Får du hodepine av dette?

Det kan du faktisk slippe.

Får du hodepine av dette?
Får du hodepine av dette?
Publisert Oppdatert
En ny undersøkelse viser at hver tredje kvinne i Norge får vondt i hodet etter å ha inntatt moderate mengder rødvin. Derfor unngår også mange av oss rødvin til mat eller i selskap rett og slett fordi vi får hodesmerter.

Årsaken til at du får vondt i hodet varierer en del. Men spørreundersøkelsen, som ble utført av Norstat i juni i år på vegne av Arcus Wine Brands, viser at 42 prosent av norske kvinner foretrekker rødvin med lavt innhold av garvestoff og histamin nettopp fordi de tror dette gir mindre hodepine.

Kan gi allergi

Mange mener garvestoff forårsaker hodepine, men Arcus kjenner ikke til studier som viser at garvestoff gir ubehagsreaksjoner som for eksempel hodepine eller utslett. Mindre garvestoff gir vinen et bløtere preg, eller sagt på en annen måte, en mindre snerpen munnfølelse. Histamin er derimot det stoffet cellene skiller ut ved allergisk reaksjon.

Les også: Gode høstviner

Les også: Vin til festmat

Les også: Vi tester rosévin- Kliniske forskere antar at mange som får rødvinshodepine har en kjemisk intoleranse for histamin. Kroppen er utstyrt med et enzym som fjerner histamin. Enzymet hemmes av alkohol og histaminet holder seg derfor lenger i kroppen, sier daglig leder i Arcus Wine Brands Elin Ellann.

Velg hvitvin

Dersom du sliter med rødvinshodepine kan hvitvin være et bedre alternativ for deg siden det har veldig små mengder histamin i seg, mens det er det betydelig mer i røde viner. I tillegg er det alltid et must å drikke ett glass vann per glass vin du drikker.

Er det rødvin du liker best, skal du likevel vite at det også finnes flere alternative rødviner på markedet i dag som inneholder mindre mengder histamin.

- Gjennom omfattende analyser av viner fra hele verden, har vi funnet produsenter som leverer viner med stabilt lavt nivå av histamin. Så har vi metoder for å ytterligere redusere nivået uten at det forringer smaksopplevelsen eller kvaliteten, sier Ellann.

Det er også derfor Arcus Wine Brands var blant de første med å utvikle produkter med mindre garvestoff og histamin i 2006 med Ken Creek fra Australia.

Andre eksempler på rødvin med mindre av garvestoff og histamin fra samme produsent:
  • Falling Feather fra California.
  • Zanni Valpolicella fra Italia.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning