Fire av fem vil ha søte selskap

Tross alt fokus på sunne saker: en undersøkelse viser at fire av fem mener barna fortsatt bør få is, brus, kaker, pølser og annet godteri i bursdagsselskaper.

Publisert Oppdatert
Dette viser en undersøkelse Visendi AS nylig har gjennomført for Avisenes Pressebyrå. Her svarer rundt 80 prosent at de helt eller delvis ønsker denne tradisjonen videreført. Halvparten av disse igjen mener barna selv bør få bestemme hva som skal serveres, mens den andre halvparten mener tradisjonen delvis bør videreføres - "men noe sunnere".

- Tallene er vel ikke så oppsiktsvekkende, kommenterer helseminister Sylvia Brustad.

- Bursdag skal være gøy. Og selv om det går an å tenke kreativt, vil ikke jeg mene noe om hva folk foretar seg i de private hjem. Det helsedepartementet skal legge seg opp i, er hva som serveres i skoler og barnehager, og dette blir en del av vår kommende kostholdsplan, forklarer Brustad.

Kostholdsundersøkelser viser at bare to av ti barn får i seg nok frukt og grønt. 50 prosent av toåringene får i seg for mye sukker, viser tall fra Sosial- og Helsedirektoratet. Fortsatt har så mange som 65 prosent av norske barnehager sjelden frukt på bordet under feiringer og andre festligheter. Det vanligste er fortsatt is, kaker og saft.

Sukkerbombingen er for mange barn blitt en dagligdags affære. Den tid er forlengst forbi da ungene til nøds fikk et glass brus på lørdagskvelden, så det var en begivenhet hver gang man var i bursdagsselskap og fikk en liten godtepose. Også i barnebursdager har mengden av sukker som serveres skutt i været - med den konsekvens at ungene nærmest sjangler ut, speeda på kaker, pølser, is og gelé.

- Her er det grunn til å rope varsku, mener ernæringsfysiolog ved Dinkost.no, Gunn Helene Arsky.

- Mange holder lørdag hele uka. Og hele 70 prosent av det sukkeret vi spiser kommer fra sukkerholdige leskedrikker og godterier, opplyser Arsky, som skreddersyr ernæringskurs for ansatte i barnehager, skoler og SFO.

Der er temaene mindre sukker, mer frukt og forslag til sunnere bursdagsfeiringer - både hjemme og i barnehagen.

- Jeg var nylig på besøk i en barnehage der de hadde valgt å bytte ut kaker med frukt, nevner helseminister Sylvia Brustad.

- Og det jeg så der var at ungene kastet seg over fatet, tilføyer hun tilfreds.

Om undersøkelsen

Et landsrepresentativt utvalg på 3166 personer - fra 16 til 80 år - har svart på denne spørreundersøkelsen, som ble gjennomført elektronisk av Visendi AS i tidsrommet 15.-17. januar.

Dette er spørsmålet som ble stilt: "Barn har som regel høye forventninger til egne og andres barneselskaper - ikke minst til maten. Våre norske mattradisjoner i barneselskaper medfører ofte at det serveres brus, pølser, is, kaker og gelé - og gjerne en pose godteri med hjem. Mener du at denne mattradisjonen bør videreføres"?

Respondentene fikk seks svaralternativer. Og dersom man trekker fra dem som ikke hadde noen mening, svarer nærmere 40 prosent "Ja, slik barn ønsker det" og nærmere 40 prosent "Ja delvis, men noe sunnere".

Under ti prosent sier ja til "en overvekt av spennende frukt".

Rundt fem prosent svarer "nei, følger heller ikke tradisjonen", mens noen flere svarer "Nei, men har ikke noe alternativ".

Generelt er kvinner noe mindre stemt for søtsaker enn mennene er - og tilsvarende litt mer positive til frukt.

Visse aldersmessige forskjeller kommer også fram i undersøkelsen: Folk over 55 er generelt mer kritiske til sukkerbombing og mer åpne for frukt og grønt, mens nærmere én av to i aldersgruppen 16-25 synes barna selv bør få bestemme menyen.

Foto: Henrik Björnsson

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning