

- Faren for å utvikle alkoholavhengighet er utelukkende stor. Det varierer fra person til person, men kvinner er svært mye mer sårbare for alkohol enn menn. Likevel er dette noe som også kommer an på mengde og hyppighet, forklarer hun.

Vær beredt!

Om du er skremt over vanene dine nå, skal vi ikke ødelegge moroa for deg, tvert imot! Vi skal gi deg noen råd for å forebygge fyllesyke, men også reparere den om den kommer snikende.

Lazaridis forteller at vann er den store redningen når du forebygger en fyllesyke.

- Drikker du mye vann sammen med alkoholen, unngår du å bli så syk. Å drikke vann er i grunnen det eneste du kan gjøre, sier hun.

Leger oppfordrer ikke til et høyt alkoholforbruk men noen mennesker kan tåle en drink mye dårligere enn andre, selv når de ikke drikker mye.

Når gode råd er dyre

Et kjerringråd for å unngå å bli dårlig av brennevin, er å spise mat med høyt fettinnhold. Lazaridis sier dette er fordi alkoholen da trekker senere inn i blodet.

- Når magesekken er full, er det vanskeligere for alkoholen å ta plass i kroppen, derfor er det lurt å spise godt, sier hun.

Et annet kjerringråd som ikke er anbefalt av leger, men som har rykte på seg som en fantastisk medisin mot bakrus, er å ta en Zyrtek tablett og en Naproxen tablett sammen med et glass vann før man legger seg etter en fest. Det høres merkelig ut å ta allergitablett og mensentablett, men det skal visst virke!

Men om "uhellet" har skjedd og man er utslått dagen derpå, hvorfor er det da slik ta man bare har lyst på cola og junkfood?

- Kroppen har et stort væskebehov på det tidspunktet. Du er dehydrert på grunn av alkoholen og kroppen skriker etter væske, Cola roer også ned magen. I tillegg har du mistet mye salt og derfor vil du ha mat som inneholder salt, ofte junkfood, forklarer Lazaridis.

Nå vet du det, og vi ønsker deg en festlig helg!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning