Leve med angst

Fra angst til mestring

Stine Heggedal var en helt normal tenåring da hun fikk sitt første angstanfall. Etter å ha lett resultatløst i jungelen av psykologer og terapeuter startet hun nettstedet terapitorget.no.

ANGST: Angstanfall kan være lammende, men det finnes hjelp. (Illustrasjonsfoto)
ANGST: Angstanfall kan være lammende, men det finnes hjelp. (Illustrasjonsfoto) Foto: FOTO: Getty
Publisert Oppdatert
- Ingenting spesielt skjedde, men plutselig begynte jeg å hyperventilere. Jeg ble helt nummet i kroppen og ble veldig redd for at jeg skulle dø, fortalte Stine i en artikkel i Norsk Ukeblad.

Uten å vite hvorfor det skjedde eller hva det dreide seg om begynte hun sammen med foreldrene sine å søke hjelp for å komme til bunns i den skremmende opplevelsen.

- Da opplevde vi at det er kjempevanskelig å finne god og riktig hjelp. Det er jo ikke sikkert du ønsker å spørre folk om de kjenner en god psykolog. Og i telefonkatalogen står det ikke så mye mer enn navnet på psykologene eller tarapeutene. Du får jo ikke vite noe om hvor flinke de egentlig er, sier Stine.

Dessverre endte ikke problemene der. Hun fikk nye angstanfall, og i desperasjonen etter å bli frisk forsøkte hun en rekke behandlingsformer, blant annet soneterapi, akupunktur, healing og psykolog.

Den første positive opplevelsen fikk hun med en ung psykolog som snakket på samme nivå som henne selv. Likevel var det først når hun møtte en healer det løsnet skikkelig.

- Pappa fikk tips om henne av en kollega, men det syntes jeg hørtes helt dust ut. Jeg hadde ingen tro på at en healer kunne hjelpe meg, men jeg prøvde. Og så viste det seg, at hun var ei veldig kul dame som ga meg tro på at ingenting er tilfeldig, og at det er en mening med livet!

Vil hjelpe andre

Stine er overbevist om at det var hennes egne utrettelige leting etter løsninger og svar som gjorde at hun klarte å komme seg ovenpå igjen.

- Hadde det ikke vært for at jeg selv har tatt tak i mitt eget liv og funnet ut hva slags terapi jeg må ha for å holde meg i gang, vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag, forteller hun.

Etter at Stine følte at hun ikke fikk nok hjelp av det offentlige startet hun terapitorget.no. Alle som annonserer på denne siden må være tilknyttet en organisasjon eller et forbund der det settes krav til både etikk og taushetsplikt, slik at man er sikret at behandleren er seriøs.

- Jeg får daglig henvendelser av mennesker som lider samme skjebne og ikke vet hva de skal gjøre. De får ikke tildelt den hjelp de trenger og tilstanden deres bare forverrer seg jo lengre de venter. Det er jo også veldig mange som ikke har råd til å gå terapi hos en privat terapeut.

- Mange er forvirret av jungelen av terapitilbud som finnes. Hvis jeg kan hjelpe noen å finne kvalifisert hjelp, er jeg glad, sier Stine.

Foto: illustrasjonsfoto fra istock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning