Gynekologisk undersøkelse

Dette tør vi ikke spørre gynekologen om

5 spørsmål du brenner inne med - her er svarene.

SÅRBAR POSISJON: Å være hos gynekolog er ikke behagelig, men det må gjøres.
SÅRBAR POSISJON: Å være hos gynekolog er ikke behagelig, men det må gjøres. Foto: FOTO: Crestock.
Sist oppdatert

"Gynekolog". Ordet er nok til å få oss kvinner til å grøsse. Mange av oss jukser med underlivsundersøkelsen, men enda verre: Mange av tier om problemene vi har der nedentil.

Gynekolog Åsle-Marit Ullern ved Best Helse Nordstrand og overgang.no får høre det meste. Og kjenner til våre innerste hemmeligheter.

Her er fem ting vi lurer på, men ikke tør å spørre om.

1. Er jeg normal?

- Det hersker en del usikkerhet om kvinners anatomi «derforneden». Mange lurer nok på om de er «normalt skapt». For eksempel kan de lure på om kjønnsleppene er for store, og det kan være vanskelig å spørre om, sier Ullern til Kvinneguiden.no.

Det meste er normalt i kvinnens underliv. Hun har fire kjønnslepper, to ytre (med hårvekst) og to indre. Ofte er de ytre kjønnsleppene større enn de indre, men det motsatte er også helt normalt.

Enkelte kvinner opplever imidlertid at de har ekstremt store kjønnslepper. Dette kan hemme dem funksjonelt og føre til gnisninger, irritasjon og sårdannelser, samt føre til både praktiske og mentale utfordringer i forhold til seksuallivet.

Da kan kirurgi være løsningen.

- Intimkirurgi kan være til god hjelp for de som har et "skjult" behov. Derfor er det mange som blir glade når de får vite om disse mulighetene. Tilbakemeldingene fra pasientene etter slike inngrep er at de får tilbake selvtillit og evne til å nyte sexlivet, sier plastikkirurg Just Omtvedt til Bedre Helse.

2. Hvofor klør jeg rundt endetarmen?

Kløe rundt endetarmen kan ha et hav av ulike årsaker. NHI har en fin og oversiktlig liste der de kjente årsakene til analkløe adresseres.

Blant årsakene er hemoroider, analfissurer, utposninger, for god eller for dårlig intimhygiene, lokale hudsykdommer, samt mer alvorlige sykdomstilstander som blant annet diabetes, Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt.

Et godt råd mot hemoroider, er å gjøre dobesøket raskt unna.

3. Hvorfor lukter det vondt?

Vond lukt nedentil kan også ha ulike årsaker. Det kan være det mikrobiologiske klimaet er endret og pH forsuret, en tilstand som kan føre til bakteriell vaginose eller soppinfeksjon. Begge disse tilstandene kan gi vondt lukt, men er helt ufarlige og ikke seksuelt overførbare.

Det kan også oppstå lukt dersom du har tørr skjede. Dette oppleves normalt av kvinner som ikke lenger menstruerer, men det kan også komme som følge av en bakteriell infeksjon, eller soppinfeksjon.

Har du soppinfeksjon, bør du unngå trangt undertøy og overdreven renslighet.

4. Hva kan jeg gjøre med urinlekkasjen?

- Urinlekkajse er et av problemene som mange holder skjult. Urinlekkajse gjelder spesielt godt voksne kvinner som holder ut med damebind i mange år før problemet taes opp, forteller Ullern.

BEKYMRINGER: Kvinner har mange bekymringer rundt sex og kjønn, og kvier seg ofte for å spørre fagpersoner til råds om de mest intime problemene.
BEKYMRINGER: Kvinner har mange bekymringer rundt sex og kjønn, og kvier seg ofte for å spørre fagpersoner til råds om de mest intime problemene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Konsekvensen av langvarig bruk av bleier eller bind, kan gi sårhet og hudforandringer i skjedeinngangen. Det kan gi generelle smerter og ubehag, men også gjøre det vanskeligere å ha sex.

5. MÅ jeg?

- Alle kvinner gruer seg for gynekologisk undersøkelse, jeg hører det 20 ganger hver dag!, forsikrer Ullern.

Hun synes det er helt normalt, og sier at som kvinne forstår hun godt hvorfor man gruer seg.

- Du er helt avkledd og forsvarsløs i den stillingen du blir utsatt for under en gynekologisk undersøkelse. Settingen, miljøet rundt, kjemien med gynekologen er svært viktig, sier Ullern.

- Kvinner bytter ikke frisør eller tannlege hvis de først har funnet noen som de trives med. De bytter heller ikke gynekolog hvis de ikke må. For mange er det viktig å vite hva de går til, slik at de vet hva som gjøres, i hvilken rekkefølge og hva de kan forvente, sier Ullern.

- Jeg flyttett en vegg og ommøblerte kontoret mitt på det forrige stedet jeg jobbet. Det var utrolig mange som kommenterte det. Jeg fikk følelsen at jeg egentlig burde hatt det slik jeg hadde det før.

Selv om det er en ubehagelig nødvendighet, er en gynekologisk undersøkelse nettopp det: En nødvendighet. Du skal ha gynekologisk undersøkelse så snart du opplever underlivsplager. Kvinner mellom 25 og 69 år skal også ta celleprøve hvert tredje år. Bare slik kan man finne celleforandringer i livmorhalsen som er et forstadium til livmorhals-kreft, skriver Lommelegen.no.

Les også:

TEST: Hva kan du om om sex?

Alt om kvinnens kjønnsorgan

Glatt underliv uten nupper og såre lepper

Vaginaens åtte hemmeligheter

Denne saken ble første gang publisert 25/05 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også