Helgens anbefalinger - uke 11

Vil du slappe av i påsken? Her er filmene du skal se!

Publisert Oppdatert
Monstre rundt hele huset, ulven som lusker i skogholtet og fascistene som invaderer landet. Alle har noe å frykte i helgens anbefalinger.

 • Les mer på Kulturo.no!

  Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger.

  Ukens kinofilm - Spiderwick-krønikene


Kommer du over en gammel bok med en skummel advarsel om ikke å åpne den, er det klart at det er nettopp det som må gjøres. Slikt sett er Jared en helt typisk gutt med eventyrlyst i magen. Lite vet han at krønikene til gamle Arthur Spiderwick skal kaste han og hans familie hodestups inn i et fartsfylt eventyr av de sjeldne.

Ved å lese nedtegnelse til gamlefar Spiderwick oppdager Jared nemlig at det finnes en magisk verden rett utenfor husets fire vegger. Det kan jo være både en velsignelse og en forbannelse. Særlig skummelt blir det når huset er omgitt av mil på mil med skog, en skog som ikke bare huser søte små skapninger. Den ondeste som lusker og går blant trærne er uten tvil Mulgarath. Han er et bøst fabelvesen som vil slå kloa i krønikene Jared finner, og slik kontrollere både den magiske og umagiske verdenen.

Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino og betegner den som svært god. Selv om historien om en ung gutt som stifter bekjentskap med magien virker oppbrukt i våre post-Potter-dager, mener hun at Jared og hans søsken lekende lett tar opp kampen med Harry og Co. Hun gir filmen derfor 8 av 10 poeng.

 • Se trailer.
 • Les vår anmeldelse av "Spiderwick-krønikene".
 • Mer informasjon om filmen i prisguiden.
 • Finn flere aktuelle kinofilmer.

  Ukens DVD-film - Peter og ulven

  Denne gangen er det musikalsk animasjonsfilm ribbet for dialog som står for tur. Selv om den ikke er så voldsomt lang, er historien om Peter, Kråka og Ulven alt annet enn en lettvekter i sin sjanger. Dette er egentlig en historie for barn, skrevet for en forteller og et orkester i 1936 av Sergei Prokofiev.

  Peter bor med bestefaren sin et sted på det ugjestmilde og harde landet. Langt uten for allfarvei er det slett ikke unaturlig at en ulv kan komme luskende når sulten driver den. Og selv om ikke nødvendigvis Peter står på menyen, så gjør hans and uten tvil det. Og når hageporten står åpen, anden unnslipper og ulven sleiker seg grådig rundt kjeften, da er det duket for en spennende og musikalsk fortelling for store og små barn.

  I originalkomposisjonen fikk hver av karakterene sitt eget lydbilde i form av forskjellige instrumenter som strykere, klarinett, fløyte og obo. Det finnes også flere adapsjoner av historien, blant annet prøvde Disney seg på tegnefilm i 1946. Med denne nyskapende versjonen kommer i alle fall mystikken og humoren til sin rett, samtidig som musikken får sitt spillerom. Det skal også behørig nevnes at filmen ble belønnet med en Oscar.

 • Mer informasjon om filmen i prisguiden.

  Ukens klassiker - Kaptein Corellis Mandolin

  Regissør John Madden leverte i 2001 et kjærlighetsdrama krydret med krig og sydlandsk temperament. Med på laget har hadde han blant annet John Hurt, Nicolas Cage og Penélope Cruz.

  Penélope Cruz spiller Pelagia, datteren til legen (John Hurt) på en liten gresk øy. Hun merker krigstilstanden i Europa 1942 på kroppen når den italienske offiseren Antonio Corelli (Nicolas Cage) flytter inn i hjemmet hennes. Med sin varme, sin sjarm og hans lidenskap for musikk og mandolin klarer Corelli sakte og sikkert å bygge en emosjonell bro til den vakre Pelagia. Og når sistnevntes forlovede attpåtil drar ut i krigen for å kjempe mot italienerne og tyskerne, vokser det frem sterke følelser mellom den greske piken og den italienske mannen. Plutselig snur krigslykken i 1943, og de tidligere italienske okkupasjonsmaktene havner i tyskernes skytsild.

  Regissør Madden har klart å fortelle historien om en kjærlighet som kan krysse grenser, og som kan overvinne både krig og vanskelige lojalitetsspørsmål. Likevel gjør han dette uten at det hele noen gang blir klissete eller tafatt. "Kaptein Corellis Mandolin" er, sitt mørke utgangspunkt til tross, en oppløftende fortelling om livsmot og lykke i livet.

 • Mer informasjon om filmen i prisguiden.

 • Les mer på Kulturo.no!Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning