Duppedittdilla

Vi lar oss friste av dingser vi bare må ha. Men som vi på ingen måte trenger. Og det er slett ikke bare menn som er hekta, nå vil kvinnene heller ha en teknisk dings enn blomster.

Publisert Oppdatert
- Det vi selger mest av nå, er et fjernstyrt helikopter. Med roboten Robosapien som en god nummer to, forteller Frithjof Arngren. Han driver nettbutikken arngren.net og har forsynt nordmenn med duppeditter siden 1983.

- Markedet har økt enormt, særlig de siste tre-fire årene. Folk har vel for god råd. Før skulle ting ha en nytteverdi, nå kjøper folk ting de ikke kan bruke til noe som helst. Den mest unyttige duppeditten vi tilbyr, er et apehode.

- Et apehode?

- Ja, en sjimpanse-byste med kunstig intelligens og naturtro mimikk. Men den selger vi ikke så mange av.

Storinnkjøp

Nordmenn kjøper imidlertid en lang rekke andre duppeditter. Elektronikk var den store slageren under juletreet i fjor, og mange norske nettbutikker som selger duppeditter, også kalt gadgets, har kommet til.

Og det er ikke bare menn som lar seg fascinere. Ifølge en undersøkelse utført ved University of Hertfordshire, vil dagens kvinner heller ha høyteknologiske dingser og elektroniske duppeditter enn blomster og sjokolade. Undersøkelsen testet den følelsesmessige responsen til menn og kvinner når de mottok gaver. Elektronikk fikk den høyeste responsen, sjokolade den laveste. Et flertall av både menn og kvinner oppga dessuten at de syntes høyteknologiske dingser gjorde personer mer attraktive.

Carnegie Mellon University på sin side melder om at duppeditter truer flysikkerheten ved at stadig flere passasjerer overser forbudet mot bruk av elektriske artikler og får flytiden til å gå ved å bruke både den ene og den andre duppeditten.

Moteord

Men hva er egentlig en duppeditt? Ordboka sier ingenting, så vi ringer Språkrådet.

- En duppeditt er det samme som en dippedutt, som vel egentlig betyr en dings, opplyser Svein Nestor som er rådgiver i Språkrådet.

- Og hva er en dings?

- Ja, nå skal vi se her... Jo, en dings er en tingest.

- Og en tingest er?

- En tingest er en liten gjenstand. Og en duppeditt er vel en liten teknisk gjenstand. En unødvendig tingest kanskje. Slik som for eksempel en gjenstand man kan rense negler og skrelle gulrøtter med samtidig.

Liten investering

Tellef Øgrim eier ingen elektrisk neglerenser, men har likevel sterke meninger om duppeditter.

- Det heter duppeditt og ikke dippedutt, det er viktig å understreke, sier Øgrim, som anmelder duppeditter i Dagens Næringsliv. Han mener å ha sett ordet for første gang da det ved en feiltagelse snek seg inn i en børskommentar midt på 1990-tallet.

- En duppeditt er noe som er så praktisk og stilig at du lett kan forsvare å kjøpe det. Selv om du selvfølgelig på ingen måte trenger gjenstanden, mener han.

- Hva er din favoritt-duppeditt?

- Jeg har så mange favoritter, men jeg tror jeg må si iPod. En duppeditt bør helst gå ned i en lomme. Det ligger jo liksom i ordet at det er noe lite og uviktig. Blir det for dyrt og stort, som et kjøleskap, er det ikke en duppeditt lenger, understreker Øgrim.

- En duppeditt bør på ingen måte bli din største investering dette året.
Foto: Carl Martin Nordby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning