Er jeg gravid?

Hvordan merker man det egentlig? Sjekk symptomene her.

Publisert Oppdatert
Først og fremst må det sies at ingen kan fortelle deg helt sikkert om du er gravid, med mindre du tar en graviditetstest. Det er derimot ikke til å komme fra at mange gravide opplever like symptomer, og at disse for noen er et sikkert tegn på at graviditeten er i boks.

Kjennetegn



1. Såre bryster / brystvorter

Om du er gravid kan du ofte merke at brystene og brystvortene blir ømme rundt tre uker etter unnfangelse, når mensen er omtrent en uke forsinket.

2. Lekkasje eller krampe

Om du er gravid kan du oppleve små blodlekkasjer fra underlivet. De fleste merker forskjell på dette og en vanlig menstruasjon, fordi blødningene er annerledes. Dette skjer som oftest rundt den åttende eller tiende dagen etter eggløsning, litt før du egentlig skal ha mensen. Lekkasjen vil da ofte være litt lysere rosatonet blod. Du kan også oppleve lette kramper i underlivet tidlig i svangerskapet.

Les også: Ukjent livmorplage

Les også: Video: Tren opp bekkenmusklene

Les også: Vit dette før du føder



3. Mørkt område rundt brystvorten

Tidlig i svangerskapet, rundt tiden du venter mensturasjonen, kan du merke at området rundt brystvorten begynner å bli litt mørkere og større i omkrets. Blodårene på brystene blir også for noen mer synlige.

4. Du er utmattet

Om du er gravid er det vanlig å føle seg trøtt og utslitt de første åtte til ti ukene. Når du er gravid, endrer forbrenningen i kroppen seg. Kroppen vil justere seg til den nye prosessen hvor det skal vokse en baby i magen, men for de fleste kvinner går den utmattende følelsen over etter rundt 12 uker.

5. Kvalme og oppkast

Morgenkvalme er et kjent begrep for mange gravide. Noen føler seg kvalme så tidlig som en uke etter unnfangelse, spesielt om morgenen, derav navnet. Men kvalme og oppkast kan komme både morgen og kveld, og det går som regel over etter rundt tre måneder.

6. Forstoppelse

Du kan også merke at du får avføringsproblemer tidlig i svangerskapet.

7. Økt kroppstemperatur

Det er godt mulig du er gravid dersom kroppstemperaturen din øker både før og etter at du skulle hatt mensen. Når egget er befruktet og starter på sin reise mot livmoren, er dette med på å gjøre kroppen varmere og klar for å lage barnet ferdig.

8. Mensen uteblir

Dette er for de fleste det første tegnet på en graviditet, særlig hvis du vanligvis får mensen regelmessig hver måned.

9. Positiv test

Til slutt er det klart for sannhetens time. Om mensturasjonen uteblir minst en dag, kan du kjøpe deg en graviditetstest for å sjekke. En test kan være presis så tidlig som 10 til 14 dager etter befruktning, men for et sikkert resultat bør du vente til etter forventet menstruasjon.

Kilde: Ivillage.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning