Den nye sunnhetsbølgen

- Det skal synes at du trener, sier treningseksperten. Her er de nye trendene.

Publisert Oppdatert
- Trenden for 2010 viser at fokus på å være sunn, men også synlig veltrent, blir enda sterkere enn i fjor - spesielt har denne trenden gjort seg gjeldende blant kvinner, sier Kvinneguidens treningsekspert, personlig trener og livsstilscoach, Line Marion Nielsen Kjøniksen.

Trent kropp = suksess

Tidligere skulle ikke kvinner ha synlige muskler og blodårer og ruter på magen, men dette har endret seg betraktelig det siste året.

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøyskole, med utdypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, livsstilscoach/motivator og driver nettstedet Gympartner.no.

- Mye av trendene vi ser kommer fra USA og Hollywood og det å være sunn skal nå også synes. Det holder ikke å si at du har personlig trener og spiser sunt lenger, slik som for noen år tilbake. Å se sunn ut blir i mange kretser koblet til suksess og det å være målbevisst og viljesterk. I tillegg har flere og flere kvinner, spesielt i 40- og 50- årene, fått øynene opp for at muskler er en viktig faktor for å holde kroppen "ung", sier treningseksperten.

Et par trender som manifesterer seg i dag er blant annet Zumba og poledans/polefitness som allerede har slått bra an her til lands.

Les også: Hold formen i ferien

Les også: Dette gir flat mage

Les også: Slankende utetrening- Utover det er bruk av personlig trener enda mer "dagligdags" og også bruk av online personlig trener har eksplodert det siste året og er fortsatt på vei oppover. I tillegg ser man et mye større fokus på styrketrening med frivekter for kvinner og en mer muskuløs kvinnekropp, sier Nielsen Kjøniksen.

- Man skal unne seg godt

Selv om trenden er å være trent og vise interesse for trening i dag, mener samtidig treningseksperten at det kan bli et for stort fokus på kropp.

- Å nekte seg noen som helst form for mat eller godt med raffinert sukker er et eksempel på en potensiell spiseforstyrrelse. Selvfølgelig er det bra i det store og hele, men det er viktig å innse at man kan ta et kakestykke og en vaffel eller lignende hvis man er sunn og trener ellers. Det er viktig å stoppe utviklingen før den går for langt og i negativ retning - da blir ikke livsstilen så sunn lenger, isteden bryter man ned sin egen kropp med et for strengt treningsregime og for lite eller ubalansert næring.

Hva er realistisk?

Å få et realistisk kroppssyn er slettes ikke alltid enkelt når media og reklamer er med på å gi et helt feil bilde av hva som er riktig og feil.

- Det aller beste er egentlig å forhøre seg med en fagperson om du har negative tanker om egen kropp. Jeg opplever ofte å snu et usunt fokus på vekt hos de jeg hjelper ved å heller sette noen mål med treningen, samt å gi de en konkret tilbakemelding om deres kropp og helse. Det å få mestringsfølelse tror jeg er en viktig faktor på veien til bedre selvbilde, mener treneren.

Men, å være realistisk kan også i noen tilfeller være vanskelig.

- Selvfølgelig bør alle trene og spise sunt, men ikke alle har tid eller mulighet til å se ut som en Hollywoodfrue. Man må få hjelp på veien til å sette realistiske mål og tilpasse treningen til sin livsstil, samt lære seg å elske den kroppen man har, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen