Hud og skjønnhet

Dette gjør du med store porer

Selv om du er født med dem, behøver de ikke å bli så store at du skjemmes. Her er rådene.

SKJEMMENDE: Mange opplever det som svært skjemmende å ha store porer, og forsøker å dekke over med sminke. Men det kan gjøre problemet enda mer synlig.
SKJEMMENDE: Mange opplever det som svært skjemmende å ha store porer, og forsøker å dekke over med sminke. Men det kan gjøre problemet enda mer synlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Ekspertene

Lise-Mette Strand er kosmetisk sykepleier og jobber til daglig ved Nobel Clinic i Oslo. Autorisert spesialist i Restylane og Botox. Samt godkjent behandler av kjemisk peeling, laser, botox og fillers ved den Norske legeforeningen. I bloggen LiseNobel skriver hun om klinikken og gir ulike skjønnhetstips.

Tove Eggen er utdannet makeupartist ved Art Complexion Make Up Skole og motejournalist ved London College of Fashion. Ved siden av frilansvirksomhet har hun jobbet som makeuplærer. Nå er hun stasjonert i varme Barcelona og lager sminkevideoer og mote-og skjønnhetsartikler for Klikk Mote. Her finner du alle hennes sminkevideoer.

Hudlege Bjørn E. Bondevik utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer og tilbyr det beste og mest effektive innen kosmetiske behandlinger ved Dr. Bondeviks Hudklinikk. I tillegg til tradisjonell skolemedisin tilbyr han som eneste hudlege i Norge kostveiledning og behandling med vitaminer og mineraler (ortomolekylær behandling).

Store porer kan bidra til at huden ikke ser så fresh og glatt ut som du ønsker, og mange synes det er vanskelig å sminke huden til et friskere utseende.

Å glemme å sminke seg til friskere hud, er i følge makeup-artistene den vanligste sminketabben vi gjør.

Hvorfor akkurat meg?

Du kjenner sikkert scenarioet: Du kommer på fest, men selv om du har brukt timevis foran speilet ser du at andre glitrer og stråler langt mer enn deg selv. Hva er hemmeligheten? Ofte er det superglatt hud med små porer som gjør utslaget.

Alle har porer i huden, altså små åpninger eller hull. Men hos noen ser porene større ut enn hos andre. De kan også tilstoppes og gi opphav til sorte prikker eller "hudormer".

- Store porer er en del av aknesykdommen og dannes via en økning av talg og keratin i talgkjertlene. Dette gir en propp som enten lukker talgkjertelen, og man får en såkalt hvit komedon, eller proppen åpner seg over tid, og kalles da en åpen komedon og blir svart, av talgens reaksjon med luft, forklarer hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks hudklinikk til Kvinneguiden.

Men hvorfor har noen veldig små porer, mens andre har veldig store porer? Hudeksperten forklarer at det delvis er genetisk betinget hvor synlige porer man har i fjeset.

- Det er delevis genetisk betinget. En overfølsomhet for androgener (en gruppe hormoner) fører til denne økede talgdannelsen som propper igjen talgkjertlene. Man har ikke for mye av androgener, men det er en overreaksjon, forteller han.

- I proppen finnes bakterien propionibacterium som danner frie fettsyrer, som igjen kan skape en betennelse og forårsake en mer alvorlig akne.

Gjør porene dine minst mulig

Selv om du er født med en hudtype som gjør deg disponert for store porer, kan du forhindre at de blir større enn de behøver å være.

Trikset er å være nøye med hudpleien, og gi den pleien som passer til din hudtype. Få vet hvilken hudtype de tar, og de fleste tar feil.

- Mange hudpleieprodukter lover gull og grønne skoger om at porene blir mindre og usynlige. Det er bare tull, for det er ingen ting som kan fjerne porene i huden, sier kosmetisk sykepleier ved Nobel Clinic, Lise-Mette Strand, til Kvinneguiden.

- Behandlingen består i prinsippet av en god rens som fjerner fett og åpner porene, mener Bondevik.

Han anbefaler en rens som inneholder salicylsyre eller glycerol, samt at du bruker en krem som består av bensylperoxid og og/eller A-vitaminsyre i form av tretinoin eller retinol.

- Sistnevnte er svakere enn tretinoin, men tåles gjerne bedre pga mindre irritasjon, rødhet og flassing.

- En liten utskeielse som en kveld ute på byen hvor du glemmer å fjerne sminken før du legger deg, er nok til at porene blir litt større og mer synlige, sier Strand.

TRIGGES AV TESTOSTERON: Sukker frigjør mer testosteron i kroppen, så personer med porete eller kvisete hud bør styre unna karbohydrater i kosten.
TRIGGES AV TESTOSTERON: Sukker frigjør mer testosteron i kroppen, så personer med porete eller kvisete hud bør styre unna karbohydrater i kosten. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Ikke all sminke tetter porene

Hudpleierens topptips mot store porer:

 • Rens huden to ganger om dagen med et mildt rengjøringsmiddel. Det vasker vekk døde hudceller og hindrer overflod av olje i huden. Overflødig olje kan tette porene, noe som gjør dem mer synlige
 • Bruk toner etter rens for å fjerne sminkerester og overflødig olje i porene. De justerer også hudens pH-balanse slik at den har riktig mengde olje for å beskytte huden uten å forårsake blokkeringer
 • Ikke "sparkle" fjeset med sminke for å skjule porene. Bruk heller en god primer.

Kilde: Hudpleier Lise-Mette Strand

Makeup-artistens topptips mot store porer:

 • Teknikken er viktigst! Jobb sirkulært og frem og tilbake
 • Bruk en rund foundationkost, for eksempel Stippling Brush #187 (kr 395) til påføring i sirkulære bevegelser
 • Får du ikke tilfredsstillende resultat med foundation, forsøk en primer. Instant Smooth Perfecting Touch fra Clarins (kr 260) er et godt valg
 • Avslutt med et fikserende pudder
 • Alternativt er MaxFactor FaceFinity 3 i 1 (primer, foundation og cocealer) (kr 165) et godt valg

Kilde: Makeup-artist Tove Eggen

Hudlegens topptips mot store porer:

 • Unngå å spise for mye karbohydrater/sukker
 • Husk å spise omega3 og omega6
 • Pass på å rense huden godt, slik at porene ikke tilstoppes

Kilde: Hudlege Bjørn Bondevik

Makeup-artist og videojournalist Tove Eggen er ikke helt enig i at sminke skal ha skylden for store porer.

- Det er lett å tenke at sminke kan tette porene. Men faktisk kan feil fuktighetskrem gjøre større skade enn foundations og concealere, sier makeup-artisten.

- Sminke er ikke laget for å trekke seg inn i huden via porene, og den vaskes jo av etter noen timer. Hudpleieprodukter er derimot laget for å trekke seg inn i huden, så det er viktig at man bruker riktig type krem.

Enkelt å sminke bort

- Å sminke bort porer er faktisk ganske enkelt, men det er viktig å bruke riktig teknikk, mener Eggen.

- Ved standard påføring av foundation vil porene bli tydligere. Men hvis du bruker en rund foundationkost i sirkulære bevegelser, ser du raskt hvordan porene blir mindre synlige.

Hun mener du bør jobbe både med og mot klokka, for å dekke porene så mye som mulig.

- Til slutt er det viktig å bruke et fikserende pudder, og trykke den inn i huden med en pudderpute for en perfekt finish.

Har du veldig store porer, vil en primer være ypperlig for ekstra dekning.

- Primere er geniale til å nærmest tilføre et nytt hudlag over porene, synes Eggen.

Spis huden frisk

Hudlege Bondevik har spesialisert seg på sammenhengen mellom kosthold, vitaminer og hudproblemer. Han har disse tipsene til deg som sliter med store porer.

- Ved å redusere inntaket av karbohydrater kan følsomheten for androgener reduseres. Ikke hos alle med akne, men hos noen. Hos disse er det avgjørende å være forsiktig med hva man putter i munnen, sier Bondevik.

Ikke alle er klar over at høyt sukkerinntak kan gi deg flere rynker.

- Sukker fører indirekte til at det frigjøres mer testosteron i kroppen. Og testosteron er det hormonet som trigger kviseproduksjonen.

- Verdens best bevarte skjønnhetskilde er omega 3, 6 og 9, fordi fettsyrene tilfører huden fuktighet fra innsiden, og dermed glatter ut rynker og gir penere hud, har han sagt til Kamille.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky mener du får ekstra bra hud hvis du i tillegg passer på å få i deg de riktige vitaminene.

- Vitamin E kalles også foryngelsesvitaminet fordi det bidrar til å holde huden ung ved å beskytte hudcellene mot en for tidlig død. Og vitamin A sørger for at huden din har glød og ser frisk ut. Uten nok vitamin A vil huden se matt og grå ut, fordi nydannelsen av celler blir dårligere.

Les også:

Få silkemyk hud med dusjolje

Stor test av omega3 og andre kosttilskudd

Derfor skal du ikke ha sminke på badet

Se denne tattoveringen bli fjernet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning